Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 mai 2024
Recomandări
Imbold lansează platforma online de gastronomie Bucate de prin sate
(Viață)
Bucatedeprinsate.ro este o platforma de gastronomie care se concentreaza pe documentarea si promovarea folclorului gastronomic local si regional si pe sprijinirea micilor producatori din zona care inca mai desfasoara agricultura sustenabila si productie la scara foarte mica – doua elemente aproape unice in Europa in prezent.
Unul din aspectele esentiale in cadrul proiectului este de a sustine ca gastronomia, inteleasa ca retete, ingrediente si obiceiuri legate de mancat, poate fi un diferentiator puternic pentru Transilvania, ca regiune si pentru Romania, ca tara, in peisajul european si global actual.

Bucate de prin sate urmareste sa transforme mancarea traditionala intr-o experienta completa si pune accentul pe cinci componente: gust local, retete traditionale, patrimoniu gastronomic, povesti din sate si evenimente gastronomice din zona rurala.

Platforma online va aborda urmatoarele tematici:

Patrimoniu gastronomic documenteaza gastronomia locala ca parte a patrimoniului cultural imaterial.

Retete transilvanene aduna povesti, gusturi si obiceiuri uitate si este un fel de a arata ca mancarea nu este doar hrana, ci si ritual, ca gatitul ar trebui mereu precedat de buna intentie a folosirii ingredientelor si promoveaza restaurante si bucatari responsabili, care respecta principiile Slow Food: sanatos, curat, corect.

Gust local descopera bucuria mancatului si respectul pentru fiecare imbucatura date de echilibrul datorat naturii si atentiei pentru redescoperirea ingredientelor simple, locale.

Sustenabilitate este o rubrica ce ofera informatii despre mancarea de calitate, despre echilibrul in alimentatie si despre cum devenim constienti de ceea ce mancam.

Povesti din sate descopera, sustine, documenteaza viata la tara si schimbul orasului cu satul ca mod de viata permanent.

Plimbare prin sate promoveaza evenimente de gastronomie locala, retete si produse locale, evenimente culturale din zona rurala, producatori locali.

Bucate de prin sate - Foto Stefan Vartolomei

Bucate de prin sate - Foto Stefan Vartolomei


Bucate de prin sate este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, organizat de Asociatia Culturala Imbold si Viscri 32, cu sprijinul Asociatiei My Transylvania, Eat-Local, Experience Transylvania, Slow Food Viscri. Proiectul se concentreaza pe zona rurala din Transilvania si in special pe triunghiul geografic Brasov - Sibiu - Cluj, urmand ca in viitor sa se extinda zona de documentare si spre alte regiuni.

In 2019, Imbold a organizat Festivalul Imbold Nativ care este primul demers gastronomic coordonat simultan de Asociatia Imbold in patru sate din Transilvania (Viscri, Crit, Mesendorf si Saschiz) si implementat de membrii comunitatilor locale. Obiectivul principal este descoperirea si promovarea gastronomiei locale ca forma a patrimoniului imaterial, factor de identitate locala si nationala si catalizator pentru turismul sustenabil.

In cadrul Imbold Nativ a fost lansata carticica de retete Bucate de prin sate care a avut ca invitati bucatari responsabili care respecta principiile Slow Food: sanatos, curat, corect, iar aceasta initiativa continua si pe platforma online la sectiunea Retete transilvanene.

http://www.bucatedeprinsate.ro/
Ilustratii de Andrei Argaetic
Fotografii de Stefan Vartolomei
Platforma online implementata de Mircea Sandu

Bucate de prin sate Foto Stefan Vartolomei 2
Bucate de prin sate - Foto Stefan Vartolomei

Bucate de prin sate Foto Stefan Vartolomei 3

Bucate de prin sate - Foto Stefan Vartolomei

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate