„Ziua Internațională a Muzicii” la Casa Artelor „Dinu Lipatti” | |
(Muzică) |
Primaria Municipiului Bucuresti prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” va invita sambata 3 octombrie 2020, intre orele 18:00-21.00, la cea de-a doua Editie a „Zilei Internationale a Muzicii” la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, eveniment ce se va desfasura in aer liber, in Curtea cu balansoare. |
Evenimentul este organizat cu ocazia celebrarii la 1 Octombrie a Zilei Internationale a Muzicii, o sarbatoare care ii uneste pe toti iubitorii de muzica, promovand pacea, prietenia si aprecierea pentru arta muzicala. Propunerea pentru a avea o zi speciala dedicata muzicii apartine renumitului violonist si dirijor Yehudi Menuhin, acesta fiind sprijinit in demersul sau de Boris Yarustowski, presedintele Consiliului International al Muzicii din cadrul UNESCO.
Prima Zi Internationala a Muzicii a fost celebrata la 1 octombrie 1975.
Lordul Yehudi Menuhin, initiatorul proiectului „Zilei Internationale a Muzicii”, a fost foarte atasat de cultura romana, fiind elev devotat al lui George Enescu si un admirator al pianistului si compozitorului Dinu Lipatti, despre care spunea ca „este cel mai mare interpret al tuturor timpurilor”. Celebrarea „Zilei Internationale a Muzicii” este un prilej minunat prin care Centrul Cultural de Excelenta Casa Artelor „Dinu Lipatti” aduce in fata publicului bucurestean creatia marilor compozitori din epoca baroca pana in secolul al XX-lea printr-un regal de muzica clasica.
Cea de-a II-a Editie a „Zilei Internationale a Muzicii” la Casa Artelor „Dinu Lipatti” se va desfasura in Curtea cu balansoare, accesul publicului fiind permis incepand cu orele 17:30, respectand conditiile de maxima siguranta necesare, in conformitate cu legile si recomandarile specialistilor din domeniul sanatatii si al autoritatilor competente. Regulamentul de participare va fi pus la dispozitia publicului pe paginile de Facebook si Instagram ale institutiei si afisat la sediul Casei Lipatti.
Publicul este invitat sa se bucure de Expozitiile in aer liber „Ziua Internationala a Muzicii – Doua secole de muzica romaneasca in context international”, despre importanta muzicii in viata noastra de zi cu zi, despre evolutia acesteia din antichitate si pana in secolele XIX-XX, dar si despre infiintarea celor mai importante centre si institutii culturale din Capitala, amintirea unora dintre cei mai mari interpreti si creatori bucuresteni care au contribuit la dezvoltarea muzicii clasice romanesti. De asemenea, publicul nostru este invitat sa cunoasca viata si opera marelui compozitor si pianist Dinu Lipatti prin Expozitia permanenta - „Dinu Lipatti – viata si opera”, avand ocazia sa asculte Inregistrari celebre din muzica clasica universala in interpretarea inegalabilului pianist Dinu Lipatti.
Sambata, 3 octombrie 2020, Evenimentul va debuta la orele 18:00 cu Recitalul de muzica clasica realizat de elevii Colegiului National de Muzica „George Enescu” sub indrumarea si cu sprijinul profesorilor coordonatori. Colegiul National de Muzica „George Enescu” a fost infiintat in 1957, devenind pe parcursul anilor una dintre cele mai importante institutii de invatamant muzical artistic din tara. Prin nivelul educational oferit elevilor, Colegiul National de Muzica „George Enescu” ofera o specializare profesionala distincta intre diferite departamente – profil intrumental si vocal - activitatea muzicala fiind coordonata de cadre didactice cu o pregatire profesionala solida, nationala si internationala, majoritatea colaborand cu institutii muzicale celebre precum Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si altele. Multi dintre absolventii acestui Colegiu sunt astazi nume importante ale artei interpretative internationale.
Vor evolua in fata publicului Serban Duta vioara, cl. a XI-a, prof. Carmen Runceanu, la pian prof. Eliza Puchean; Horia Radu bas cl. a X-a, prof. Antonela Marin, la pian prof. Ghizela Tulvan; Andreea Plopeanu soprana, cl. a XII-a, prof. Mariana Chihaia, la pian prof. Ioana Frincu; Na Na Zhang vioara, cl.a X-a, prof. Elena Baltaga, la pian prof. Anta Agavriloae; Valentiu Grigorescu pian cl. a IX-a, prof. Cristina Maria Ralea; Ioana Tomescu clarinet, cl. a XII-a, prof. Ovidiu Caplescu, la pian prof. Ghizela Tulvan; Constantin Tinta bariton, cl. a XII-a, prof. Daniela Chihaia Popa, la pian prof. Anta Agavriloae; Eva Garet pian, cl. a VIII-a, prof. Mihaela Zamfirescu; Ionela Marin flaut, cl. a IX-a, prof. Boca Linda, la pian prof. Andreea Csibi; Vlad Piciorus vioara, cl. a XII-a, prof. Elena Baltaga, la pian prof. Anta Agavriloae; Alexandru Stoian pian cl. a XI-a, prof. Andrei Podlacha. In program au fost incluse lucrari de G. Enescu, Ed. Caudella, P. Elinescu, G. Fr. Händel, J. S. Bach, W. A. Mozart, Fr. Chopin, C. Saint-Saëns, G. Rossini.
De la orele 19:30, cea de-a doua Editie a „Zilei Internationale a Muzicii”, va continua cu Recitalul de muzica clasica realizat in parteneriat cu Fundatia Regala Margareta a Romaniei si va fi sustinut de bursierii programului „Tinere talente” al acesteia. Fondata in anul 1990 de catre Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane, impreuna cu tatal sau, Regele Mihai I, de-a lungul celor 30 de ani de activitate Fundatia a dezvoltat numeroase proiecte in domeniul educatiei, dezvoltarii comunitatii, societatii civile, sanatatii si culturii, proiecte ce si-au adus contributia la reinnoirea spirituala si sociala a Romaniei. Programul „Tinere Talente”, coordonat de Gabriela Iordache si sustinut de pianista Verona Maier, are ca obiectiv crearea de oportunitati egale, prin sprijinirea si promovarea tinerilor artisti talentati, care provin din familii cu posibilitati materiale reduse si care nu isi pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale si financiare.
In cadrul parteneriatului cultural creat, Casa Artelor „Dinu Lipatti” sustine initiativa Fundatiei Regale Margareta a Romaniei, oferindu-le tinerilor talentati Scena dedicata artistilor profesionisti si oportunitatea de a evolua in fata publicului iubitor de Arta si Frumos, in Casa marelui pianist si compozitor Dinu Lipatti. Publicul prezent la Eveniment se va putea bucura de talentul bursierilor Fundatiei Regale Margareta a Romaniei – violonista Ana-Maria Vasile, baritonul Sergiu Garabajii, clarinetistul Cristian Emanuel Rupa, pianistul Fabiani Prcsina. In program au fost incluse lucrari de G. Enescu, D. Lipatti, S. Golestan, F. Donceanu, P. Constantinescu, J. S. Bach, H. Wieniawski, Fr. Chopin, Fr. Liszt, P. Sarasate.
Conceptul Evenimentului „Ziua Internationala a Muzicii” Editia a II-a apartine pianistei si regizoarei Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”. Va asteptam cu drag in Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, sa sarbatorim impreuna „Ziua Internationala a Muzicii” si sa ne bucuram de emotia si frumusetea pe care Arta Sunetelor o ofera lumii!
Partener cultural: Fundatia Regala Margareta a Romaniei, Colegiu National de Muzica „George Enescu”.
. | |
|
|