Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 iulie 2022
Recomandări
Trianon 100. România la Conferința de Pace de la Paris – expoziție și proiect online la Muzeul Național de Istorie a României
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), in parteneriat cu Arhivele Nationale ale Romaniei si Institutul Cultural Roman, prezinta publicului, in premiera, o expozitie si, totodata, un proiect online, Trianon 100. Romania la Conferinta de Pace de la Paris.
Expozitia va fi disponibila online incepand de joi, 4 iunie 2020, pe pagina www.mnir.ro si pe pagina www.mvu.ro,  in cadrul sectiunii Trianon 100.

De ce o expozitie si un proiect online? Experienta ultimelor luni, cu sutele de mii de accesari ale proiectelor on-line ale Muzeului National de Istorie a Romaniei, ne-a facut sa constientizam, odata in plus, larga deschidere pe care ne-o ofera internetul. Si, ca atare, noul nostru proiect, care imbina textul cu fotografia si cu documentul scris, facand legatura intre documentul de epoca, putin accesibil publicului larg si interpretarea istorica contemporana, a fost gandit pentru a fi disponibil non-stop publicului larg din Romania, dar si din Diaspora.

Expozitia Trianon 100. Romania la Conferinta de Pace de la Paris este un proiect complex, ce cuprinde sute de documente si fotografii de epoca, rod al cercetarii in cadrul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe si al unui parteneriat cu Arhivele Nationale ale Romaniei.
Proiectul online Trianon 100 este structurat in doua mari capitole: Conferinta de Pace de la Paris (1919-1920) si Tratatul de Pace cu Ungaria, Trianon, 4 iunie 1920, fiecare dintre acestea cu sectiuni distincte. Primul dintre ele cuprinde deschiderea conferintei, delegatia Romaniei la Conferinta de Pace de la Paris, actiunile acesteia, semnarea tratatelor de pace (cu Germania  - Versailles, 28 iunie 1919; cu Austria – Saint Germain en Laye, 10 septembrie 1919; cu Bulgaria – Neuilly sur Seine, 27 noiembrie 1919, ultimele doua fiind semnate de catre Romania la 9 decembrie 1919, alaturi de Tratatul Minoritatilor) si activitatea diplomatica a reginei Maria la Paris si Londra in perioada martie – aprilie 1919.

Cel de-al doilea capitol urmareste pasii facuti de Romania de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului si pana la semnarea Tratatului de Pace cu Ungaria, act care reprezinta, in fapt, recunoasterea internationala a referendumului national al Adunarii de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, al finalizarii desavarsirii Unirii. Acest drum a fost platit cu sange si lacrimi, cu uriase eforturi materiale, deoarece Romania a trebuit sa continue Marele Razboi, prin campania anti-bolsevica din Ungaria din 1919, ca o etapa suplimentara a negocierii si semnarii tratatului de pace de la Trianon, la 4 iunie 1920. Expozitia prezinta si modul in care acesta a fost acesta aplicat, incepand cu trasarea celor 448 de km de frontiera dintre cele doua state.

Fotografii ale personalitatilor ce au facut parte din spectacolul diplomatiei mondiale din anii 1919 si 1920, acte oficiale, corespondenta inedita, memorii depuse de catre liderii romani la Paris, harti etnografice ale Romaniei de la inceputul secolului al XX-lea, dar si cele realizate pentru Conferinta de Pace de la Paris, documente importante ale istoriei Romaniei vor fi disponibile online, alaturi de analize istorice, in incercarea de a realiza o prezentare istorica obiectiva si documentata a Conferintei de Pace de la Paris si a negocierii si semnarii Tratatelor de Pace.

Tratatul de Pace cu Imperiul Otoman si Tratatul de Pace de la Paris din octombrie 1920, prin care era recunoscuta Unirea Basarabiei, vor face obiectul unor proiecte viitoare.

Trianon 100_afis


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate