Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
UNSEEN.CONCERT IN THE DARK duce experiența unică a muzicii clasice în întuneric la Târgu-Mureș, într-un recital extraordinar de violoncel și pian
(Muzică)
Violoncelistul de origine rusa Makcim Fernandez Samodaiev si pianista Monica Florescu, doi dintre cei mai apreciati artisti ai muzicii de camera, interpreteaza lucrari de Bach, Vivaldi, Scarlatti,  Pärt si Maria Theresia von Paradis pentru publicul din Targu-Mures, intr-un recital extraordinar de muzica clasica cu lumina stinsa pe scena si in sala, care invita ascultatorii sa acceseze emotia in stare pura. Recitalul are loc pe 23 noiembrie de la ora 19:00, in Sala mare a Palatului Culturii a Filarmonicii de Stat Targu-Mures in inchiderea evenimentului Unseen Concert in the Dark, iar pretul unui bilet este de 20 de lei.
Unseen. Concert in the Dark invita publicul din Targu-Mures la o experienta unica in Romania: muzica clasica interpretata si ascultata in intuneric. Luminile se sting pentru a aprinde imaginatia si a implica ascultatorii intr-o calatorie introspectiva. Pe scena Filarmonicii de Stat Targu-Mures vor urca pe 23 noiembrie, de la ora 19, violoncelistul de origine rusa Makcim Fernandez Samodaiev si pianista Monica Florescu – artisti concertisti ai Filarmonicii de Stat Sibiu si fondatori ai cunoscutei stagiuni camerale Florescu-Fernandez & Friends. Din programul serii fac parte lucrari cunoscute din repertoriul muzicii clasice: Suita nr. 1 pentru violoncel solo in Sol Major, de Johann Sebastian Bach, patru sonate pentru pian, de Domenico Scarlatti, Improvizatie pe tema de simfonie, de Antonio Vivaldi, Oglinzi in oglinzi, de Arvo Pärt si Siciliana, de Maria Theresia von Paradis. La finalul recitalului, un dialog liber ii va provoca pe cei prezenti sa exprime emotiile traite in timpul experientei, incurajand confesivitatea. Publicul va dialoga cu artistii Makcim Fernandez Samodaiev si Monica Florescu, precum si cu Cristina Bobe, artist vizual si autoarea conceptului „Unseen”, iar dialogul este moderat de Ruxandra Miuti.
 
Am gandit cadrul acesta pentru ca muzica sa poata fi interiorizata mai usor. Concertele in intuneric sunt o invitatie la o experienta de intimitate cu sunetul si, mai departe de atat, cu noi insine, cu emotiile nevazute si necunoscute din noi. Intunericul amplifica experienta de ascultare, atentia este decuplata de la ecrane si tehnologie, fiind indreptata in totalitate catre sunet, singura conexiune ramasa intre artistul de pe scena nevazuta si universul interior al fiecarui spectator. Experienta Unseen este o provocare pentru noi toti si un prilej de a descoperi cum sa simtim mai profund si cum sa gasim curajul de a vorbi despre emotiile noastre, despre ceea ce ne face vulnerabili, muzica fiind liantul dintre noi, dar si punctul de plecare pentru discutia care completeaza fiecare concert in intuneric, un spatiu deschis pentru sinceritate si confesivitate. Mi-ar placea ca aceasta forma neconventionala de a sustine si a asculta un concert sa devina, in timp, o alternativa pe cat se poate de fireasca la oferta de recitaluri a filarmonicilor din Romania”, a declarat Cristina Bobe, artist vizual si autor al conceptului „Unseen”.
 

Sunetul trebuie doar sa fie ascultat si nu judecat. Ne-am dorit sa generam sunet din nimic, ca si cand ar prinde forma din minte, pentru a stimula urechea si pentru a cuceri linistea. Acest eveniment este o provocare si din punct de vedere tehnic, dar si emotional pentru noi ca interpreti. Experienta de a canta in intuneric ne-a oferit o libertate extraordinara. Am accesat o alta latura a interpretarii” povestesc violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev si pianista Monica Florescu.
 
Biletele pentru evenimentul UNSEEN.CONCERT IN THE DARK de la Targu-Mures sunt puse in vanzare in reteaua Eventbook (https://bit.ly/unseenbilet_23noiembrie) si la casieria Filarmonicii de Stat Targu-Mures.  

Recitalul de la Targu-Mures incheie editia a doua a evenimentului Unseen.Concert in the Dark 2021, in cadrul careia artisti de renume ai muzicii clasice romanesti si internationale precum pianistul Florian Mitrea au interpretat in intuneric muzica clasica la Brasov si la Timisoara. Pe langa evenimentele pentru publicul larg, o serie extraordinara de recitaluri au fost dedicate publicului nevazator, in parteneriat cu Asociatia Nevazatorilor din Romania – filialele Brasov si Timis-Caras-Severin. Acestea au fost interpretate de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev si pianista Monica Florescu.
 

Despre UNSEEN.CONCERT IN THE DARK

UNSEEN. CONCERT IN THE DARK a debutat ca eveniment in anul 2019, cu o serie de recitaluri pe muzica de Bach sustinute de violonistul Valentin Serban, laureat al Concursului International George Enescu, bucurandu-se de un succes extraordinar. Concertele in intuneric au inceput din spatiul galeriei Artera (Bucuresti), au calatorit in alte 11 spatii alternative din Romania (Mina Petrila, Muzeul Mamei, Spitalul de Psihiatrie Capalnas, biserici fortificate din Rosia Montana, Cinsor, Pesteana, o sura din satul ?omartin etc.) si s-au incheiat cu un recital extraordinar la Filarmonica de Stat Sibiu, recital care a atins un numar record de spectatori pentru un concert cameral, cu peste 500 de bilete sold-out cu o luna inainte de concert.
 
Makcim Fernandez Samodaiev, violoncelist

S-a nascut in fostul URSS, la Volgograd si a copilarit la Havana, in Cuba. Este absolvent al Conservatorului Regal de Muzica din Anvers, Belgia, cu specializare „solist – concertist”. A concertat in tari precum Belgia, Olanda, Spania, Franta, Elvetia, Germania, Mexic, Cuba, Statele Unite si Romania, iar din anul 2015 este solist al Filarmonicii de Stat Sibiu. Pe langa activitatea de solist si membru al Filarmonicii de Stat Sibiu, sustine o intensa activitate de concerte de muzica de camera, motiv pentru care, in 2015, in Sibiu, impreuna cu pianista Monica Florescu a creat stagiunea camerala „Florescu-Fernandez & Friends”.

Monica Florescu, pianista
Muzician polifatetic, cu o activitate concertistica de 20 de ani ca solist alaturi de orchestre simfonice si in recitaluri camerale atat din Romania, cat si din strainatate (Belgia, Mexic, Olanda, Franta, Germania, Italia, Suedia, Anglia, Elvetia). A absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si Conservatorul Regal din Anvers, Belgia. A sustinut concerte in sali de renume precum Bozar (Palais des Beaux Arts) Bruxelles; Centrul National al Artelor (CNA) Mexico City; Sala „Tlaqna” Xalapa, Veracruz, Mexic; De Singel in Anvers; De Bijloke in Gent; Sala „Thalia” din Sibiu si Ateneul Roman din Bucuresti. Este laureata si finalista a concursului „Maria Canals” editia 55, alaturi de grupul „Spirale Piano Trio”. De-a lungul carierei, colaboreaza cu diversi artisti de renume printre care Thomas Kakuska, Alexandre Rabinovitch-Barakovsky, Alexander Ivashkin si Renaud Capuçon.

Cristina Bobe, artist vizual si autor al conceptului „Unseen”
A studiat filosofie la Universitatea Bucuresti si fotografie la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti. Este cunoscuta pentru fotografiile sale din domeniul medical, cat si pentru ideile creative care stau la baza unor initiative unice in spatiul cultural romanesc, precum proiectul fotografic „Gentle Violence”, expus la Muzeul National Brukenthal in doua editii („The Heart” si „Faces of Change”) - un demers de documentare si explorare artistica a interventiilor chirurgicale pe cord deschis si a celor de chirurgie plastica; galeria „Artera” din Bucuresti - un spatiu multidisciplinar creat pentru a explora conexiunile dintre arte si sanatate/corp/medicina; conceptul „Unseen”, care propune singurele concerte de muzica clasica din Romania, desfasurate in intuneric complet.
 
Regulile de acces in sala de concert se vor face in conformitate cu normele in vigoare. Accesul se va realiza cu o ora inainte de a incepe spectacolul. Publicul prezent va ocupa 30% din capacitatea salii. Purtarea mastii de protectie pe toata durata evenimentului este obligatorie. Masca trebuie sa acopere gura si nasul. La intrarea in sala de concert, publicul va prezenta un act de identitate, precum si dovada oficiala care atesta vaccinarea anti SARS-CoV-2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare).

UNSEEN. CONCERT IN THE DARK este un proiect cultural organizat de Asociatia SMART MED in parteneriat cu Filarmonica de Stat Targu-Mures, cu sprijinul Consiliului Judetean Mures si al Hotelului Privo.

Organizator: Asociatia SMART MED

Co-organizator: Filarmonica de Stat Targu-Mures
Proiect co-finantat din bugetul Consiliului Judetean Mures

Sponsor: Hotel Privo

Parteneri media: Radio Romania Muzical, Radio Romania Cultural, Radio Targu-Mures


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate