Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Fête de la Musique (Sărbătoarea Muzicii): Orchestrele Radio România interpretează imnul Euroviziunii, alături de colegii din marile ansambluri europene
(Muzică)
Pe 21 iunie 1982, Parisul canta si dansa pentru prima oara marcand Sarbatoarea Muzicii in ziua solstitiului de vara. Initiativa a ministrului culturii francez de la acea data – Jack Lang – si a compozitorului si muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sarbatoare internationala a muzicii, marcata in peste 120 de tari din lume in fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea in aer liber.
Ideea evenimentului a pornit in Franta de la descoperirea (printr-un studiu de populatie) a faptului ca unul din doi tineri canta la un instrument muzical, ceea ce a starnit imaginatia lui Maurice Fleuret de a-i reuni pe toti iubitorii muzicii intr-o mare sarbatoare stradala.

Pentru a aniversa in acest an dificil sarbatoarea muzicii, European Broadcasting Corporation (EBU - Uniunea Europeana de Radio si Televiziune) - organizatie din care face parte si Radio Romania - a ales sa realizeze un spot video ce reuneste 188 de muzicieni din 25 de orchestre din Europa! Sub sugestivul generic ”Uniti prin muzica” (”United in Music”), proiectul aduce impreuna, in vremuri de izolare si pandemie, muzicieni din cateva dintre cele mai valoroase orchestre europene ce interpreteaza celebrul imn al Euroviziunii.
Printre prestigioasele ansambluri ce iau parte la aceasta initiativa se numara BBC Philharmonic, Vienna Radio Symphony Orchestra, L’Orchestre National de France, Orchestra Sinfonica Nazionale RAI, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, Frankfurt Radio Symphony s.a.

Orchestra de Camera Radio_Foto Alexandru Dolea
Orchestra de Camera Radio Foto Alexandru Dolea

Orchestrele si Corurile Radio Romania participa la acest inspirat proiect international virtual prin 6 muzicieni ce interpreteaza, alaturi de colegii lor din celalalte ansambluri europene, Te Deum - imn religios semnat de compozitorul francez Marc-Antoine Charpentier (1643 – 1704). Lucrarea a devenit extrem de cunoscuta in intreaga Europa ca semnal audio utilizat de toate transmisiunile audio si video ale Euroviziunii, cum ar fi Concertul de Anul Nou de la Viena sau Concursul Eurovision.
In spotul video realizat de EBU au interpretat Gratian Papara – flaut, Oleg Raileanu – trompeta, Octavian Ralea – contrabas (membri ai Orchestrei Nationale Radio), ?tefan Barbu si Cristina Dobrescu Bazgan – vioara, Horatiu Ludusan – violoncel (membri ai Orchestrei de Camera Radio).
Spotul poate fi urmarit online pe paginile de Facebook: Orchestrele si Corurile Radio si Radio Romania Muzical, incepand din data de 22 iunie 2020.

Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

Sala Radio_foto Luciana Gingarasu
Sala Radio foto Luciana Gingarasu

Sala Radio
Sala Radio foto Johannes Kruse

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate