Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
28 noiembrie 2023
1520 • Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele
1820 • Se naste Friedrich Engels, filosof si teoretician al socialismului stiintific (d. 1895)
1874 • Se naste Jean Bart (Eugeniu P. Botez), scriitor român (d. 1933)
1877 • Caderea Plevnei
1881 • Se naste Stefan Zweig, poet, scriitor austriac (d. 1942)
1912 • Se naste Colea Rautu, actor român de teatru si film (d. 2008)
Recomandări
Festivalul Filmului European se vede de acasă
(Cinema)
In acest context iesit din comun, cea de-a 24-a editie a FFE se muta din salile de cinema in spatiul online si ofera acces gratuit de pe 8 pana pe 21 iunie pe doua platforme: in perioada 8-16 iunie pe platforma FFE.ro, iar intre 17-21 iunie pe platforma TIFF Unlimited.
24.FFE vine cu o selectie de scurtmetraje europene (EUShorts) curatoriata de Andrei Tanasescu, directorul artistic al acestei editii, cu o vasta colectie de filme realizate de regizori romani in izolarea cauzata de pandemie (Cinem@casa), dar si cu dialoguri live cu realizatorii filmelor, moderate de critici de film.

Cinem@casa – FFE continua traditia de a invita regizorii romani sa preia rolul simbolic de ambasadori ai cinematografiei europene, iar anul acesta am invitat mai multi regizori romani sa realizeze filme in contextul autoizolarii impuse de criza sanitara. 21 regizori au acceptat sa participe si sa impartaseasca publicului viziunea lor ca raspuns la criza: Alexandru Solomon, Alina Manolache, Andra Tarara & David Schwartz, Andrei Inizian, Bogdan Muresanu, Bogdan Theodor Olteanu, Laura Pop, Marius Olteanu, Matei Branea, Matei Monoranu, Mona Nicoara & Edin Vélez, Paul Negoescu & Ana Draghici, Radu Jude, Ruxandra Ghitescu, Sofia Neleaga, Teona Galgotiu, Vlad Petri si Vlad Popa.
Incepand cu 8 iunie, aceste filme vor fi prezentate cate unul pe zi, pe platforma FFE.ro, iar in perioada 17-21 vor putea fi vazute si pe platforma TIFF Unlimited.

„Invitatia trimisa catre cineastii romani a pornit mai intai ca un impuls moral intr-o perioada incerta pentru intreaga industrie cinematografica. Raspunsul lor pozitiv ne incanta nespus de mult – nu doar pentru ca proiectul cuprinde mai multe generatii de regizori (consacrati si debutanti), dar si pentru ca a generat o selectie diversa: animatie, fictiune, documentar, eseu. Nivelul inalt (conceptual si calitativ) al filmelor subliniaza talentul cineastilor romani si confirma necesitatea de a sprijini arta cinematografica in orice fel.”
Andrei Tanasescu, directorul artistic al 24.FFE

EUShorts – aduce in atentia publicului o selectie de scurtmetraje europene, o veritabila panorama a multiculturalitatii si creativitatii cinematografice europene, a problemelor, preocuparile si aspiratiilor Europei de ieri si de azi.

Cinefilii vor putea vota filmul preferat, iar filmului care va aduna cele mai multe voturi i se va acorda, la sfarsitul Festivalului - Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate. Scurtmetrajele europene vor putea fi vizionate pe platforma TIFF Unlimited in perioada 17-21 iunie, iar programul complet va fi devoalat curand.

„Ma bucura mult faptul ca am reusit sa provocam si sa sprijinim regizorii romani in realizarea unor filme care ofera o reprezentare cinematografica a perioadei dificile pe care o traversam, dar si ca am reusit, si aici mentionez si ajutorul important primit de la partenerii nostri, sa organizam aceasta editie online, extinzand accesul publicului de oriunde din Romania si din afara tarii la acest continut valoros.”
Anca Hrab, coordonator FFE, ICR.

„Europa nu si-a pierdut inspiratia in timpul pandemiei. O dovedesc in fiecare zi artistii si creatorii care au gasit alternative pentru a se apropia de public in perioada de distantare sociala. Nu ne asteptam la mai putin de la Festivalul Filmului European: avem o editie foarte speciala si suntem bucurosi sa fim alaturi de cinefili si in acest an”.
a declarat Cristian Buchiu, Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman, cu sprijinul financiar al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, in parteneriat cu EUNIC Romania, ambasadele, centrele si institutele culturale europene si TIFF Unlimited.

FFE24


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate