Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 februarie 2023
1872 • Se naste Octav Bancila
1909 • Premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Stefanescu Delavrancea, pe scena Teatrului National din Bucuresti
1927 • Prima pelicula sonora din istoria filmului, "The jazz singer"
Recomandări
Spectacole austriece de ultimă oră în două festivaluri româneşti de referinţă Performing Austria
(Teatru)
Incepe noua stagiune „Performing Austria” a Forumului Cultural Austriac Bucuresti, cu productii de pe cele mai bune scene austriece, live pe ecranele din Romania. In parteneriat cu doua importante festivaluri romanesti – Platforma Internationala de Teatru Bucuresti si Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar de la Iasi – Forumul Cultural Austriac Bucuresti propune publicului din Romania doua creatii teatrale recente.
Acestea aduc in fata spectatorilor doua teme de mare actualitate – migratia romaneasca in interiorul Uniunii Europene si schimbarile climatice.

„In amonte” la Platforma Internationala de Teatru Bucuresti #7

Nu ne mai putem ascunde, „ne arde casa”! Cele mai importante provocari planetare ale momentului, ale caror scadente se apropie si nu mai pot fi ignorate, se afla in centrul editiei din acest an a Platformei Internationale de Teatru Bucuresti #7, ce se desfasoara intre 1 si 4 octombrie 2020. Unul dintre aceste subiecte spinoase este chiar migratia intraeuropeana a fortei de munca din Romania, tema abordata de „In amonte”, spectacolul companiei austriece baldanders collective, ce va putea fi vizionat online pe 1 octombrie 2020, ora 20.00, si pe 2 octombrie 2020, ora 19.00. Evenimentul beneficiaza de sprijinul Forumului Cultural Austriac, in cadrul programului #PerformingAustria.

Creatie a doi tineri artisti romani stabiliti la Viena – autoarea dramatica Alexandra Pazgu si regizorul Alexandru Weinberger-Bara –, spectacolul confrunta publicul cu intrebarile despre propria identitate si integrare care nu ocolesc niciun migrant roman, ce pleaca in cautarea unei vieti mai bune in alte tari ale Uniunii Europene. Pentru acest text, Alexandra Pazgu a castigat, in 2018, premiul literar „Exil – Autori dramatici”.

Protagonistul din „In amonte” inoata, asemenea unui somon, impotriva curentului... Tino, Effie si... un somon. Ei sunt cele trei personaje ale piesei. Tino, un traducator in varsta de treizeci de ani, este nevoit, asemenea multor altor romani, sa-si paraseasca tara natala pentru a se stabili intr-o tara din spatiul germanofon. Tino apartine acum, in egala masura, atat Romaniei cat si noii sale patrii, dar fluxul gandurilor lui este aidoma alunecarii somonului prin apa”,
spune criticul de teatru Irina Wolf (Scena.ro, nr. 48 (2)/2020).

In amonte” este prezentat in cadrul PITB #7, cu subtitrare in limba romana:
- 1 octombrie 2020, ora 20.00, reprezentatie urmata de o discutie cu live „A inota impotriva curentului / To swim against the current” cu participarea Alexandrei Pazgu si a lui Alexandru Weinberger-Bara
- 2 octombrie 2020, ora 19.00

Participarea la spectacole se face pe baza biletelor disponibile pe eventbook. Pretul unui bilet este de 25 lei, iar accesul ramane valabil timp de 24h de la ora anuntata a spectacolului.

Mai multe despre spectacol – https://bit.ly/InAmonte

Credit foto – „In amonte”, © Alexander Gotter


Pinguini si schimbari climatice la Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar Iasi

Cu mult umor, despre schimbari climatice serioase. Pentru ca nu exista varste prea fragede pentru a vorbi despre impactul uman asupra mediului inconjurator, cea de a 13-a editie a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar de la Iasi propune o serie de spectacole pe aceasta tema, intre care si amuzantul „Pinguinii la pescuit” al companiei de teatru Asou din Graz (Austria). Reprezentatia poate fi urmarita gratuit, online (live si apoi inregistrat), sambata 3 octombrie 2020, intre orele 18.30-24.00, cu sprijinul Forumului Cultural Austriac, in cadrul programului #PerformingAustria.

Teatrul Asou se afla la a doua participare la Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar. In urma cu cativa ani, publicul iesean a aplaudat productia lor nonverbala „Pinguin People”, creatie de mare succes, selectata si premiata in multe festivaluri din lume. In 2020, artistii austrieci revin virtual, pe streaming, cu un nou format original, „Pinguinii la pescuit”, un spectacol de miscare si clovnerie, care abordeaza creativ tema incalzirii globale.

Intrati, nu ratati ocazia! In croaziera noastra catre Polul Sud, veti trai magia naturii neatinse si veti admira pinguinii de aproape! In cel de-al doilea spectacol despre pinguini al Teatrului Asou, schimbarile climatice si consecintele lor aduc impreuna diferitele specii de pinguini. Sub privirile pasagerilor croazierei, comportamentul animalelor se schimba. Leganatul pinguinilor devine dans. Cuvintele devin muzica. Lumea de gheata devine o scena. Deoarece pestii au ramas foarte putini, iar pinguinii trebuie sa-si castige hrana. A avea sau nu peste? Unde pluteste raspunsul?” – intreaba realizatorii spectacolului, invitand la reflectie.

Spectacol nonverbal, 60 min, cu acces gratuit, pentru toata familia incepand cu 6 ani. Sambata, 3 octombrie, ora 18.30 (streaming pe Facebook, YouTube, disponibil pana la ora 24)

Mai multe despre spectacol - https://bit.ly/PinguiniLaPescuit


Credit foto „Pinguinii la pescuit”, © Nicola Milatovic

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate