Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 noiembrie 2023
1474 • Stefan cel Mare scrie Papei Sixt al IV-lea facând un apel la unitatea cre?tinilor împotriva turcilor
1803 • Se naste Christian Doppler, fizician austriac, descoperitorul efectului care îi poarta numele (d. 1853)
1880 • Se naste N.D. Cocea, scriitor si publicist român (d. 1949)
1924 • Se naste Mihai Mereuta, actor român de teatru si film (d. 2003)
1929 • Comandantul american Richard E.Byrd a survolat, în premiera mondiala, Polul Sud
1938 • Corneliu Zelea Codreanu, Nicadorii (asasinii lui I.G. Duca) si Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu) sunt asasina?i de jandarmi
Recomandări
Deschiderea expoziției „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste”, la Muzeul Național de Istorie a României
(Muzică)
Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta deschiderea expozitiei „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste”, miercuri 2 februarie 2022. Expozitia pune in valoare donatia facuta muzeului, in septembrie 2021, de marea artista Corina Chiriac.

Vor fi expuse documente de familie, fotografii, obiecte pastrate timp de generatii, incepand cu cele ale strabunicilor artistei, Ioana si Nichita Nestorescu, negustor din Buzau, ajuns presedinte al Corporatiei Meseriasilor-Comisiunea Arbitrilor din Buzau, in anul 1911, apoi ale fiicei lor Lucretia Nestorescu, absolventa de pension, casatorita cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor si tipograf, cu firma la Bucuresti, parintii lui Mircea Chiriac, tatal Corinei Chiriac.

Pe simeze se regasesc si documente ale bunicilor materni, pasaportul lui Hovelia Calaigian datat 1916 si diploma de liceu a sotiei acestuia, Paris, nascuta Madirghian, refugiati armeni in Romania, tablouri de familie din orasul natal Adabazar (azi, Adapazari, Turcia), fotografii de epoca reprezentand-o pe Hasmig Calaigian, matusa artistei, casatorita cu Mampre Biberian, in anul 1926.

O serie de portrete de familie completeaza expozitia, precum cel al mamei Corinei Chiriac, Arsaluiz-Eliza Calaigian casatorita Chiriac, pianista, absolventa a Academiei Regale de Muzica din Bucuresti si profesoara la Conservator si cele ale lui Mircea Chiriac, profesor si compozitor cu o activitate prodigioasa. Cateva dintre premiile primite de Mircea Chiriac sunt prezentate, alaturi de legitimatiile, carnetele si diplomele acestuia, in cadrul expozitiei.

Partea dedicata artistei Corina Chiriac imbina portretele de atelier, cele aparute in presa vremii, afisele unor concerte nationale si internationale din anii ‘70 si ‘80, dar si din anii 2000, cu cele mai frumoase rochii de scena purtate in perioada 1970-2019. De la rochia interbelica modificata de Corina Chiriac si purtata la festivalurile de la Dresda, R.D.G., 1975, si „Bratislavska Lyra”, 1976, si in turneele din R.D.G., Polonia si Cehoslovacia, la rochia de paiete argintii sau rochia „cu harpa” realizata pentru emisiunea „Eu sunt Corina”, regizata de Tudor Vornicu in 1979, emisiune premiata la Festivalul International al Filmelor de Televiziune de la Montreux, Elvetia, 1979, pana la rochiile purtate in America in perioada 1988-1994 si cea purtata in 2019, la recitatul sustinut la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brasov.

Publicul poate admira marturii ale unei cariere artistice de peste cinci decenii: trofee, diplome, decoratii, legitimatii, bilete de avion, LP-uri si CD-uri, carti publicate, afise, programe de sala si multe alte piese intrate in patrimoniul muzeal.
Expozitia „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste” va fi deschisa in perioada februarie –martie 2022, la Muzeul National de Istorie a Romaniei si poate fi vizitata de miercuri pana duminica, in intervalul orar 9:00 – 17:00, respectand normele sanitare aflate in vigoare.

Echipa expozitionala: dr. Cristina Paiusan-Nuica si dr. Cornel-Contantin Ilie (curatori), Roxana Patrascu, Cristina Barbu, Ionut Dragoiescu, dr. Alexandru Badescu, Cristina Petcu, Cristina Mosoiu si Mark Perpits.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate