Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 iulie 2022
Recomandări
Deschiderea expoziției itinerante „Fețele noi ale armelor vechi” la Muzeul Național al Banatului din Timișoara
(Istorie)
Muzeul National al Banatului din Timisoara, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), anunta deschiderea expozitiei itinerante „Fetele noi ale armelor vechi”, la sediul Muzeului National al Banatului. Aceasta va putea fi vizitata incepand de sambata, 15 august 2020, ora 10:00.
Expozitia aduce in atentia publicului o serie de obiecte din patrimoniul MNIR caracteristice domeniului tehnicii militare, datate in secolul al XIX-lea si al XX-lea. In expunere se regasesc piese de armament folosite in timpul Primului Razboi Mondial, de catre Armata Romana, Armatele Puterilor Centrale care au ocupat mare parte a Regatului Roman, dar si de catre Misiunile Militare Franceza, Britanica si Italiana sosite in ajutorul romanilor. Expozitia cuprinde, alaturi de acestea, componente ale echipamentului militar, dar si documente – jurnale de razboi, din perioada 1914-1918, aducand in prim plan schimbarile profunde in mediului social si cultural, ca urmare a efectelor Marelui Razboi. Unul dintre domeniile tehnicii, care s-au dezvoltat in mod spectaculos in aceasta perioada, a fost cel al armelor, fortele implicate in Primul Razboi Mondial investind masiv in cercetarea si dezvoltarea armamentului atat de necesar pe campurile de lupta.

Proiectul expozitional „Fetele noi ale armelor vechi”, initiat de domnii Paul Popa si Bogdan Mladin, restauratori – armurieri, impreuna cu Valentin-Ionut Dragoiescu, muzeograf in cadrul MNIR a fost continuat si reeditat ca urmare a colaborarii remarcabile dintre sectiile Istorie din cadrul muzeelor partenere, cu participarea deosebita a domnului Zoran Markov, reprezentant al Muzeului National al Banatului. Expozitia isi propune sa descopere publicului o latura mai putin cunoscuta a exponatelor din domeniului stiintei si tehnicii din colectia MNIR, simultan, evidentiand importanta activitatii de restaurare, atat prin ingrijirea si punerea in valoare a unor piese de multe ori uitate sau aflate intr-un stadiu de degradare avansata.
In expozitia deschisa la Muzeul National al Banatului pot fi admirate piese din patrimoniul MNIR expuse pentru prima data in Timisoara, precum setul de duel al lui Alexandru Ioan Cuza, revolverul regelui Ferdinand I si cel al generalului francez Henri Berthelot, cel care a condus Misiunea Militara Franceza din Romania.

Expozitia va fi deschisa la Muzeul National al Banatului in perioada 15 august – 2 septembrie 2020, putand fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10:00 – 18:00.

In conditiile impuse de starea de alerta din Romania, expozitia nu va beneficia de un vernisaj.

Afis_FNAAV

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate