Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Filmul Culoarea rodiei, votat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile, va fi proiectat pe 20 august, la CINEVARA
(Cinema)
Joi, 20 august, de la ora 21.00, in gradina Rezidentei BRD Scena9 (Strada I L Caragiale 32), va fi proiectat filmul Culoarea rodiei, versiunea armeana din 1969, regizat de Sergei Parajanov, in cadrul seriei de proiectii de film in aer liber CINEVARA.
Accesul se va face pe baza de bilet, achizitionat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate. Editia din acest an a programului CINEVARA este una speciala, fiind organizata in parteneriat cu Film Foundation, organizatie neguvernamentala infiintata de regizorul Martin Scorsese cu scopul de a contribui la recuperarea si conservarea patrimoniului cinematografic mondial.

Culoarea rodiei ramane cel mai important film al lui Sergei Parajanov, o fantezie poetica despre viata unui poet armean trubadur din secolul 18, Sayat-Nova, care scrie poeme in trei limbi – armeana, azera si georgiana. Cantecele sale inca mai sunt cantate in Caucaz si astazi. Filmul a fost votat al 84-lea cel mai bun film din toate timpurile in topul revistei britanice Sight & Sound din 2012.
Culoarea rodiei a fost restaurat digital in anul 2014 de catre World Cinema Project – Film Foundation si Cineteca di Bologna in asociere cu National Cinema Centre of Armenia si Gosfilmofond, arhiva de film de stat din Rusia, si finantat de organizatia caritabila Material World Charitable Foundation. Versiunea restaurata a fost prezentata la cea de-a 67-a editie a Festivalului de la Cannes, iar Martin Scorsese a primit in anul 2014 premiul Institutului Parajanov-Vartanov pentru restaurarea acestui film.

Filmului i-a fost refuzata distributia o perioada indelungata, in mare parte din pricina controverselor pe care le-a starnit si incarcerarii regizorului de catre autoritatile sovietice. In scenariul original, Parajanov a structurat filmul pe capitole pe care le-a caracterizat ca fiind miniaturi, evocand principiile picturilor miniaturale armene si persiene. Episoadele descriu educatia monahala a poetului, ispiratia pe care acesta a dobandit-o in copilarie din obiectivele turistice, sunetele si mirosurile orasului sau natal, Tblisi, din iubirea sa din tinerete, Printesa Anna, de la curtea regelui georgian Erekle II, din experienta retragerii poetului la manastire, din visele nostalgice ale trecutului.

Versiunea ce va fi prezentata in programul CINEVARA este varianta armeana, ce a avut premiera la Erevan in octombrie 1969. Este rezultatul unui lung sir de compromisuri impuse de cenzorii sovietici, mai ales din dorinta acestora ca Parajanov sa elimine toate scenele referitoare la Sayat-Nova si la citatele din poeziile sale in titlurile capitolelor pentru ca, dupa parerea lor, filmul prezenta viata poetului intr-un mod prea libertin.

Venerabilul scriitor armean Hrant Matevosyan a scris alte titluri pentru capitolele filmului, mai poetice. Titlurile originale, scrise de Parajanov, ofereau informatii mult mai directe in legatura cu continutul fiecarui episod. Chiar si asa, versiunea armeana ne ofera cea mai apropiata varianta de original. Alexei Romanov, seful comisiei pentru cinematografie din URSS, a aprobat lansarea acestei versiuni in Armenia insa nu a ezitat sa isi arate dezaprobarea fata de acesta si sa refuze initial distributia peliculei in restul Uniunii Sovietice si in strainatate.

Culoarea rodiei


CINEVARA este un program de proiectii de film in aer liber al Fundatiei9, disponibil publicului larg pe toata durata verii, produs si gazduit de Rezidenta BRD Scena9, hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale. Anul acesta CINEVARA ajunge la a doua editie, dupa debutul sau din 2019.
Selectia filmelor a fost facuta de catre Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University si fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii. CINEVARA readuce in atentia publicului documentare, dar si lungmetraje clasice de fictiune semnate de regizoare ca Djibril Diop Mambéty, Kim Ki-young, Metin Erksan si Sergei Parajanov.
Dupa Culoarea rodiei, programul va continua pe 27 august cu filmul Touki Bouki (1973, Djibril Diop Mambéty), iar pe 3 septembrie, filmul Poveste din Taipei (1985, Edward Yang) va incheia editia din acest an a proiectiilor de film in aer liber CINEVARA.

***

Fundatia9, initiativa fondata si finantata de BRD – Groupe Société Générale, sprijina noua generatie de creatori de cultura si educatie. Prin programele noastre, investim in tinerii creatori, deschidem cultura catre public, cultivam curiozitatea, spiritul critic si recuperam fragmente esentiale din memoria noastra. Declansam dezbateri indraznete si exploram perspective noi asupra lumii contemporane.
Cautam sa aducem impreuna artistii, ganditorii si publicul larg ca sa construim o lume in care curajul, empatia si solidaritatea sa fie mai mult decat niste hashtag-uri.
Editam o revista de jurnalism cultural — Scena9  si lansam proiecte cu si despre scena tanara a culturii la Rezidenta BRD Scena9.

BRD – Groupe Societe Generale este a treia mare banca a Romaniei si cea mai extinsa retea bancara privata a tarii. Banca universala care ofera servicii atat persoanelor fizice, cat si companiilor, BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.
Ca actor social, BRD investeste in cultura, educatie, tehnologie si sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvolta, cresc o noua generatie si aduc valoare pe termen lung. BRD priveste cultura si educatia drept piloni esentiali de dezvoltare ai societatii, incurajand proiecte inovatoare, cu potential de a fi recunoscute si apreciate de tanara generatie. 

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate