Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 iulie 2022
Recomandări
Brukenthal – un european timpuriu @Muzeul Naţional al Ţăranului Român
(Istorie)
In perioada 23 noiembrie – 1 decembrie 2021, are loc expozitia trilingva, foto-documentara Brukenthal. Un european timpuriu, la Muzeul National al Taranului Roman, Sala Acvariu, cu ocazia celebrarii celor 300 de ani de la nasterea baronului Samuel von Brukenthal (1721 – 1803).
Tanarul sas, din micutul targ Nochrich, devine guvernator al Transilvaniei, contribuie in mod hotarator la europenizarea regiunii si fondeaza primul muzeu public din Sud – Estul Europei. Prin cariera sa, lasa in urma o mostenire culturala de o asemenea valoare, incat, trecand si prin perioada comunista, aceasta reuseste sa ii pastreze numele si perspectiva europeana, pana astazi.

Expozitia isi propune o prezentare vie a operei si activitatii lui Samuel von Brukenthal, pe zece panouri. Brosura trilingva, care insoteste expozitia, reproduce continutul panourilor fara modificari si urmareste, astfel, sa trezeasca interesul publicului larg fata de o cunoastere temeinica a acestei ilustre personalitati, care ne inspira si astazi, prin exemplul sau.

Vernisajul, in cadrul caruia vom asculta discursurile invitatiilor de onoare, printre care: dr. Virgil Nitulescu – Manager MNTR, dr. Peer Gebauer – Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, dr. Theodor Paleologu – Presedinte Fundatia Paleologu, Sabin Luca – Manager MN Brukenthal, Laczikó Eniko – secretar de stat DRI si dr. Klaus Fabritius – Presedinte al FDGR-Regiunea Extracarpatica, si in cadrul caruia ne vom bucura de o prezentare istorico-muzicala a biografiei baronului, sustinuta de istoricul Thomas Sindilariu, acompaniata de muzica preferata a lui Samuel von Brukenthal, are loc in ziua de 23 noiembrie 2021, ora 17.00, la sala Acvariu.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Muzeului.

Avand in vedere restrictiile actuale, accesul la vernisaj se va face doar pe baza de invitatie sau rezervare in prealabil la petra@cutimp.ro, in limita locurilor disponibile (30% din capacitatea salii).

Expozitia:
Texte: Harald Roth si Thomas Sindilariu
Traduceri: Petra A. Binder, Thomas Sindilariu (romana), Harald Roth (engleza)
Grafica: Anna Dejewska
Contributii documentare: dr. Alexandru Sonoc (MNBrukenthal)
Contributii comunicare si coordonare: dr. Dana Hrib. dr. Alexandru Chituta (MNBrukenthal)

Organizatorii si partenerii evenimentului la Bucuresti: Forumul Democrat al Germanilor din Romania – Regiunea Extracarpatica, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Asociatia Cu timp pentru cultura, Muzeul National al Taranului Roman, Forumul Democrat al Germanilor din Cluj – Napoca, Muzeul National Brukenthal.


Initiatorii expozitiei itinerante:
Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania) in parteneriat cu Departamentul pentru Relatii Interetnice, Muzeul National Brukenthal, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania si Fundatia Samuel von Brukenthal, si cu sprijinul Muzeului National de Istorie a Romaniei, Arhivelor Nationale Sibiu, Institutului Transilvanean afiliat Universitatii Heidelberg, Arhivei Bisericii Negre, Verband der Siebenbürger Sachsen in Deutschland.

Expozitia va putea fi vizitata la Sala Acvariu, pana pe 1 decembrie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Intrarea este libera.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate