Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 noiembrie 2023
1474 • Stefan cel Mare scrie Papei Sixt al IV-lea facând un apel la unitatea cre?tinilor împotriva turcilor
1803 • Se naste Christian Doppler, fizician austriac, descoperitorul efectului care îi poarta numele (d. 1853)
1880 • Se naste N.D. Cocea, scriitor si publicist român (d. 1949)
1924 • Se naste Mihai Mereuta, actor român de teatru si film (d. 2003)
1929 • Comandantul american Richard E.Byrd a survolat, în premiera mondiala, Polul Sud
1938 • Corneliu Zelea Codreanu, Nicadorii (asasinii lui I.G. Duca) si Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu) sunt asasina?i de jandarmi
Recomandări
Seară de harpă la Sala Radio, sub bagheta lui Cristian Mandeal
(Muzică)
Unul dintre cei mai apreciati dirijori romani – CRISTIAN MANDEAL – si un concert in care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naste o sonoritate atat de speciala si de placuta, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERA RADIO, la Sala Radio.
In ipostaza solistica o veti aprecia pe MARIA BILDEA, a carei cariera s-a construit in cea mai mare parte in Grecia, acolo unde a infiintat, in 1988, prima clasa de harpa la Conservatorul din Salonic, iar in 1992 la Conservatorul din Atena. A concertat cu cele mai mari orchestre din Romania si din Grecia, a sustinut recitaluri in Franta, Marea Britanie, Germania, Canada, SUA  s.a.  si a interpretat muzica creata de Vanghelis pentru filmul „Alexander” (regizor: Oliver Stone).
   
Programul serii reuneste patru mari compozitori de la finalul sec. XIX si inceputul sec. XX, care fac trecerea de la romantismul tarziu la modernismul muzical. Seara va debuta cu Rahmaninov - Vocaliza (versiune pentru orchestra) si veti calatori apoi spre Franta pentru a asculta Introducere si Allegro pentru harpa, flaut, clarinet si orchestra de coarde, lucrare semnata de Ravel (celebrul creator al Bolero-ului) si Debussy - Dansuri sacre si profane pentru harpa si orchestra. Concertul de la Sala Radio se va incheia cu Richard Strauss - Suita Burghezul gentilom, inspirata de cunoscuta piesa de teatru semnata de Molière.

Cristian Mandeal foto Romi Draghici

In aproape 50 de ani de activitate, CRISTIAN MANDEAL a dirijat peste 60 de prime auditii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programandu-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe in prima auditie britanica (Festivalul de la Edinburgh, 2002) si italiana (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).
Ca dirijor principal si director general al Filarmonicii „George Enescu" (1991 – 2009), Cristian Mandeal a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie-etalon pentru Romania. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) si la Orchestra Nationala Basca - San Sebastian (2001 – 2008),  dirijor permanent la Orchestra „Haydn” din Bolzano e Trento (2000 – 2003);  dirijor invitat al Orchestrei „Hallé” Manchester (2003 – 2008) - primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre,  al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013), al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007).
Un punct de mare interes in ultima perioada de activitate a lui Cristian Mandeal il reprezinta colaborarea cu Orchestra Romana de Tineret pe care o cultiva, educa si dirijeaza constant incepand din 2008.

Maria Bildea

MARIA BILDEA a debutat la varsta de doar 12 ani, a obtinut apoi numeroase premii la competitii nationale si la 18 ani si-a lansat cariera solo cantand alaturi de cele mai importante orchestre din Romania. A continuat si participarea la competitii internationale de harpa, cum ar fi cele de la Tel-Aviv - Israel sau Bloomington – SUA. Repertoriul vast al Mariei Bildea cuprinde lucrari de la pre-clasicism la compozitori contemporani. A interpretat mai multe partituri in premiera absoluta, creatii ce i-au fost dedicate de compozitori ca Theodore Antoniu, Giorgos Chatzimichelakis si Dan Dediu.
Alaturi de cvartetul de harpe pe care l-a infiintat – „Aeolian Harps" – interpreteaza muzica traditionala greceasca.  Este si fondatoare a Ansamblului Kyklos si din 2018 este si membra a Orchestrei Nationale Radio.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical, si in streaming live pe Internet, pe site-urile celor doua posturi de radio.

Accesul in Sala Radio va fi permis doar in conditiile respectarii reglementarilor legale in vigoare. Biletele sunt disponibile in sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile si in magazinele Flanco, benzinariile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde in tara.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate