Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 noiembrie 2023
1474 • Stefan cel Mare scrie Papei Sixt al IV-lea facând un apel la unitatea cre?tinilor împotriva turcilor
1803 • Se naste Christian Doppler, fizician austriac, descoperitorul efectului care îi poarta numele (d. 1853)
1880 • Se naste N.D. Cocea, scriitor si publicist român (d. 1949)
1924 • Se naste Mihai Mereuta, actor român de teatru si film (d. 2003)
1929 • Comandantul american Richard E.Byrd a survolat, în premiera mondiala, Polul Sud
1938 • Corneliu Zelea Codreanu, Nicadorii (asasinii lui I.G. Duca) si Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu) sunt asasina?i de jandarmi
Recomandări
Noam Chomsky într-un eveniment online unic în România: lansarea cărții „Cum merge lumea”
(Literatură)
Noam Chomsky, „indiscutabil cel mai important intelectual in viata” (The New York Times) - si totodata unul dintre cei mai controversati – este invitat la un dialog provocator, unic in Romania, cu Paul Gabriel Sandu, pornind de la noua carte aparuta la Curtea Veche Publishing, „Cum merge lumea”. Joi, 3 septembrie, de la ora 12:00, Curtea Veche Publishing va difuza online pe pagina de Facebook dialogul care pune sub semnul intrebarii imaginea idealizata a democratiei americane.
Dezbaterea va dura aproximativ o ora si va aborda teme importante pentru epoca tulbure in care traim, de la rolul Statelor Unite in lume pana la criza democratiilor occidentale si incalzirea climatica. Despre alegerile care urmeaza pe continentul american, despre noua ordine mondiala, rolul intelectualilor si „cancel culture”.

Cartea care sta la baza evenimentului, „Cum merge lumea”, proaspat-aparuta la Curtea Veche Publishing in traducerea lui Paul Gabriel Sandu, este o colaborare cu editorii David Barsamian si Arthur Naiman, care pun in valoare intr-un mod accesibil unui public larg discursul asumat, direct si lucid al lui Noam Chomsky.

Lumea pe care ne-o infatiseaza Noam Chomsky facand apel la o intreaga serie de documente istorice, unele desecretizate abia la inceputul anilor ’90, este una in masura sa il socheze nu doar pe cititorul roman, ci si pe cel de pretutindeni.

Una dintre temele centrale ale volumului, care joaca de multe ori rolul unui fir conducator al discutiilor, este chestiunea politicii externe a Statelor Unite din ultimii cincizeci de ani, care a avut un impact covarsitor asupra realitatilor politice si raporturilor de forte din ziua de astazi. Ordinea neo-liberala pe care SUA au impus-o, deseori prin apel la forta – orchestrand crize, lovituri de stat sau de guvern, ori pur si simplu invadand si devastand tari din Lumea a Treia aflate in zona lor de influenta – este analizata pe larg in interviurile din acest volum, atat din perspectiva influentei sale destabilizatoare la adresa democratiei, cat si prin prisma impactului ei asupra vietii oamenilor de rand” spun Diana Margarit si Paul-Gabriel Sandu in prefata cartii.

Volumul „Cum merge lumea” reediteaza de fapt patru carti, dintre care primele trei – „Ce vrea, de fapt, Unchiul Sam?”, „Cei putini si prosperi, cei multi si chinuiti de griji”, „Secrete, minciuni si democratie” – au aparut, initial, in 1994; cea de-a patra carte, „Binele comun”, a aparut cativa ani mai tarziu, in 1998.

Chomsky_eveniment

Reputatul filosof, activist politic, lingvist si autor Avram Noam Chomsky s-a nascut la 7 decembrie 1928 in Philadelphia. Tatal sau, William, era un renumit carturar evreu, iar in jurul varstei de 20 de ani, Noam a locuit o vreme intr-un kibbutz. Tata a trei copii, Chomsky si-a pierdut sotia, Carol, in 2008, dupa aproape 60 de ani de casatorie. Din 1955 a predat filosofie si lingvistica – revolutionand acest domeniu prin contributiile sale – la Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde a devenit profesor titular la varsta de doar 32 de ani. In afara teoriilor sale lingvistice care au determinat o schimbare de paradigma in acest domeniu (fiind supranumit de foarte multi „parintele lingvistice moderne”), este autorul a numeroase carti despre probleme politice, realizarile sale fiind premiate de nenumarate ori (inclusiv cu treizeci si sapte de titluri academice onorifice). Este de multa vreme cel mai citat autor in viata. Pe lista celor mai citati autori din toate timpurile se afla pe pozitia a opta (dupa Marx, Lenin, Shakespeare, Aristotel, Biblia, Platon si Freud).

Volumul „Cum merge lumea” de Noam Chomsky, David Barsamian si Arthur Naiman se gaseste pe www.curteaveche.ro si in librariile din tara.

Cum_merge_lumea_cop_1


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate