Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 noiembrie 2023
1474 • Stefan cel Mare scrie Papei Sixt al IV-lea facând un apel la unitatea cre?tinilor împotriva turcilor
1803 • Se naste Christian Doppler, fizician austriac, descoperitorul efectului care îi poarta numele (d. 1853)
1880 • Se naste N.D. Cocea, scriitor si publicist român (d. 1949)
1924 • Se naste Mihai Mereuta, actor român de teatru si film (d. 2003)
1929 • Comandantul american Richard E.Byrd a survolat, în premiera mondiala, Polul Sud
1938 • Corneliu Zelea Codreanu, Nicadorii (asasinii lui I.G. Duca) si Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu) sunt asasina?i de jandarmi
Recomandări
„Pe sub piele” – o istorie secretă din mijlocul Holocaustului
(Cinema)
Finalul primei parti a programului „Performing Austria – spectacolul timpului nostru”. Victima si calau, fata in fata, dar fara nimic previzibil in relatia lor.
O poveste despre un triplu tabu incheie prima parte a programului „Performing Austria – spectacolul timpului nostru”: productia „Pe sub piele” de Yonatan Calderon, realizata de compania austriaca „Beseder”, va fi prezentata gratuit si in exclusivitate duminica 28 iunie, intre orele 18.00 si 24.00, de Forumul Cultural Austriac, pe site-ul sau. Acest proiect se bucura de sustinerea Ambasadei Israelului in România si a Asociatiei Accept.

Spectacolul va putea fi vizionat aici – https://bit.ly/PeSubPiele

Inspirat din fapte reale din timpul represiunii naziste, „Pe sub piele”, spectacolul regizorului Bruno Kratochvil, pe textul tânarului autor israelian Yonatan Calderon, are in centru povestea de dragoste dintre doua femei, Charlotte Brod si Ilse Kohlmann, pe care nimic nu parea sa le apropie. Cea dintâi este detinuta din cauza originilor sale evreiesti, in timp ce  a doua este ofiter SS, gardian in lagarul de concentrare si exterminare de la Neuengamme (Germania). Gratie unei constructii subtile, ce alterneaza planurile a doua crize majore ale secolului 20, cel de al doilea Razboi Mondial si razboiul din Golf, de la inceputul anilor 1990, aceasta intamplare ramasa secreta pana in urma cu cativa ani intrepatrunde si analizeaza trei teme sensibile, aflate si azi in primplanul celei mai stringente actualitati – rasa, orientarea sexuala, relatia dominator-dominat. Productia se fereste de locurile comune ale acestor subiecte, confruntand publicul cu o perspectiva incomoda asupra a ceea ce denumim „istorie”, un concept care, pentru Yonatan Calderon si realizatorii spectacolului, nu se mai refera la trecut ci la un prezent continuu.

„Pe sub piele”incepe in 1991, acasa la Charlotte Brod, un mic apartament din Tel Aviv, pe care aceasta supravietuitoare a Holocaustului il imparte imaginar cu fantoma Idei, o alta fosta prizoniera din lagarul de concentrare Neuengamme. Intr-o seara, Charlotte primeste vizita jurnalistei Kirsten Eberhardt care incearca sa reconstituie contextul unei povesti de dragoste uitate, intre o detinuta evreica si o gardiana nazista. Razboiul din Golf este fundalul acestei intalniri. La acel moment, Irakul bombarda Israelul, iar guvernul de la Tel Aviv a distribuit populatiei masti de gaze pentru situatii de urgenta, ceea ce a produs ingrijorare in special in randul supravietuitorilor Holocaustului, care s-au temut de posibila repetare a acelui genocid.

„Pe sub piele” a avut premiera in octombrie 2019, la Teatrul Arche din Viena, un teatru de mici dimensiuni, specializat in spectacole de camera, in care spectatorul devine un personaj tacut al naratiunii din spatiul de joc. Experimentat realizator de film, tanarul regizor Bruno Kratochvil (nascut in 1993) se afla la prima sa productie de teatru, pe care o construieste, impreuna cu scenografa Sanja Halb, cu migala necesara unui cadru cinematografic intimist. Trei excelente actrite interpreteaza mai multe roluri, sau acelasi personaj la vârste diferite - Jaschka Lämmert, Katharina Farnleitner, Franziska von Harsdorf. Spectacolul a fost un mare succes de public, in special in randul tinerilor, critica de specialitate salutand originalitatea demersului de a explora si dimensiuni putin cunoscute ale Shoah, mentinând astfel vie memoria acestei catastrofe.
Performanta actoriceasca ajuta fictiunea sa ramana la fel de percutanta ca realitatea: spre finalul razboiului, adevarata Anneliese Kohlmann, gardiana SS care a intretinut relatia cu Charlotte Winter (numele real al personajului Charlotte Brod), a incercat sa scape de trupele engleze, deghizata intr-o uniforma de prizonier, amestecandu-se printre cei care au escaladat gardul lagarului de concentrare din Bergen-Belsen, cu o saptamana inainte de eliberare, pe 8 aprilie 1945. Pe 17 aprilie, Anneliese Kohlmann a fost arestata, fiind denuntata de fosti prizonieri; la proces, ea a spus ca a incercat sa fuga pentru a-si regasi iubita...

UNTER DER HAUT / „Pe sub piele” de Yonatan Calderon

Adaptare de Susanne Höhne

Regia: Bruno Kratochvil

Distributia - Franziska von Harsdorf (Charlotte Brod tânara), Jaschka Lämmert (Ilse Kohlmann / Charlotte batrâna) si Katharina Farnleitner (Ida, Dr. Schmidt, maestra de ceremonii / fantoma Idei)

Decoruri: Sanja Halb    

Productie: Verein „Beseder”

Credit foto – © Verein Beseder


Durata – 57’30’’

Spectacol in limba germana, subtitrat in engleza


Pe_sub_piele_c_Verein_Beseder

Parteneri - Ambasada Israelului in Romania, Asociatia Accept

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate