Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Austrian class by Classix Festival 2022
(Muzică)
„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin cate trei”, spune o expresie din limba germana. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborarii lor, Forumul Cultural Austriac si Classix Festival din Iasi isi duc parteneriatul la un nivel superior propunand, intre 13 si 19 februarie, nu mai putin de trei evenimente cu clasa – doua concerte ale instrumentistilor Auner Quartett si o serie de proiectii, in premiera ieseana, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.
In trei ani existenta, datorita calitatii, dinamismului si spiritului sau inovator, devenite marcile sale de fabricatie, Classix Festival a castigat publicul tanar din Iasi, si din Romania in general, mult mai rapid si mai durabil decat s-ar fi putut astepta de la un festival de muzica clasica. Sustinator al demersurilor indraznete, Forumul Cultural Austriac este incantat sa contribuie la ascensiunea acestui proiect ‚clasic pentru gusturi contemporane’, un exemplu de bune practici artistice pentru intreaga Europa Centrala si de Est”, a apreciat domnul Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac.

Concert „Elegy of Hope” – 13.02.2021, ora 19.30, Catedrala „Sfanta Fecioara Maria, Regina” (Episcopia Romano-Catolica Iasi - Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 26). Solisti – Dragos Cantea, Auner Quartett, Bjarne Magnus Jensen, Filip Papa. In program, lucrari de Enrique Granados, Arvo Pärt, George Enescu, Sergei Rachmaninoff, Peteris Vasks. Pianistul Dragos Cantea si Auner Quartett vor interpreta piesa „The Fruit of Silence/Fructul tacerii” a compozitorului leton Peteris Vasks (2015), „o lucrare meditativa, un parcurs metaforic intre cinci concepte: ‚rugaciunea’, ‚credinta’, ‚iubirea’, ‚devotamentul’ si ‚pacea’. Vasks indica fiecare etapa prin sublinierea muzicala a celor cinci termeni, pana la punctul culminant al lucrarii dat de cuvantul ‚pace’”, indica organizatorii.

Concert „Fata Morgana” cu Auner Quartett – 14.02.2021, ora 19.00, Palatul Culturii din Iasi (Bd. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 1). In program, lucrari de Wolfgang Amadeus Mozart, Sofia Gubaidulina, Franz Schubert. „Dragostea. Un miraj palpabil. O calatorie spre orizont, cu amenintari si solutii. Realul si imaginarul se intrepatrund in traditii si noi inventii. O noua experienta a iubirii, cu efervescenta sonora a Auner Quartett, invitati cu sprijinul Forumului Cultural Austriac. Viena nu a sunat niciodata astfel...”, anunta Classix Festival.


Serie de proiectii in premiera ieseana ale documentarului #newTogether – 14.02.2021, orele 17.00 si 19.00, 15-19.02.2021, ora 19.00, Sala de Conferinte a Casei Muzeelor Iasi (Strada Vasile Alecsandri, nr. 6) – Serie de proiectii in premiera ieseana a documentarului #newTogether (regia Carmen Lidia Vidu, montaj si animatie Cristina Baciu, productie Forumul Cultural Austriac). Proiectia speciala din data de 14 februarie, ora 17.00, ii va avea ca invitati pe scriitorul Dan Lungu si pe Andrei Popov, director adjunct FCA. Evenimentul este organizat in colaborare cu Muzeul Literaturii Romane din Iasi.


Dupa marele succes al concertelor lor cu ocazia Zilelor Culturii Austriece de la Sibiu 2020, Auner Quartett aduce din nou in Romania excelenta muzicii camerale austriece, de aceasta data special pentru publicul iesean. Cvartetul este format din violonistii Daniel si Barbara Auner, violistul Nikita Gerkusov si din violoncelistul Konstantin Zelenin. Castigator al competitiei Eugène Ysaÿe de la Liège (Belgia), Auner Quartett face parte din elita scenei muzicale internationale. Tinerii membri ai ansamblului aduc de fiecare data in fata ascultatorilor o „complementaritate muzicala perfecta”, dupa cum scria selectivul Performing Arts Yearbook of Europe, care i-a ales in 2020 pentru prima sa coperta dedicata unui ansamblu austriac. Auner Quartett este si ambasador al culturii austriece 2020/2022, in cadrul programului #NASOM – New Austrian Sound of Music. Acest program a fost creat si se desfasoara la initiativa Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene si Internationale, in parteneriat cu Centrul austriac de  informare muzicala – mica-music Austria si Austrian Music Export. Pentru concertele de la Iasi, ansamblul o are ca invitata pe violista Nora Romanoff Schwarzberg, instrumentista austriaca rafinata si solista internationala de renume, care il inlocuieste pe Nikita Gerkusov.

Documentarul #newTogether – in timpul primei perioade de carantina instituite dupa declararea pandemiei de COVID-19 in Europa, Forumul Cultural Austriac Bucuresti a invitat 60 de artisti din Austria si Romania sa reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum si la modul in care arta lor si comunitatile noastre se pot transforma in timpul si dupa finalul crizei sanitare. Acest experiment video sta la baza documentarului realizat de bine-cunoscuta si apreciata regizoare romanca de teatru si de film, Carmen Lidia Vidu. Documentarul #newTogether este un adevarat dictionar al ideilor si starilor din perioada pandemiei si, totodata, un proiect inedit in peisajul cinematografic local. El a fost initiat si realizat, cu titlu de pionierat in domeniul institutelor culturale, ca un produs propriu al Forumului Cultural Austriac, in cadrul unui amplu proiect de dialog cultural intre Austria si Romania. Dupa proiectiile de la Iasi, filmul va calatori la New York, unde va fi prezentat in cadrul prestigiosului Segal Center Film Festival on Theater and Performance (la inceputul lunii martie).


Cea de-a treia editie a Classix Festival va avea loc in perioada 13 - 19 februarie 2022 si se va desfasura in format hibrid (fizic si online), reunind peste 40 de personalitati internationale ale muzicii clasice din 14 tari la Iasi. Programul festivalului cuprinde 8 concerte de muzica clasica, un vernisaj, o proiectie de film, dezbateri si prelegeri.

Biletele si abonamentele la festival pot fi achizitionate online, iar accesul la evenimente se face conform reglementarilor in vigoare.

Credite foto – (c) Classix Festival

Partenerii media ai FCA – Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Agerpres, Observator Cultural, RFI Romania, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Hermannstädter Zeitung, Tribuna, Agentia Rador, Revista Igloo, Radio Bukarest, Zile si Nopti, Bookhub.ro, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Revista culturala Leviathan, Spotmedia.ro, Munteanu recomanda, Verbs describe us, Urban Things

Pentru contacte de presa si programari de interviuri, va rugam sa luati legatura cu Andrei Popov, responsabilul pentru relatia cu presa al Forumului Cultural Austriac (Andrei.POPOV@bmeia.gv.at ; 0723.17.47.96)

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate