Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 februarie 2024
1632 • Galileo Galilei publica Dialog despre cele doua mari sisteme ale lumii
1788 • S-a nascut Arthur Schopenhauer (d. 1860)
1810 • S-a nascut Frederic Chopin (d. 1849)
1900 • Prima auditie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioara si pian" de George Enescu (la pian - George Enescu)
1903 • S-a nascut Tudor Musatescu (d. 1970)
Recomandări
Primul studiu la nivel regional despre risipa alimentară din gospodării își propune să adune peste 1 milion de respondenți
(Viață)
Cercetatori din patru universitati din Romania, Macedonia de Nord si Republica Moldova au demarat cea mai ampla ancheta de evaluare a fenomenului risipei alimentare la nivel regional. Cercetarea cantitativa adresata consumatorilor va fi completata de o cercetare calitativa ce va viza si alti actori implicati in filiera agro-alimentara: producatori, procesatori si comercianti.
Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce genereaza costuri economice si ecologice semnificative

Doar in Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung in fiecare an la gunoi iar 5 milioane de tone provin din Romania care ocupa, astfel, locul 9 in clasamentul risipei, dupa Macedonia (locul 8).
 
Studiul, condus de cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina veterinara din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnica a Moldovei si Universitatea Sainte Cyrille et Méthode din Skopje, este primul de aceasta amploare desfasurat concomitent in mai multe tari din regiunea Europa centrala si de est. Acesta raspunde unei nevoi urgente de cunoastere a fenomenului in contextul in care, la nivelul Republicii Moldova, nu exista nicio cercetare pe aceasta tema, iar in Romania si Macedonia sunt insuficiente si nu includ actori din intreg lantul agro-alimentar. Rezultatele vor fi valorificate la nivel de societate civila si de autoritati dar si transpuse in actiuni concrete de sensibilizare a tuturor actorilor implicati prin campanii de influentare a comportamentului de consum (organizarea de conferinte, mese rotunde, ateliere participative samd).  

Proiectul este derulat in parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizatii non-guvernamentale din Romania care are drept scop sensibilizarea si reducerea risipei alimentare in Romania: ”Ne bucura aceasta colaborare din mai multe puncte de vedere: este o nevoie urgenta de a intelege mai bine risipa pentru a ghida masurile de reducere a ei. Asteptam cu nerabdare rezultatele colectate si aplicarea lor in campaniile noastre.” (Cami Gui, coordonator Food Waste Combat).

Activitatile sunt parte integranta a proiectului ACTIF « Zéro Gaspillage – pour une production et une consommation responsables en ECO?» (Zero risipa, pentru o productie si un consum responsabil in Europa centrala si orientala) si este finantat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale.
 
"Criza sanitara actuala a demonstrat inca o data importanta asigurarii suveranitatii alimentare de catre fiecare stat si a adaptarii tuturor actorilor implicati la o astfel de situatie, prin gasirea unor solutii inovative. In acest context,  reducerea risipei alimentare reprezinta un obiectiv prioritar. Cercetarea vizeaza sa evalueze situatia actuala cu privire la lupta impotriva risipei alimentare din cele trei tari - Romania, Macedonia de Nord si Republica Moldova si sa propuna actiuni concrete care sa amelioreze situatia din prezent." (Coordonator proiect, Profesor dr. Cristina Bianca Pocol, USAMV Cluj Napoca)
 
https___bit.ly_2CT1TM7 (6)

Despre AUF
Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) este cea mai importanta retea universitara din lume cu peste 1000 de unitati membre din 118 tari si 59 de locatii raspandite pe cinci continente. Operator expert in cercetarea si cunoasterea francofoniei, creat in urma cu aproape 60 de ani, AUF intervine in mai multe domenii precum formare, cercetare, digital, guvernanta universitara, antreprenoriat si integrarea studentilor pe piata muncii a studentilor si dezvoltare durabila. www.auf.org

Chestionarul cercetarii poate fi complet aici: bit.ly/2NCxsf5

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate