Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 februarie 2023
Recomandări
Casa Artelor „Dinu Lipatti” își redeschide porțile și invită publicul la Festivalul Mozartissimo
(Muzică)
Primaria Municipiului Bucuresti, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, organizeaza cea de-a  IV-a Editie a Festivalului „Mozartissimo”, vineri, sambata si duminica - 17, 18 si 19 iulie 2020, in aer liber, in Curtea cu balansoare a Casei Lipatti. Festivalul ii este dedicat genialului Wolfgang Amadeus Mozart, compozitorul preferat al celui mai mare pianist roman al tuturor timpurilor - Dinu Lipatti.
Dupa o perioada lunga in care activitatea Centrului de Excelenta Casa Artelor „Dinu Lipatti” s-a desfasurat Online, sunt intrunite conditiile pentru a organiza primul Eveniment Live in aer liber, venind in intampinarea numeroaselor cereri din partea publicului nostru. Pentru a respecta conditiile de maxima siguranta pentru public, organizatori si artisti, v-am pregatit 60 de locuri care respecta regulile de distantare sociala, iar cea de-a IV-a Editie a Festivalului „Mozartissimo” va avea loc in conformitate cu legile si recomandarile specialistilor din domeniul sanatatii si al autoritatilor competente in acest domeniu. Regulametul de participare va fi pus la dispozitia publicului pe paginile noastre de Facebook si Instagram si afisat la sediul Casei Lipatti.

Pe parcursul celor trei zile de Festival vor fi disponibile pentru vizitare Expozitiile in aer liber - „Viata si creatia lui Wolfgang Amadeus Mozart”, ce va introduce publicul in universul fascinant al marelui compozitor, precum si Expozitia permanenta - „Dinu Lipatti – viata si opera”. In intervalul 19:00 – 19:30, publicul va avea posibilitatea sa se acomodeze in frumoasa Curte cu balansoare a Casei Lipatti, respectand distantarea sociala, sub stricta supraveghere a organizatorilor. In tot acest timp, publicul se va bucura de Auditiile unor Inregistrari celebre, in interpretarea marelui pianist Dinu Lipatti, din creatia lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Vineri, 17 iulie 2020, de la orele 19:30, publicul este invitat sa vizioneze prima parte a filmului docu-drama „Geniul lui Mozart”, o productie BBC realizata in anul 2004 ce prezinta intr-un mod pasionant viata si opera compozitorului de la Salzburg.

De la orele 20:30, va avea loc Recitalul Extraordinar sustinut de violonista Natalia Pancec si pianista Adriana Toacsen, care vor aborda o bijuterie a formelor muzicale din creatia mozartiana - Sonata pentru vioara si pian. Din program vor face parte Sonata in Mi minor KW 304, Sonata in Sol major KW 301, Sonata in Mi bemol major KW 380 si Sonata in La major, KW 256. Duo-ul format din Natalia Pancec si Adriana Toacsen a inceput sa sustina concerte din anul 2019. Natalia Pancec este sef de partida vioara intai in cadrul celei mai prestigioase Orchestre Simfonice din tara – Orchestra Filarmonicii „George Enescu” si sustine o bogata activitate concertistica in calitate de solista a Filarmonicilor din tara, precum si numeroase  concerte de muzica camerala. Adriana Toacsen isi desfasoara activitatea in calitate de Profesor la Universitatea Nationala de Muzica si, in paralel, sustine concerte in postura de solista si acompaniatoare, dar si ca membru in formatii camerale.

Sambata, 18 iulie, incepand cu orele 19:30 publicul prezent la eveniment va putea urmari partea a II-a a filmului documentar „Geniul lui Mozart” despre viata marelui compozitor austriac.
Seara va continua de la orele 20:30 cu Recitalul Extraordinar de Flaut si Poezie sustinut de Ion Bogdan Stefanescu alaturi de studentii sai: Lorena Palade, Clara Stoleru si Mihai Vaida. Programul original al celor patru flautisti va insuma selectiuni din operele mozartiene „Flautul fermecat” si „Don Giovanni” si va fi completat armonios de poezii semnate de Ion Bogdan Stefanescu.
Cunoscutul flautist Ion Bogdan Stefanescu este unul dintre cei mai valorosi solisti instrumentisti ai generatiei sale si a fost invitatul Casei Lipatti la Festivalul „Mozartissimo” Editia a II-a - 2018 si „Lipatti Special de Ziua Limbii Romane” – 2019. Este prim flautist al Filarmonicii „George Enescu”, prof. univ. dr. la catedra de flaut a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si solist al Filarmonicii „Banatul”, Timisoara. Din 2012 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania cu numeroase carti publicate.

Duminica, 19 iulie, vom oferi publicului nostru, incepand cu orele 19:30, cea de-a treia parte a filmului documentar despre viata marelui compozitor austriac, o productie BBC intitulata „Geniul lui Mozart”. Cea de-a IV-a editie a Festivalului „Mozartissimo” se va incheia cu un Recital de exceptie sustinut de soprana Irina Iordachescu, baritonul Ionut Pascu si pianista Verona Maier, care va avea loc de la orele 20:30.
Recitalul celor trei artisti va purta publicul intr-o calatorie muzicala in lumea operelor „Nunta lui Figaro” si „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart. Din program vor face parte arii si duete celebre: Aria lui Figaro „Non piu andrai farfallone amoroso”, Aria Contesei Almaviva „Progi amor”, Aria Susannei „Deh vieni, non tardar”, Aria lui Don Giovanni „Fin’chan dal vino”, Duetul Susanna si Figaro „Cinque, dieci”, Duetul Zerlinei si a lui Don Giovanni „La ci darem la mano”, precum si alte pagini celebre din cele doua opere mozartiene.

Soprana Irina Iordachescu este Prim Solista a Operei Nationale Bucuresti. In 2001 a fost invitata la Scala din Milano, unde a sustinut doua concerte vocal-simfonice sub bagheta dirijorului Riccardo Muti. A cantat, tot la Scala din Milano, unul dintre rolurile principale in opera contemporana „Teneke”, compusa de F.Vacchi. Au urmat roluri principale in productii de opera si concerte la Carnegie Hall, New York; P.I. Ceaikovski Hall si Sankt Petersburg Philharmonic, Rusia; Mulhouse Philharmonic Hall, Franta; Glyndebourne Opera Festival, Anglia. A fost inivitata Casei Lipatti la numeroase evenimente: Festivalul „I Love Lipatti” Editia a II-a - 2018, Festivalul „Mozartissimo” Editia a III-a 2019, Festivalul „Meridian” la Casa Artelor „Dinu Lipatti” 2019.

Baritonul Ionut Pascu a absolvit Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti in anul 2001, unde si-a sustinut examenul de licenta cu rolul titular din „Don Giovanni”, de W. A. Mozart, rol pregatit sub atenta indrumare a regretatilor maestri Hero Lupescu (regizor) si Constantin Petrovici (dirijor). Si-a inceput cariera artistica in acelasi an, ca angajat al Teatrului de Opera din Constanta, si, ulterior, al Operei Nationale Bucurest. Din anul 2011 incepe o intensa activitate artistica internationala ca liber profesionist si o stransa colaborare cu Opera din Tel Aviv, cu Opéra Royal de Wallonie, din Liège si cu Teatro Giuseppe Verdi din Salerno.

Pianista Verona Maier este cadru didactic la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, fiind, in prezent, conferentiar la Departamentul Instrumente cu claviatura si Muzica de camera. In 2006 a obtinut Titlul de Doctor in muzica al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Desfasoara o bogata activitate artistica – recitaluri, concerte si cursuri de maiestrie sustinute in tara si in strainatate. In 2004 a fost distinsa cu medalia „Meritul cultural” – clasa I de catre Presedintia Romaniei. A fost invitata in cadrul evenimentelor organizate de Casa Lipatti cu ocazia Festivalului „Mozartissimo” Editia a II-a 2018 si Festivalul „Meridian” la Casa Artelor „Dinu Lipatti” 2019.

Va invitam cu drag sa redeschidem portile Casei Artelor „Dinu Lipatti” in cadrul Festivalului „Mozartissimo” – Editia a IV-a, si asteptam publicul iubitor de Arta si de frumos in fascinantul univers mozartian, onorand puternica legatura dintre genialul compozitor Wolfgang Amadeus Mozart si marele nostru pianist Dinu Lipatti.

Conceptul festivalului apartine pianistei si regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Va asteptam cu drag, in universul mozartian!

afis Eveniment Mozartissimo 17-19 iulie 2020
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate