Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
7 februarie 2023
1741 • A aparut "Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat"
1812 • S-a nascut Charles Dickens
1964 • The Beatles efectueaza primul turneu în SUA
Recomandări
Servitoarea, considerat unul dintre cele mai bune filme sud-coreene, se vede joi, 6 august, la CINEVARA, în grădina Rezidenței BRD Scena9
(Cinema)
Joi, 6 august, de la ora 21:00, in gradina Rezidentei BRD Scena9 (Strada I L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul sud-coreean Servitoarea, regizat de Kim Ki-young, in cadrul seriei de proiectii de film in aer liber CINEVARA.
Accesul se va face pe baza de bilet, achizitionat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.
Editia din acest an a programului CINEVARA este una speciala, fiind organizata in parteneriat cu Film Foundation, organizatie neguvernamentala infiintata de regizorul Martin Scorsese cu scopul de a contribui la recuperarea si conservarea patrimoniului cinematografic mondial.

Servitoarea a fost restaurat in anul 2008 de catre Korean Film Archive (KOFA), in asociere cu World Cinema Project – Film Foundation si cu laboratorul HFR-Digital Film. Versiunea restaurata a filmului a putut fi vazuta in premiera la Cannes, in 2008.
Considerat drept unul dintre cele mai bune filme sud-coreene, Servitoarea este un thriller domestic din anul 1960, care expune disolutia unei familii, si este primul film din trilogia „Servitoarea” in regia lui Kim Ki-young. Regizorul sud-coreean s-a inspirat pentru povestea filmului dintr-un articol din ziar de la acea vreme, intitulat „Servitoarea ucisa de catre stapanul sau din cauza ca a ramas insarcinata”.
La momentul realizarii filmului, structura culturala si socio-economica din Coreea de Sud a trecut printr-o schimbare considerabila. Filmul infatiseaza cu succes imaginea societatii sud-coreene din 1960, in care ideile noi, in mare parte occidentale, patrundeau intr-o tara relativ conservatoare.

Servitoarea il prezinta pe Dong-Sik Kim, un barbat cu o casnicie fericita, profesor de muzica la o fabrica locala. Fiindca de curand s-au mutat intr-o casa care depaseste posibilitatile lor financiare, Dong-Sik si sotia lui fac eforturi suplimentare – el ofera lectii de pian, iar ea se apuca de croitorit – pentru a suplimenta veniturile mici de la fabrica ale lui Dong-Sik.
Pentru ca sotia sa astepta cel de-al treilea copil, Dong-Sik decide sa angajeze o servitoare, in ciuda faptului ca situatia lor financiara nu e stralucita. El o intreaba pe una dintre studentele sale, Kyunghee Cho, daca stie pe cineva potrivit pentru acest post. Kyunghee, care este indragostita de profesorul ei, isi convinge o prietena sa se angajeze in casa acestuia. Cu toate ca stie de sentimentele pe care Kyunghee le are fata de Dong-Sik, servitoarea il seduce pe acesta si ramane insarcinata, fortandu-l sa recunoasca aventura in fata sotiei. Vestea este devastatoare pentru familie.

CINEVARA

CINEVARA este un program de proiectii de film in aer liber al Fundatiei9, disponibil publicului larg pe toata durata verii, produs si gazduit de Rezidenta BRD Scena9, hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale. Anul acesta CINEVARA ajunge la a doua editie, dupa debutul sau din 2019.
Selectia filmelor a fost facuta de catre Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University si fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii. CINEVARA readuce in atentia publicului documentare, dar si lungmetraje clasice de fictiune semnate de regizoare ca Djibril Diop Mambéty, Kim Ki-young, Metin Erksan si Sergei Parajanov.
Dupa Servitoarea, programul va continua pe 13 august cu Mumia (1969, Shadi Abdel Salam), apoi pe 20 august – Culoarea rodiei (1968, Sergei Parajanov), 27 august – Touki Bouki (1973, Djibril Diop Mambéty) si 3 septembrie – Poveste din Taipei (1985, Edward Yang).

Servitoarea (1960, Kim Ki-young)

***
Despre Fundatia9
Fundatia9, initiativa fondata si finantata de BRD – Groupe Société Générale, sprijina noua generatie de creatori de cultura si educatie. Prin programele noastre, investim in tinerii creatori, deschidem cultura catre public, cultivam curiozitatea, spiritul critic si recuperam fragmente esentiale din memoria noastra. Declansam dezbateri indraznete si exploram perspective noi asupra lumii contemporane.
Cautam sa aducem impreuna artistii, ganditorii si publicul larg ca sa construim o lume in care curajul, empatia si solidaritatea sa fie mai mult decat niste hashtag-uri.
Editam o revista de jurnalism cultural — Scena9  si lansam proiecte cu si despre scena tanara a culturii la Rezidenta BRD Scena9.

Despre BRD – Groupe Societe Generale
BRD – Groupe Societe Generale este a treia mare banca a Romaniei si cea mai extinsa retea bancara privata a tarii. Banca universala care ofera servicii atat persoanelor fizice, cat si companiilor, BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.
Ca actor social, BRD investeste in cultura, educatie, tehnologie si sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvolta, cresc o noua generatie si aduc valoare pe termen lung. BRD priveste cultura si educatia drept piloni esentiali de dezvoltare ai societatii, incurajand proiecte inovatoare, cu potential de a fi recunoscute si apreciate de tanara generatie. 

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate