CINEVARA continuă seria de proiecții de film în aer liber cu Insiang. Primul film filipinez proiectat la Cannes va putea fi văzut joi seară, la Rezidența BRD Scena9 | |
(Cinema) |
Joi, 23 iulie, de la ora 21:00, in gradina Rezidentei BRD Scena9 (Str. I L Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic filipinez Insiang, regizat de Lino Brocka, in cadrul seriei de proiectii de film in aer liber CINEVARA. |
Accesul se va face pe baza de bilet, achizitionat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.
Editia din acest an a programului CINEVARA este una speciala, fiind organizata in parteneriat cu Film Foundation, organizatie neguvernamentala infiintata de regizorul Martin Scorsese cu scopul de a contribui la recuperarea si conservarea patrimoniului cinematografic mondial.
Insiang este o melodrama sfasietoare in care gelozia si violenta sunt teme principale. Lino Brocka creioneaza portretul unei fiice inocente si a mamei sale abuzive. Insiang duce o viata relativ linistita, ocupata de treburile casei, insa dupa ce este violata de iubitul mamei sale si abandonata de tanarul care pretinde ca este indragostit de ea, cauta razbunare. Un comentariu feroce despre degradarea saraciei urbane, in special pentru femei, Insiang a fost primul film filipinez proiectat la Cannes. Performanta actritei Hilda Koronel in rolul protagonistei eponime a dus la aparitia ei pe prima pagina in cotidianul francez Le Monde.
Scenariul filmului este scris de Mario O’Hara si Lamberto Antonio pornind de la un scenariu realizat de O’Hara pentru micul ecran. In anul aparitiei, filmul a fost inscris in Festivalul de Film Metro Manila din 1976 si a castigat toate cele patru categorii pentru care a fost nominalizat: Cea mai buna actrita (Koronel), Cel mai bun actor secundar (Ruel Vernal), Cea mai buna actrita in rol secundar (Mona Lisa) si Cea mai buna cinematografie (Conrado Baltazar). In timpul festivalului de la Cannes din 1978, filmul a avut premiera in cadrul selectiei paralele „Quinzaine des Réalisateurs” si a fost aclamat de critici.
In 2015, Insiang a fost restaurat digital datorita efortului programului World Cinema Project al organizatiei americane The Film Foundation, impreuna cu L’Immagine Ritrovata si Consiliul de Dezvoltare a Filmului din Filipine (FDCP). In 2015, Insiang a fost proiectat in sectiunea Cannes Classics in cadrul Festivalul de Film de la Cannes, apoi la Festivalul de Film de la New York (gazduit de Film Society of Lincoln Center) pe 28 septembrie si la Museum of Modern Art (MoMA) in perioada 28 octombrie - 3 noiembrie a aceluiasi an. In anul urmator, filmul a fost proiectat si in prestigiosul Festival International de Film din Toronto (TIFF).
Lino Brocka, nascut Catalino Ortiz Brocka pe 3 aprilie 1939, a fost un regizor filipinez, considerat unul dintre cei mai influenti si mai importanti regizori din istoria cinematografiei filipineze. Brocka a co-fondat organizatia Artistii Preocupati din Filipine (PAC), cu scopul de a ajuta artistii sa abordeze problemele cu care se confrunta tara, precum si Miscarea pentru Eliberarea Artistilor.
Pe langa Insiang, considerat de multi ca fiind cel mai remarcabil film al sau, Brocka a mai regizat filme valoroase precum Tinimbang Ka Ngunit Kulang (1974), Maynila sa Muko Kuko Liwanag (1975), Bayan Ko: Kapit sa Patalim (1984) si Orapronobis (1989). Dupa moartea sa intr-un accident de masina, in 1991, i s-a acordat postum premiul Artistului National din Filipine pentru film, oferit pentru „contributii semnificative aduse la dezvoltarea artelor filipineze”.
CINEVARA
CINEVARA este un program de proiectii de film in aer liber al Fundatiei9, disponibil publicului larg pe toata durata verii, produs si gazduit de Rezidenta BRD Scena9, hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale. Anul acesta CINEVARA ajunge la a doua editie, dupa debutul sau din 2019.
Selectia filmelor a fost facuta de catre Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University si fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii. CINEVARA readuce in atentia publicului documentare, dar si lungmetraje clasice de fictiune semnate de regizoare ca Djibril Diop Mambéty, Kim Ki-Young, Metin Erksan si Sergei Parajanov.
Dupa „Insiang”, proiectiile CINEVARA vor continua pe 30 iulie cu Vara secetoasa (1963, Metin Erksan), apoi 6 august: Servitoarea (1960, Kim Ki-young), 13 august: Mumia (1969, Shadi Abdel Salam), 20 august Culoarea rodiei (1968, Sergei Parajanov), 27 august, Touki Bouki (1973, Djibril Diop Mambéty) si 3 septembrie: Poveste din Taipei (1985, Edward Yang).
***
Despre Fundatia9
Fundatia9, initiativa fondata si finantata de BRD – Groupe Société Générale, sprijina noua generatie de creatori de cultura si educatie. Prin programele noastre, investim in tinerii creatori, deschidem cultura catre public, cultivam curiozitatea, spiritul critic si recuperam fragmente esentiale din memoria noastra. Declansam dezbateri indraznete si exploram perspective noi asupra lumii contemporane.
Cautam sa aducem impreuna artistii, ganditorii si publicul larg ca sa construim o lume in care curajul, empatia si solidaritatea sa fie mai mult decat niste hashtag-uri.
Editam o revista de jurnalism cultural — Scena9 si lansam proiecte cu si despre scena tanara a culturii la Rezidenta BRD Scena9.
Despre BRD – Groupe Societe Generale
BRD – Groupe Societe Generale este a treia mare banca a Romaniei si cea mai extinsa retea bancara privata a tarii. Banca universala care ofera servicii atat persoanelor fizice, cat si companiilor, BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.
Ca actor social, BRD investeste in cultura, educatie, tehnologie si sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvolta, cresc o noua generatie si aduc valoare pe termen lung. BRD priveste cultura si educatia drept piloni esentiali de dezvoltare ai societatii, incurajand proiecte inovatoare, cu potential de a fi recunoscute si apreciate de tanara generatie.
. | |
|
|