Acum niște ani |
21 decembrie 2024 |
|
|
Noam Chomsky într-un eveniment online unic în România: lansarea cărții „Cum merge lumea” | | (Literatură) | Noam Chomsky, „indiscutabil cel mai important intelectual in viata” (The New York Times) - si totodata unul dintre cei mai controversati – este invitat la un dialog provocator, unic in Romania, cu Paul Gabriel Sandu, pornind de la noua carte aparuta la Curtea Veche Publishing, „Cum merge lumea”. Joi, 3 septembrie, de la ora 12:00, Curtea Veche Publishing va difuza online pe pagina de Facebook dialogul care pune sub semnul intrebarii imaginea idealizata a democratiei americane. | Dezbaterea va dura aproximativ o ora si va aborda teme importante pentru epoca tulbure in care traim, de la rolul Statelor Unite in lume pana la criza democratiilor occidentale si incalzirea climatica. Despre alegerile care urmeaza pe continentul american, despre noua ordine mondiala, rolul intelectualilor si „cancel culture”.
Cartea care sta la baza evenimentului, „Cum merge lumea”, proaspat-aparuta la Curtea Veche Publishing in traducerea lui Paul Gabriel Sandu, este o colaborare cu editorii David Barsamian si Arthur Naiman, care pun in valoare intr-un mod accesibil unui public larg discursul asumat, direct si lucid al lui Noam Chomsky.
Lumea pe care ne-o infatiseaza Noam Chomsky facand apel la o intreaga serie de documente istorice, unele desecretizate abia la inceputul anilor ’90, este una in masura sa il socheze nu doar pe cititorul roman, ci si pe cel de pretutindeni.
„Una dintre temele centrale ale volumului, care joaca de multe ori rolul unui fir conducator al discutiilor, este chestiunea politicii externe a Statelor Unite din ultimii cincizeci de ani, care a avut un impact covarsitor asupra realitatilor politice si raporturilor de forte din ziua de astazi. Ordinea neo-liberala pe care SUA au impus-o, deseori prin apel la forta – orchestrand crize, lovituri de stat sau de guvern, ori pur si simplu invadand si devastand tari din Lumea a Treia aflate in zona lor de influenta – este analizata pe larg in interviurile din acest volum, atat din perspectiva influentei sale destabilizatoare la adresa democratiei, cat si prin prisma impactului ei asupra vietii oamenilor de rand” spun Diana Margarit si Paul-Gabriel Sandu in prefata cartii.
Volumul „Cum merge lumea” reediteaza de fapt patru carti, dintre care primele trei – „Ce vrea, de fapt, Unchiul Sam?”, „Cei putini si prosperi, cei multi si chinuiti de griji”, „Secrete, minciuni si democratie” – au aparut, initial, in 1994; cea de-a patra carte, „Binele comun”, a aparut cativa ani mai tarziu, in 1998.
Reputatul filosof, activist politic, lingvist si autor Avram Noam Chomsky s-a nascut la 7 decembrie 1928 in Philadelphia. Tatal sau, William, era un renumit carturar evreu, iar in jurul varstei de 20 de ani, Noam a locuit o vreme intr-un kibbutz. Tata a trei copii, Chomsky si-a pierdut sotia, Carol, in 2008, dupa aproape 60 de ani de casatorie. Din 1955 a predat filosofie si lingvistica – revolutionand acest domeniu prin contributiile sale – la Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde a devenit profesor titular la varsta de doar 32 de ani. In afara teoriilor sale lingvistice care au determinat o schimbare de paradigma in acest domeniu (fiind supranumit de foarte multi „parintele lingvistice moderne”), este autorul a numeroase carti despre probleme politice, realizarile sale fiind premiate de nenumarate ori (inclusiv cu treizeci si sapte de titluri academice onorifice). Este de multa vreme cel mai citat autor in viata. Pe lista celor mai citati autori din toate timpurile se afla pe pozitia a opta (dupa Marx, Lenin, Shakespeare, Aristotel, Biblia, Platon si Freud).
Volumul „Cum merge lumea” de Noam Chomsky, David Barsamian si Arthur Naiman se gaseste pe www.curteaveche.ro si in librariile din tara.
. | |
|
|
|
|