Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 ianuarie 2023
1756 • Se naste Wolfgang Amadeus Mozart
1785 • Este fondata Universitatea din Georgia
1813 • Jane Austen publica "Mândrie si prejudecata"
1865 • S-a infiintat Societatea culturala "Ateneul Român"
1888 • La Washington este fondata "National Geographic Society"
1936 • Se naste Florin Piersic
Recomandări
Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Filarmonica „George Enescu‟ printr-un concert extraordinar
(Muzică)
Sambata, 15 ianuarie 2022, de la ora 18.30, Ziua Culturii Nationale va fi celebrata  de Filarmonica „George Enescu” printr-un concert extraordinar, sustinut in Sala mare a Ateneului Roman.
Evenimentul special condus de dirijorul Radu Popa este organizat in parteneriat cu Centrul Roman de Muzica si in coproductie cu Radio Romania Muzical. Solist in Concertul nr. 5, in mi bemol major, pentru pian si orchestra, op. 73, Imperialul de Ludwig van Beethoven va fi pianistul Florian Mitrea. Programul dedicat Zilei Culturii Nationale include, alaturi de capodopera lui Beethoven, opere semnificative din muzica romaneasca: Doua dansuri romanesti de Theodor Rogalski si Suita Mihai Viteazul (selectiuni) de Tiberiu Olah.

Cultura - cultura de perfomanta (Constantin Noica) - ramane criteriul decisiv care omologheaza si cautioneaza valoarea ziditor-intelectuala, inteligenta si autoritatea spirituala a unui popor. Aceste valori ii confera respect, ii justifica demnitatea orgolioasa si aura aristocratica in lume?, a declarat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu?.

Dirijorul Radu Popa are convingerea ca reintoarcerea la cultura ramane singura optiune a mentinerii spiritului neamului nostru in curgerea tot mai involburata a contemporaneitatii. „Acest concert de Ziua Culturii Nationale inseamna regasirea culturii romane in patrimoniul cultural universal prin alaturarea spiritelor lui Rogalski si Olah alaturi de cel al gigantului de la Bonn - Beethoven. Imperialul lui Beethoven, in contextul concertului nostru, este o ofranda muzicala universala adusa domnitorului Mihai Viteazul, prezent prin muzica lui Tiberiu Olah, care pune in atentie incoronarea lui Mihai Viteazul si intrarea in Alba Iulia”, a subliniat dirijorul.

Pentru solistul Florian Mitrea, „Imperialul ajunge in acea sfera artistica in care cuvintele devin neputincioase si nu mai pot defini starea in care ne aflam. Este un concert despre care nu putem vorbi, dar pe care-l putem trai impreuna, in sala de concert. „Sunt onorat sa revin pe prima scena a tarii, pe scena Ateneului Roman. Atat Rogalski,  cat si Olah insumeaza figura emblematica a muzicianului roman, cu radacini adanci in etosul cultural roman, dar in acelasi timp integrati in circuitul international de valori, iar Beethoven transcende atat granitele fizice, cat si cele temporale”, a precizat pianistul.
 
Concert simfonic cu ocazia Zilei Culturii Nationale
Sambata, 15 ianuarie 2022, ora 18:30

Orchestra simfonica a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor
RADU POPA

Solist
FLORIAN MITREA

Program

Theodor Rogalski
Doua dansuri romanesti
Ludwig van Beethoven
Concertul nr. 5, in mi bemol major, pentru pian si orchestra, op. 73, Imperialul
Tiberiu Olah
Suita Mihai Viteazul (selectiuni)

Partener: Centrul Roman de Muzica
Coproducator: Radio Romania Muzical

Preturile biletelor sunt:
Categoria I : 110 lei;
Categoria II : 100 lei.
Biletele se pot procura:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Roman
Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar in numerar.
Telefon: 021.315.68.75
-Online, accesand site-ul  www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“.Biletele odata cumparate nu sunt returnabile decat in conditiile prevazute de lege.
Accesul in sala Ateneului Roman este permis  in functie de restrictiile pandemice, „daca toti participantii sunt persoane vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2 si este asigurata purtarea mastii de protectie". Verificarea acestor conditii se va face inainte de accesul in interiorul Ateneului Roman.


Radu Popa s-a nascut la Bucuresti, in 1969. A absolvit in anul 1994 sectia de compozitie (clasa prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu), iar in anul 1996 sectia de dirijat-orchestra (clasa prof. univ. Ludovic Bács). Si-a continuat formarea muzicala cu studii de masterat. Intre 1999 si 2006, Radu Popa a detinut posturile de dirijor si de director general al Filarmonicii de Stat Giurgiu, apoi, pentru un an, a activat ca dirijor permanent la Filarmonica de Stat "Oltenia" Craiova. Din 2007 pana in prezent este dirijor permanent la Filarmonica de Stat "Banatul" Timisoara. A  debutat ca dirijor in anul 1993, alaturi de orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, desfasurand apoi o bogata activitate ca invitat al orchestrei de Camera Radio Bucuresti, precum si al Filarmonicilor din Arad, Bacau, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Oradea, Ploiesti, Ramnicu-Valcea, Satu-Mare, Sibiu, Targu-Mures, Timisoara. A realizat turnee de concerte in Coreea de Sud. Ca dirijor al orchestrei de camera „Camerata Janacek”, Radu Popa a coordonat productia Flautul fermecat la Šumperk – Cehia (2002). La pupitrul orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca a sustinut in anul 2007 un concert in cadrul Festivalului international „George Enescu”. Cu prilejul colaborarii dintre Opera de Stat din Viena si Filarmonica „Banatul”, Radu Popa a dirijat la Timisoara un concert extraordinar sustinut de solisti ai Operei de Stat din Viena, programul cuprinzand selectiuni din operele Nunta lui Figaro, Don Giovanni si Così fan tutte de W. A. Mozart.


Descris de Martha Argerich ca fiind „un pianist extraordinar in plina ascensiune”, Florian Mitrea este laureat la concursurile internationale de pian de la Glasgow 2017, Saint-Priest 2017, Hamamatsu 2015, München ARD 2014 si castigatorul Concursului de Pian al Royal Overseas League.  A fost format la Bucuresti de catre profesoarele Flavia Moldovan si Gabriela Enasescu. A castigat o bursa de studiu la Academia Regala de Muzica de la Londra, la clasa profesoarei Diana Ketler, unde este in prezent profesor in cadrul Facultatii de Pian. De asemenea, preda pianul la Scoala Purcell pentru tineri muzicieni si este invitat frecvent sa sustina cursuri de maiestrie la Tokio si la Bucuresti. In 2016 a devenit Kawai Global Artist, iar in 2018 i-a fost oferit titlul Associate of the Royal Academy of Music. S-a stabilit din 2008 in Marea Britanie si a concertat in sali cunoscute, precum Usher Hall (Edinburgh), Royal Concert Hall (Glasgow), Bridgewater Hall (Manchester), King’s Place, St John Smith Square, Queen Elisabeth Hall si Saint-Martin-in-the-Fields (Londra). In 2018 a debutat la festivalurile de la Lucerna si Edinburgh. A fost solistul orchestrelor Philharmonia din Londra, Collegium Musicum din Basel. La inceputul anului 2020, Florian Mitrea a sustinut recitalul de debut la Sala Bozar din Bruxelles si a intreprins primul turneu solistic cu Orchestra Regala a Scotiei. Pianistul a realizat inregistrari pentru BBC Radio 3, BBC Scotia, Südwest Rundfunk, Bayerischer Rundfunk, Radio France Musique, Radio Télévision Suisse si Radio Romania Muzical.
 
Concertul de Ziua Culturii este realizat si in parteneriat cu Grupul de Farmacii Elixir Nova Farm.


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate