Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 februarie 2023
1789 • A fost ales primul pre?edinte al SUA, George Washington
1847 • Se inaugureaza Teatrul de la Copou din Iasi
1852 • Se naste Ion Luca Caragiale
1884 • A fost publicata prima editie a Oxford English Dictionary
1894 • Se naste Lucian Grigorescu
1896 • Premiera mondiala a operei "Boema" de Puccini, la Torino
Recomandări
Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova
(Teatru)
De aproape sase decenii, Ziua Mondiala a Teatrului este sarbatorita anual la data de 27 martie. Acest eveniment important pentru lumea teatrului a fost creat de catre Institutul International de Teatru si este sarbatorit in intreaga lumea de centrele ITI si de comunitarea teatrala internationala.
ITI (Institutul International de Teatru) reprezinta cea mai importanta organizatie non-guvernamentala din domeniul artistic si a fost infiintata in 1948, la initiativa UNESCO.

In fiecare an, o personalitate remarcabila a teatrului este invitata sa impartaseasca reflectiile sale despre teatru si armonia internationala. Ceea ce este cunoscut sub numele de Mesaj international este tradus in peste 50 de limbi, citit pentru zeci de mii de spectatori inainte de spectacole in teatrele din intreaga lume si diseminat prin intermediul mass-media in toate colturile celor cinci continente.

Anul acesta, Mesajul International este semnat de actrita britanica Helen Mirren si va fi citit, din partea Teatrului National din Craiova, de catre actrita Romanita Ionescu, online, de la ora 20:30, pe pagina de facebook www.fb.com/tncms.oficial
Mesajul va fi urmat de difuzarea inregistrarii spectacolului Mobila si durere de Teodor Mazilu, regia Cristian Hadji-Culea, o productie importanta a Nationalului craiovean, ce a avut premiera in Stagiunea 1987/1988. Din distributie fac parte marii actori ai Craiovei: Ilie Gheorghe, Constantin Sassu, Valentin Mihali, Ion Colan, Mirela Cioaba si Tamara Popescu.
In aceeasi zi, episodul 72 al proiectului Hektomeron ii aduce impreuna pe Irene Sanga, regizoare originara din Tanzania si pe Dragos Macesanu, actor al Teatrului National “Marin Sorescu” din Craiova. Ei vor prezenta publicului Povestea 8 din Ziua 6 a romanului Decameronul de Giovanni Boccaccio, spectacol ce va fi transmis in regim de live streaming pe www.hektomeron.com, de la ora 20:00.

Totodata, Ziua Mondiala a Teatrului este marcata la TVR Craiova de difuzarea a doua productii teatrale de succes:

Berenger – recital Emil Boroghina, dupa Ucigas fara simbrie de Eugène Ionesco. Recitalul va fi difuzat de la ora 16:30. De la ora 21:00, domnul Emil Boroghina, personalitate marcanta a vietii culturale craiovene, va fi invitatul Mirelei Giodea in cadrul emisiunii Cu cartile pe fata. Emisiunea va putea fi urmarita incepand  cu ora 21.00.

Casa cu suricate de David Drábek, regia Radu Afrim. Productia a avut premiera in stagiunea 2018-2019 si ii are in distributie pe Raluca Paun, Romanita Ionescu, Iulia Lazar, Ramona Dragulescu, Constantin Cicort, Alex Calangiu, Claudiu Mihail si Vlad Udrescu. Spectacolul va fi difuzat de la ora 22:00.„De cand au aparut pe lume, fiintele umane si-au spus unele altora povesti. Frumoasa cultura a teatrului va ramane vie atata timp cat vom exista. Imboldul creator al scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cantaretilor, actorilor, muzicienilor, regizorilor nu va fi niciodata inabusit si va reinflori curand, cu o noua energie si cu un nou mod de intelegere a lumii in care traim cu totii.  Abia astept!”

Helen Mirren

Helen Mirren este una dintre cele mai cunoscute si respectate actrite, cu o cariera internationala in teatru, film si televiziune, castigatoare a numeroase premii pentru interpretarile ei puternice si versatile, printre care Premiul Academiei Americane de Film 2007 pentru rolul din The Queen. In 2003, Helen Mirren a primit ordinul Dame al Imperiului Britanic.Ziua Mondiala a Teatrului la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova

-    program -


16:30     TVR Craiova: BERENGER
recital Emil Boroghina, dupa Ucigas fara simbrie de Eugène Ionesco

20:00  online: www.hektomeron.com / HEKTOMERON  
Regizor: Irene Sanga / Tanzania
Actor: Dragos Macesanu
Episodul Decameronului: Ziua 6. Povestea 8
*difuzare in regim de live streaming, din Sala “I.D. Sirbu” a teatrului

20:30  online: www.fb.com/tncms.oficial / Mesajul International
Romanita Ionescu citeste Mesajului International de Ziua Mondiala a Teatrului

20:30     online: www.fb.com/tncms.oficial / MOBILA SI DURERE 
de Teodor Mazilu
Regia: Cristian Hadji-Culea
Decorul: Viorel Penisoara - Stegaru
Costumele: Stefania Cenean
Luminile: Vadim Levinschi
Cu: lie Gheorghe, Constantin Sassu, Valentin Mihali, Ion Colan, Mirela Cioaba, Tamara Popescu.
Spectacol din stagiunea 1988 / 1989

21:00    TVR Craiova / CU CARTILE PE FATA
    Interviu cu Emil Boroghina
Realizator: Mirela Giodea

22:00 TVR Craiova / CASA CU SURICATE
de David Drábek   
traducerea: Mircea Dan Duta
Regia: Radu Afrim
Scenografia: Irina Moscu
Universul sonor: Radu Afrim  
Sound design: Calin Topa
Make-up design: Minela Popa si Mihaela Guran
Cu: Raluca Paun, Romanita Ionescu, Iulia Lazar, Ramona Dragulescu, Constantin Cicort, Alex Calangiu, Claudiu Mihail, Vlad Udrescu.
   


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate