Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 februarie 2024
1632 • Galileo Galilei publica Dialog despre cele doua mari sisteme ale lumii
1788 • S-a nascut Arthur Schopenhauer (d. 1860)
1810 • S-a nascut Frederic Chopin (d. 1849)
1900 • Prima auditie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioara si pian" de George Enescu (la pian - George Enescu)
1903 • S-a nascut Tudor Musatescu (d. 1970)
Recomandări
FEST-FDR 2020 transformă Naționalul din Timișoara în epicentrul teatrului românesc
(Teatru)
Teatrul National din Timisoara lanseaza, la inceputul lunii septembrie, in deschiderea stagiunii 2020 – 2021, cea de-a XXV-a editie a celui mai important festival dedicat dramaturgiei romanesti, plasate in context european, Festivalul European al Spectacolului Timisoara. Festival al Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR).
Dedicat, deopotriva, evolutiei spectacolului de teatru romanesc si publicului sau, Teatrul National raspunde acestui prezent complet neasteptat, bulversant, care a luat intreaga lume prin surprindere si face toate eforturile pentru a nu-i permite sa devina noua normalitate, pastrandu-i caracterul acut.

Pornim de la o realitate dura: comunitatea din care facem parte este greu incercata la toate nivelurile sale. Teatrul National din Timisoara este decis sa lupte impotriva pandemiei cu tot ce a invatat sa faca mai frumos, sa lupte pentru umanitate, pentru continuitatea spiritului uman in formele sale cele mai inalte. De aceea, editia din acest an a FEST-FDR se va numi S.O.S. 2020

Intr-adevar, aceasta editie a festivalului se construieste ca o forma de rezistenta in fata degringoladei, a confuziei, a deprimarii si a lipsei de incredere pe care pandemia de Covid-19 le-a reactivat in ultima perioada.

De aceea, in ciuda faptului ca – la fel ca peste tot in lume – capacitatea si modalitatile de functionare ale teatrului au fost drastic modificate de pandemie, pe parcursul lunii septembrie, Teatrul National pune in practica o noua formula a Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti, coland o serie de spectacole ale teatrului, repaginate in aer liber, cu selectia nationala de spectacole a FEST-FDR pe noua scena de teatru in aer liber creata de Teatrul National in acest scop. 

In aceasta formula, FEST-FDR, eveniment sustinut de Primaria si Consiliul Local al Municipiului Timisoara, va transforma Nationalul din Timisoara in epicentrul teatrului romanesc. Desigur, pentru a asigura respectarea normelor de siguranta si protectie impotriva Covid-19, Teatrul National construieste o scena in aer liber – un nou spatiu pentru teatru in Parcul civic, in jurul Salii 2. 

Totodata, FEST-FDR, astfel contextualizat, va reprezenta o necesara gura de oxigen atat pentru iubitorii de teatru, cat si pentru artisti, sufocati cu totii de o realitate profund constrangatoare si, ca atare, FEST-FDR va relansa afectiv, intelectual si emotional spiritul individului ca parte a comunitatii.

Astfel, primele spectacole ale lunii septembrie sunt programate dupa cum urmeaza: marti, 1.09 si miercuri, 2.09, ora 20, Aeroport de Stefan Caraman, regia artistica Ion-Ardeal Ieremia; sambata, 5.09 si duminica, 6.09, M-am hotarat sa devin prost dupa Martin Page, regia artistica Antonella Cornici; marti, 8.09 si miercuri, 9.09, Cloaca de Maria Goos, regia artistica Mihaela Lichiardopol.

Vom reveni in foarte scurt timp cu detalii privind selectia spectacolelor incluse in festival.

Bilete se pot achizitiona online pe www.tntimisoara.com. Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic) se vor redeschide incepand de vineri, 21.08.2020, avand orarul de functionare intre orele 11 si 19, de marti pana duminica.

Avem convingerea ferma ca Teatrul National si publicul sau demonstreaza necesitatea fundamentala a spectacolului de teatru si ca teatrul, ca expresie a culturii, este piatra de temelie pentru insanatosirea morala a societatii.

Sursa foto: Adrian Piclisan / TNTm

04_resize

10

13_resize

15

CLOACA24

CLOACA43

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate