Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Mumia, unul dintre cele mai importante filme egiptene, se vede joi, 13 august, la CINEVARA, în grădina Rezidenței BRD Scena9
(Cinema)
Joi, 13 august, de la ora 21:00, in gradina Rezidentei BRD Scena9 (Strada I L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul egiptean Mumia, regizat de Shadi Abdel Salam, in cadrul seriei de proiectii de film in aer liber CINEVARA.
Accesul se va face pe baza de bilet, achizitionat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.
Editia din acest an a programului CINEVARA este una speciala, fiind organizata in parteneriat cu Film Foundation, organizatie neguvernamentala infiintata de regizorul Martin Scorsese cu scopul de a contribui la recuperarea si conservarea patrimoniului cinematografic mondial.

Mumia este o productie egipteana lansata in anul 1969, care a iesit din tiparele traditionale ale industriei cinematografice egiptene de la acea vreme si singurul lungmetraj al regizorului Shadi Abdel Salam. Acesta a evocat spiritul Egiptului Antic printr-o naratiune care se concentreaza pe dilema morala a unei populatii tinere si moderne dintr-o cultura straveche. Criticii egipteni considera Mumia drept unul dintre cele mai importante filme egiptene.
Filmul a fost restaurat in 2009 de catre Cineteca di Bologna cu sprijinul organizatiei americane Film Foundation si Egyptian Film Center, castigand notorietate fata de versiunea initiala din 1969 filmata pe pelicula de 35 mm. In 1971, Mumia a fost selectata pentru a fi nominalizata la categoria „Cel mai bun film strain” in cadrul celei de-a 43-a editie de decernare a premiilor Oscar, insa nominalizarea nu a fost aprobata.

Bazat pe povestea adevarata a descoperirii unei ascunzatori cu mumii roiale in Dayr Al-Bahri (Egipt) in 1881, actiunea filmului Mumia incepe in Cairo la o intalnire a autoritatilor. Domnul Maspero, presedintele comisiei, atrage atentia echipei sale in legatura cu recenta aparitie pe piata antichitatilor a unor obiecte care par a fi furate din morminte stiute doar de arheologi. Intre timp, Salim, seful tribului Hurabat, aflat aproape de Thebes, moare. Salim jefuise mormintele timp de zeci de ani, intretinandu-si astfel semenii cu cele furate. Odata cu moartea sa, locurile in care se afla mormintele sunt destainuite fiilor lui, de la care se asteapta sa continue traditia pentru a intretine tribul. Fiii lui Salim sunt ingroziti sa afle ca tribul lor si-a castigat existenta de pe urma celor morti si sunt pusi in fata unei mari dileme – fie respecta dorinta tatalui lor de a continua traditia, fie anunta autoritatile si sunt fortati sa intrerupa orice legatura cu familia lor. Pe langa toate acestea, fiii lui Salim trebuie sa se lupte si cu Ayoub si Mourad, doi negustori rivali care vor sa le strice planurile barbatilor.

Mumia

CINEVARA este un program de proiectii de film in aer liber al Fundatiei9, disponibil publicului larg pe toata durata verii, produs si gazduit de Rezidenta BRD Scena9, hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale. Anul acesta CINEVARA ajunge la a doua editie, dupa debutul sau din 2019.
Selectia filmelor a fost facuta de catre Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University si fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii. CINEVARA readuce in atentia publicului documentare, dar si lungmetraje clasice de fictiune semnate de regizoare ca Djibril Diop Mambéty, Kim Ki-young, Metin Erksan si Sergei Parajanov.
Dupa Mumia, programul va continua pe 20 august cu filmul Culoarea rodiei (1968, Sergei Parajanov), apoi pe 27 august – Touki Bouki (1973, Djibril Diop Mambéty) si 3 septembrie – Poveste din Taipei (1985, Edward Yang).

***

Fundatia9, initiativa fondata si finantata de BRD – Groupe Société Générale, sprijina noua generatie de creatori de cultura si educatie. Prin programele noastre, investim in tinerii creatori, deschidem cultura catre public, cultivam curiozitatea, spiritul critic si recuperam fragmente esentiale din memoria noastra. Declansam dezbateri indraznete si exploram perspective noi asupra lumii contemporane.
Cautam sa aducem impreuna artistii, ganditorii si publicul larg ca sa construim o lume in care curajul, empatia si solidaritatea sa fie mai mult decat niste hashtag-uri.
Editam o revista de jurnalism cultural — Scena9  si lansam proiecte cu si despre scena tanara a culturii la Rezidenta BRD Scena9.

Despre BRD – Groupe Societe Generale
BRD – Groupe Societe Generale este a treia mare banca a Romaniei si cea mai extinsa retea bancara privata a tarii. Banca universala care ofera servicii atat persoanelor fizice, cat si companiilor, BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.
Ca actor social, BRD investeste in cultura, educatie, tehnologie si sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvolta, cresc o noua generatie si aduc valoare pe termen lung. BRD priveste cultura si educatia drept piloni esentiali de dezvoltare ai societatii, incurajand proiecte inovatoare, cu potential de a fi recunoscute si apreciate de tanara generatie. 


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate