Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 ianuarie 2023
1756 • Se naste Wolfgang Amadeus Mozart
1785 • Este fondata Universitatea din Georgia
1813 • Jane Austen publica "Mândrie si prejudecata"
1865 • S-a infiintat Societatea culturala "Ateneul Român"
1888 • La Washington este fondata "National Geographic Society"
1936 • Se naste Florin Piersic
Recomandări
Silviu Purcărete la 70 de ani. O întâlnire-eveniment cu celebrul regizor român la Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu
(Teatru)
Pe 20 august, de la ora 19.00, criticul de teatru Octavian Saiu il are ca invitat pe regizorul Silviu Purcarete, intr-o editie extraordinara a Anotimpurilor dialogului despre teatru.
Dialogul cu aclamatul regizor roman va fi difuzat in premiera, in regim live, pe pagina de Facebook Teatrelli. Conversatiei se alatura alatura, cu ocazia acestui moment aniversar, actritele Coca Bloos si Ofelia Popii, precum si fostul director al Festivalului International de la Edinburgh, Jonathan Mills.

Sub genericul Teatrul unei nopti de vara: Silviu Purcarete si magia nocturnului, de la „Danaidele” la „Faust”, editia din 20 august a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu marcheaza o premiera extraordinara. Regizorul Silviu Purcarete, unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani ai tuturor timpurilor,participa la un amplu dialogonline–eveniment conceput ca o dublasarbatoare: Silviu Purcarete la 70 de ani si la 25 de ani de la premiera mondiala a spectacolului „Danaidele”, spectacol ce avea sa marcheze istoria teatrului deopotriva in Romania si in lume.

Alaturi de Silviu Purcarete, vor fi prezenti la evenimentactrita Coca Bloos, legendara in rolul sau din „Danaidele”, actrita Ofelia Popii, memorabila in „Faust” si Jonathan Mills, fostul director al prestigiosului Festival International de la Edinburgh, precum si al Festivalului de la Melbourne.
Este primul eveniment de acest gen dedicat lui Silviu Purcarete la implinirea varstei de 70 de ani. Aceasta editie speciala a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu este accesibila gratuit publicului roman, dar si strain, urmand a fi transmisa in premiera, in regim de live, pe pagina de Facebook a Teatrelli, pe 20 august, de la ora 19.00 – ora Romaniei. Dialogul se va desfasura in limba romana, cu subtitrare in engleza.

„Cateodata, destul de rar, Silviu Purcarete accepta supliciul unor intrebari, le raspunde cu o seninatate dezarmanta, aproape ca se destainuie. Si, atunci, dincolo de reticenta lui de a intra in toate detaliile posibile si mai presus de refuzul de a elabora teorii despre poetica regiei, cei care il asculta au sansa de a-l descoperica om: deschis, sincer si generos. Sunteti invitati, asadar, la o intalnire online cu si despre Silviu Purcarete – aflat la el acasa, intr-o perioada de izolare pe care o considera binevenita si chinuitoare, deopotriva. La 70 de ani, ramane acelasi spirit sceptic, dar se pregateste de un nou spectacol la Tokyo si isi pastreaza intact simtul umorului.”,
a declarat pentru presa Octavian Saiu.

Vizualul evenimentului

Regizorul de teatru Silviu Purcarete s-a nascut la 5 aprilie 1950, la Bucuresti. A absolvit sectia de regie a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale (IATC). A colaborat cuTeatrul din Piatra-Neamt si Teatrul din Constanta. Incepand din 1978, a lucrat la Teatrul Mic din Bucuresti, montand piese de Giraudoux, Sartre, Shakespeare, si devenind apoi profesor la IATC. In 1992, a fost numit director artistic al Teatrului Bulandra, iar in 1996, a devenit director al Centrului Dramatic din Limoges, Franta. In 2002, Silviu Purcarete isi infiinteaza propia companie teatrala.
Numele sau este strans legat decolaborarea cu Teatrul National din Craiova unde a montat spectacole memorabile precum Titus Andronicus, Danaidele sau a A douasprezecea noapte, multe dintre acestea fiind invitate la numeroase festivaluri din intreaga lume: Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Varna. Este cunoscut, in egala masura, drept un foarte bun regizor de spectacole de opera: La Boehme de Puccini (Essen), Parsifal de Wagner (Scottish Opera), Roberto Devereux de Donizetti (Wiener Staatsoper), Castor si Polux de Rameau (Opera din Bonn).

In anul 2007, Silviu Purcarete a pus in scena pentru vestita Royal Shakespeare Company piesa lui Eugen Ionescu Macbett si, in acelasi an, a montat Troilus si Cresida laTeatrul Katona Jozsef din Budapesta.
La a XV-a editie a Festivalului International de la Sibiu (2008), i-au fost prezentate trei spectacole: Lulu, Asteptandu-l pe Godot si Faust. Cu Faust, Silviu Purcarete a deschis si Festivalul International de la Edinburgh din august 2009, spectacolul fiind declarat sold out cu doua saptamani inainte de a avea prima reprezentatie.
În cinematografie, Silviu Purcarete a regizat si a scris scenariul pentru película Undeva la Palilula.
Din 2003, este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa. Pentru prodigioasa activitate, regizorul a fost rasplatit cu numeroase premii, printre care: Premiul National pentru Teatru (pentru piesa Campiello de Goldoni, 1986); Premiul criticii si Premiul pentru excelenta artistica al Fundatiei Hamada (Festivalul International de la Edinburgh, 1991); Premiul pentru cel mai bun spectacol strain la Festivalul Americilor de la Montreal (1993); Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai buna regie teatrala (1995); Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996); Premiul special al juriului la Festivalul International Shakespeare, Gdansk (2006).
Silviu Purcarete este distins cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Comandor.

Octavian Saiu este profesor, cercetator si critic de teatru. Preda la universitati din Romania, Noua Zeelanda, Hong Kong, Japonia si Portugalia, dar sustine conferinte si master-class-uri si la alte universitati din Europa, Asia si Africa. I^n 2013 a fost Moderatorul Conferintelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului International de la Edinburgh, iar in 2016 si 2019 a moderat si sustinut conferinte la Olimpiada Teatrelor de la Wroclaw – Capitala culturala europeana si Toga, Japonia. Din 2004, este moderatorul Conferintelor Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (AICT) si Presedinte al Sectiei Romane AICT – Teatrologie. Articolele si studiile sale au aparut in numeroase publicatii nationale si internationale. Este autorul a 11 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatro in 2010 si Premiul UNITER pentru Critica de Teatru in 2013, iar in 2020, Presedintele Romaniei i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler.

Despre Teatrelli
Teatrelli este un proiect al Primariei Capitalei, prin creart, un spatiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferapubliculuiproductiiproprii de teatrusidans, serii de dezbateri si artist-talk-uri, precum si concerte acustice.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate