Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Horia Mihail – Turneul „Pianul Călător”, ediţia a zecea, în aer liber, din 24 iunie
(Muzică)
In cea mai lunga zi a anului, pe 24 iunie, pianistul Horia Mihail porneste la drum in turneul sau national pentru a zecea oara. „Pianul calator” va canta in 2020 in aer liber, online si on air, pentru un public dornic de emotie live dupa o primavara inghetata, pentru un public care asteapta ca muzica clasica sa revina la viata.
Horia Mihail va canta din 24 iunie in intreaga tara, cu un repertoriu marcand aniversarea Beethoven 250, pe clapele pianului calator.

Concertele vor avea loc intre 24 iunie si 5 iulie, in aer liber, in mai multe orase din tara, unele dintre acestea gazde ale pianelor calatoare. Anul acesta, turneul “Pianul calator” a ajuns la editia cu numarul 10, asa cum era poate greu de prevazut atunci cand a inceput totul, in 2011, pornind de la o poveste gasita in cartile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea sa devina mai tarziu Romania.
   
Incepand din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara insotit de pianul calator sau cantand pe pianele din orasele in care a ajuns. Acum, pianele calatoare puse la dispozitie de Radio Romania, sunt incredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara, a trecut prin multe orase care inca au nevoie de piane de concert.
   
“Pianul calator a reprezentat practic o reinventare a mea din punct de vedere profesional si nu numai, fiindca, daca imi aduc bine aminte, in 2010, inainte de prima editie a Pianului calator, aveam la activ un singur recital solo intr-o perioada de 10 ani, poate chiar si mai mult de 10 ani. Asa ca a fost in primul rand o provocare pe care am acceptat-o si care s-a dezvoltat in timp intr-un fel de a fi din punct de vedere profesional. Mai mult decat atat, Pianul calator a devenit un brand, apreciat de tot mai multi oameni, lucru care m-a facut sa imi dau seama ca ceea ce facem este bine. Categoric a existat acel moment de crestere, plecand de la idee pana la realizarea primului turneu. Pana la urma, turnee se tot fac si s-au tot facut. Este vorba de un concept putin altfel decat ceea ce faceau pianistii sau muzicienii in general. ?in minte ca in 2011, dupa ce am pornit impreuna de la ideea calatoriilor lui Franz Liszt – comparatia cu el este fortata, fiindca Franz Liszt a fost si va ramane un nume de anvergura in istoria internationala a muzicii – am profitat de exemplul lui ca sa aduc un fel de replica sau motivatie pentru acel prim turneu. Apoi, lucrurile au venit oarecum firesc, avand in vedere ca am primit un feedback exceptional din multe locuri si de la foarte multe suflete. Am inteles ca au nevoie de ceea ce fac si am inteles ca prin ceea ce fac aduc bucurie unor oameni.”
   
Horia Mihail_5_Foto_Virgil Oprina_2020_05_29

In urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflecta orientarile repertoriale prin care a trecut in turneul Pianul calator : Pe urmele lui Franz Liszt, 100 % Beethoven. Romantic sau albumul inregistrat alaturi de Orchestra Nationala Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.
   
Unul dintre cei mai dificili ani pentru comunitatea artistica mondiala, anul 2020 este unul esential si pentru turneul Pianul calator, iar faptul ca editia a zecea se va petrece in aer liber este o declaratie de rezistenta in fata presiunilor carora le sunt supusi artistii si mesajul lor de speranta in vremurile pe care le traim.
Amanunte pe www.pianulcalator.ro
https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/

Editia a 10-a

Beethoven 250

Miercuri, 24 iunie – Caracal, Parcul Constantin Poroineanu
Duminica, 28 iunie – Alba Iulia, Piata Cetatii
Luni, 29 iunie – Deva, Esplanada Pro Arte plein air a Colegiului National “Decebal“
Miercuri, 1 iulie – Bucuresti, Sala Radio, EXCLUSIV ON AIR si ONLINE pe Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical
Joi, 2 iulie – Sibiu, Esplanada Salii Thalia
Vineri, 3 iulie – Bucuresti, Gradina cu Filme - Cinema & More (CREART)
Sambata, 4 iulie – Tulcea, Casa Avramide
Duminica, 5 iulie – Constanta, Parcul Teatrului National de Opera si Balet “Oleg Danovski”

Program muzical
Ludwig van Beethoven
Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 in do diez minor „Sonata lunii” - partea I
Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 “Sonata Waldstein”
32 Variatiuni in do minor pe o tema originala WoO 80
„Für Elise” bagatela pentru pian in la minor WoO 59

Producator: Pro Contemporania
Coproducatori: TVR 3, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania Regional
Cu sprijinul: JTI, Erste Private Banking - serviciu oferit de BCR, Vimetco ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Nucleo, Piccolo Maestro, Senia Music.
Parteneri culturali si organizatori locali: Orchestrele si Corurile Radio Romania, Primaria Municipiului Bucuresti, Creart, Gradina cu Filme - Cinema & More, Filarmonica din Sibiu, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, „Colegiul National Decebal” din Deva, Casa Avramide, Teatrul „Jean Bart” din Tulcea, Primaria din Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski”, Primaria Caracal, Asociatia Fii si Prietenii Caracalului.

afisPian2020 FINAL general
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate