Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 ianuarie 2023
1756 • Se naste Wolfgang Amadeus Mozart
1785 • Este fondata Universitatea din Georgia
1813 • Jane Austen publica "Mândrie si prejudecata"
1865 • S-a infiintat Societatea culturala "Ateneul Român"
1888 • La Washington este fondata "National Geographic Society"
1936 • Se naste Florin Piersic
Recomandări
Zilele Limbii Române la Casa Artelor „Dinu Lipatti”. Ediție Omagiu: Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Zoe Dumitrescu-Bușulenga
(Muzică)
Primaria Municipiului Bucuresti prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” organizeaza „Zilele Limbii Romane. Editie Omagiu - Mihai Eminescu, Nichita Stanescu si Zoe Dumitrescu-Busulenga”, vineri, sambata si duminica - 28, 29 si 30 august 2020, intre orele 19:00 si 22:00, in Curtea cu balansoare a Casei Lipatti.
Ziua Limbii Romane este marcata anual la data de 31 august, incepand cu anul 2013 si celebreaza una dintre cele mai mari comori ale Culturii noastre – Limba romana. Cea de-a III-a Editie a evenimentului nostru este un Omagiu adus marilor parsonalitati ale limbii si culturii romane - Mihai Eminescu, Nichita Stanescu si Zoe Dumitrescu-Busulenga.

Respectand conditiile de maxima siguranta necesare, cea de-a III-a Editie a „Zilelor Limbii Romane” la Casa Artelor “Dinu Lipatti” va avea loc in conformitate cu legile si recomandarile specialistilor din domeniul sanatatii si al autoritatilor competente in acest domeniu. Regulamentul de participare va fi pus la dispozitia publicului pe paginile noastre de Facebook si Instagram si afisat la sediul Casei Lipatti.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment publicul este invitat sa se bucure de Expozitiile in aer liber dedicate celor trei personalitati omagiate -  Mihai Eminescu, Nichita Stanescu si Zoe Dumitrescu Busulenga, precum si Expozitia permanenta - „Dinu Lipatti – viata si opera”.

Vineri, 28 august 2020, evenimentul va debuta incepand cu orele 19:00, cu Conferinta „Zoe Dumitrescu-Busulenga – 100 de ani de la nastere”, sustinuta de muzicologul si omul de cultura Irina Hasnas, iar de la orele 19:30 va fi proiectat filmul „Conversatia - Zoe Dumitrescu Busulenga” realizat de regizoarea Ana Simon in anul 1993.
De la orele 20:30, va avea loc Recitalul Extraodinar de muzica clasica romaneasca realizat in parteneriat cu Fundatia Regala Margareta a Romaniei si sustinut de bursierii programului „Tinere talente” al acesteia. Fondata in anul  1990 de catre Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane, impreuna cu tatal sau, Regele Mihai I, de-a lungul celor 30 de ani de activitate Fundatia a dezvoltat numeroase proiecte in domeniul educatiei, dezvoltarii comunitatii, societatii civile, sanatatii si culturii, proiecte ce si-au adus contributia la reinnoirea spirituala si sociala a Romaniei. Programul Tinere Talente are ca obiectiv crearea de oportunitati egale, prin sprijinirea si promovarea tinerilor artisti talentati, care provin din familii cu posibilitati materiale reduse si care nu isi pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale si financiare.
   
In cadrul parteneriatului cultural creat, Casa Artelor „Dinu Lipatti” sustine initiativa Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, oferindu-le tinerilor talentati Scena dedicata artistilor profesionisti si oportunitatea de a evolua in fata publicului iubitor de Arta si Frumos, in Casa marelui pianist si compozitor Dinu Lipatti. Publicul prezent la eveniment se va putea bucura de talentul bursierilor Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei: sopranele Adelina Cociobanu si Georgiana Dumitru, violoncelistul Cornelius Zirbo, pianistii Ionut Diaconu, Fabiani Prcsina si Catalin Raducanu, cornistul Cosmin Elisei si violonistul Mircea Dumitrescu. In program au fost incluse lucrari ale marilor compozitori romani: George Enescu, Dinu Lipatti, Tiberiu Brediceanu, Nicolae Bretan, Gheorghe Paunescu, Paul Constantinescu, Sabin Pautza, Constantin Dimitrescu, Ciprian Porumbescu si Grigoras Dinicu.
   
Sambata, 29 august 2020, de la orele 19:00 va avea loc Recitalul Extraordinar de poezie si muzica romaneasca clasica si moderna, sustinut de actrita Irina Movila si violoncelistul Andrei Cavassi, intitulat „Lungul drum catre zbor”. Programul cuprinde o selectie din cele mai frumoase, mai speciale si mai revoltate poezii de Nichita Stanescu si se desfasoara sub motto-ul “Odata am stiut sa zbor... Dovada n-am, dar imi aduc aminte!”. Repertoriul muzical al Recitalului completeaza armonios versurile prin piesele compozitorilor: Constantin Dimitrescu, Bogdan Cristinoiu, Zsolt Kerestely, Gheorghe Zamfir  si Robert Anghelescu.
Seara va continua la orele 20:30 cu Recitalul Extraordinar de Muzica clasica romaneasca sustinut de violonista Natalia Pancec Colotelo si pianista Adriana Toacsen. Programul celor doua artiste include lucrari ale marilor compozitori romani: George Enescu, Dinu Lipatti, Mihail Jora, Paul Constantinescu, Grigoras Dinicu, Tiberiu Olah si Dan Dediu.
   
Duminica, 30 august 2020, de la orele 19:00 va avea loc conferinta intitulata “Ce stim si ce nu stim despre istoria limbii romane” sustinuta de Ambasadorul si istoricul Adrian Cioroianu. In cadrul acesteia va avea loc lansarea ultimelor volume editate sub semnatura lui Adrian Cioroianu: “Cea mai frumoasa poveste” – Volumul III” aparut la Editura Curtea Veche si “Un Centenar”, volum aparut la Editura Polirom.
Evenimentul va continua de la orele 20:00, cu proiectia filmului documentar realizat in anul 2018, „Maria, Inima Romaniei”, ale carui regie si scenariu sunt  semnate de Trevor Poots, iar productia apartine Chainsaw Film Production.
   
Cele trei zile dedicate sarbatoririi Limbii Romane se vor incheia cu Recitalul Extraordinar de poezie si muzica clasica romaneasca sustinut de actrita Daniela Nane si pianista Ioana Maria Lupascu. In program au fost incluse unele dintre cele mai frumoase poezii ale lui Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Ion Pilat si Radu Gyr, iar programul muzical al Recitalului apartine marilor nostri compozitori George Enescu si Dinu Lipatti.

Va invitam cu drag in Curtea cu balansoare a Casei Artelor „Dinu Lipatti” la Evenimentul „Zilele Limbii Romane. Editie Omagiu. Mihai Eminescu, Nichita Stanescu, Zoe Dumitrescu-Busulenga”, pentru a ne bucura de creatiile marilor nostri scriitori si compozitori, intr-o sarbatoare dedicata tezaurului nostru spiritual si traita impreuna cu invitatii nostri, artisti si oameni de cultura de inalta tinuta.
Conceptul evenimentului apartine pianistei si regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

afis Zilele Limbii Romane 28 august 2020

Intrarea este libera in limita celor 60 de locuri disponibile si cu respectarea tuturor regulilor de distantare fizica. Pentru mai multe detalii despre program si desfasurarea acestuia va invitam sa vizitati pagina de Facebook: https://www.facebook.com/casadinulipatti sau sa ne contactati la numarul de telefon 031 425 25 63, de luni pana vineri, in intervalul orar 12:00-16:00.

Partener cultural: Fundatia Regala Margareta a Romaniei

afis regulament participare
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate