„O harpă de poveste” la Alba Iulia şi Sibiu, în aer liber, pe 27 iunie si 1 iulie | |
(Muzică) |
Proiectul O harpa de poveste aduce pe scena povestea unui instrument original, construit in 1827, pastrat intr-o stare exceptionala. Instrumentul apartine unei familii cu adanci radacini muzicale din Romania: familia Iusceanu-Corjos. |
In 27 iunie, in Piata cetatii din Alba Iulia si 1 iulie, pe Esplanada Salii Thalia din Sibiu vor avea loc primele doua recitaluri din seria O harpa de poveste - open air, avandu-i ca protagonisti pe Maria Bildea – harpa, Petru Pane – clarinet, Oxana Corjos – pian. Programul va cuprinde lucrari diverse dedicate sau adaptate pentru aceasta formula, de la Codex Caioni - Dansuri din Transilvania si J.S. Bach, pana la Dan Dediu, Isaac Albeniz, Darius Milhaud si Bela Bartok.
Ajuns in Romania in urma cu mult timp, instrumentul pastreaza inscriptia primelor harpe construite de manufactura fratilor Erard din Londra, furnizori la acel moment ai casei regale franceze si ai casei imperiale ruse.
Povestea spune ca aceasta harpa a ramas pe teritoriul actualei Romanii luata de la un ofiter german aflat in retragere la finalul celui de-al doilea razboi mondial, la schimb pentru un sac de merinde, fiind coborata dintr-o caruta pe ulita unui sat din vestul Transilvaniei, in care se afla acesta in timpul retragerii armatei germane din 1944.
Prin proiectul O harpa de poveste ne propunem readucerea parfumului muzical al secolului al XVIII-lea sau al epocii de inceput de secol al XIX-lea, atunci cand a fost construit instrumentul, cu o antologie de lucrari pentru harpa solista, in dialog cu clarinetul sau impletindu-si particulele sonore cu delicatetea cozilor orizontale ale pianului, repertoriul ajungand pana in secolul XX.
Elementul care leaga neobisnuitul trio clarinet, harpa si pian este reprezentat de readucerea la viata a acestei bijuterii, harpa cu dubla actiune Erard, un instrument care simbolizeaza radacinile si conservarea traditiei muzicale romanesti in cel mai frumos si optimist mod.
Itinerar
27 iunie, ora 19 – Alba Iulia, Piata cetatii (in cadrul festivalului ”Sarbatoarea muzicii”)
1 iulie, ora 19 – Sibiu, Esplanada Salii Thalia (in cadrul Festivalului romano-american”)
Program muzical
Codex Caioni - Dansuri din Transilvania (harpa solo)
J.S. Bach - Suita franceza nr. 1 Allemande si Sarabande (harpa solo)
Bela Kovacs - Hommage a J.S. Bach (clarinet solo)
J.S. Bach - Preludiu (harpa solo)
Georg Friedrich Häendel - Concerto (harpa solo)
Franz Schubert - Larghetto si Andante (clarinet/harpa)
Georg Friedrich Häendel - Tema cu variatiuni (harpa solo)
Dan Dediu - Rondo a la Münchhausen (harpa/clarinet/pian)
Isaac Albeniz - Asturias (harpa solo)
Darius Milhaud - Scaramouche (clarinet/pian)
Bela Bartok - Dansuri romanesti/ arr. Dan Dediu (clarinet/pian/harpa)
Organizator: Municipiul Alba Iulia, Filarmonica de stat din Sibiu
Producator: Pro Contemporania
Maria Bildea
S-a nascut in Bucuresti si a urmat studiile universitare in orasul natal. In 1986, a obtinut postul de prim harpist la Orchestra Simfonica de Stat din Ploiesti. In 1988 a fost invitata in Grecia de Orchestra de Stat Thessaloniki. A fost membra a orchestrei din Salonic pana in 1990 dupa care a plecat la Atena, invitata de catre Manos Hatzidakis, si angajata la Orchestra of Colours. Din 1993 este si prim harpist la National Symphony Orchestra of the Hellenic Radio and Television. La ora actuala este prim harpist al Orchestrei Nationale Radio din Bucuresti. Maria Bildea a infiintat in 1988, prima clasa de harpa la Thessaloniki State Odeion (Conservatorul din Salonic), iar in 1992 la Athenaum Odeion (Conservatorul din Atena). A concertat cu cele mai mari orchestre din Romania si din Grecia, a sustinut recitaluri si master classes in Romania, Serbia si Franta, recitaluri in Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Spania, Cipru, Slovenia, Franta si in Grecia, la siturile arheologice din Atena.
Oxana Corjos
Considerata una dintre cele mai importante prezente pianistice ale generatiei sale, Oxana Corjos este printre putinii muzicieni romani afirmati dupa 1990 cu o activitate concertistica de anvergura si un repertoriu impresionant - de la Bach si Mozart si ajungand la Rachmaninov si Ravel - fiind apreciata in mod special pentru interpretarea celor doua concerte de Brahms. De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galati, Misha Katz, Petre Sbarcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Balan, Corneliu Dumbraveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc. Oxana Corjos releva prin fiecare aparitie scenica un remarcabil talent muzical dublat de o tehnica pianistica desavarsita.
Petru Pane
Nascut in anul 2004 intr-o familie de muzicieni, Petru Pane a studiat initial pianul si ulterior clarinetul la clasa profesorului Ovidiu Caplescu, participa la concursuri nationale, castigand mai multe premii. A participat la cursurile de vara Summer Academy Kronstadt Brasov. In 2019 isi face debutul solistic cu Filarmonica “Mihail Jora” Bacau. In acelasi an este invitat in cadrul prestigiosului festival "George Enescu" pentru a sustine doua scurte recitaluri si debuteaza ca solist la Ateneul Roman in cadrul proiectului "Clasic e fantastic".
. | |
|
|