Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 februarie 2024
Recomandări
Legendele și poveștile din istoria Bucureștiului, readuse la viață de elevi într-o carte-eveniment
(Literatură)
Weekendul acesta va fi lansata prima carte scrisa de copiii si adolescentii din Bucuresti ce reuneste povestiri care aduc la viata legendele si povestile din istoria orasului. Este vorba despre Superpovesti din Bucuresti, un volum ce aduna laolalta povestiri semnate de castigatorii concursului cu acelasi nume, lansat la inceputul anului 2021.
Cei sapte castigatori sunt: Thea Ilinca Jianu si Mara Milos de la Liceul Teoretic National (la categoria 8-10 ani), Ioana-Alexandra Anastasiu de la Scoala Generala 280, Matei-Andrei Petrescu de la Colegiul National „Cantemir Voda”, Emil Racoveanu de la Colegiul National „Gheorghe Sincai” si Thomas Popescu de la Colegiul National „Gheorghe Lazar” (la categoria 11-14 ani) si Bianca Georgiana Maria Bors de la Colegiul National „Sfantul Sava” (la categoria 15-18 ani).

Evenimentul de lansare al volumului, cu participarea tuturor autorilor, va avea loc sambata, 18 decembrie, incepand cu ora 11.00, LIVE pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/superpovesti.din.bucuresti.


La inceputul anului 2021  copiii si adolescentii din Bucuresti au fost provocati sa se transforme in „detectivi” de povesti. Sa caute legendele si povestile ascunse din istoria orasului, apoi sa le documenteze in familie, in cadrul comunitatii locale, in cadrul scolii, prin dialog cu profesorii, in biblioteci, in librarii, in documentele si materialele din spatiul digital, pentru ca mai apoi sa le transpuna in povesti.

Antologia Superpovesti din Bucuresti este tiparita intr-un tiraj de cateva mii de exemplare de catre Compania de Librarii Bucuresti (CLB), lantul de librarii cel mai longeviv din Romania, cu sprijinul Primariei Bucuresti si al ARCUB. Cartea este distribuita gratuit in toate cele 40 de librarii din lantul CLB, in scopul promovarii lecturii.
In numele Companiei de Librarii Bucuresti, ii felicit din inima pe cei sapte laureati ai concursului Superpovesti din Bucuresti, pe care tocmai i-am cunoscut si m-au convins de talentul lor si mai ales de bucuria si curiozitatea cu care vor descoperi mereu alte lucruri demne de povestit despre orasul lnostru. Sunt convinsa ca le vor urma exemplul tot mai multi copii si tineri care, pana acum, nu au gasit o platforma potrivita pentru a face dovada talentului lor”, a declarat Marieta Seba, directoarea generala a Companiei de Librarii Bucuresti.

Initiatorii proiectului Superpovesti din Bucuresti sunt Compania de Librarii Bucuresti alaturi de Headsome Communication, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Bucuresti, Primaria Bucuresti, ARCUB, Muzeul National al Literaturii Romane, Biblioteca Metropolitana, „Tribuna invatamantului” si Radio Romania Cultural.
Avem nevoie sa ne cunoastem orasul prin povesti, sa ne construim geografii si mitologii personale, sa ne conectam identitar cu spatiul in care traim, un cadru, cel mai adesea, jalonat de utilitar si de automatisme.
Povestile despre oras au fost decorul mai multor vieti, decor peste care s-au depus, de la o generatie la alta, straturi de memorie. De multe ori, intre generatii apar spatii facute din naratiune, spatii de respiro care nasc mici complicitati. Tocmai de aceea credem ca avem nevoie sa tot repovestim orasul.
Iar copiii satului global poate ca au cu atat mai mult nevoie de ritualuri de dezvrajire a contemporaneitatii si de proiecte care sa ii apropie concret de comunitatea in mijlocul careia cresc. Dupa aproape doi ani de izolare, avem nevoie cu totii, dar mai ales cei tineri, sa simtim ca suntem parte a unei comunitati, a unui spatiu real
”, a marturisit Oana Boca Stanescu, initiatoarea si coordonatoarea acestui proiect.  

Data fiind reusita proiectului si mai ales interesul starnit in randul copiilor si adolescentilor, organizatorii isi propun sa consolideze aceasta initiativa, demarand cea de a doua editie a concursului de povesti la inceputul anului 2022. Mai multe despre aceasta initiativa cultural-educativa, pe site-ul oficial al proiectului: www.superpovestidinbucuresti.ro..Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate