„Despre un (alt) teatru al prezentului” – Teatrelli și Cărturești aduc publicului o dezbatere care pune în discuție cum se pot transforma experiențele culturale în pandemie | |
(Teatru) |
Intr-un moment de pandemie cand iubitori de cultura, artisti si operatori culturali se intreaba cum s-ar putea transforma experientele culturale ca urmare a pandemiei, Teatrelli, Carturesti si Goethe-Institut Bucuresti propun o dezbatere despre artele spectacolului in si dupa pandemie. Joi, 10 februarie, de la ora 19:30 va fi difuzat live pe paginile de Facebook Carturesti, Teatrelli, Goethe-Institut Bucuresti si Radio Romania Cultural un dialog special despre transformare artistica, tehnologie si viitorul artelor performative, pornind de la evenimentul lansarii versiunii in limba romana a spectacolului-experiment THE WALKS by Rimini Protokoll, gandit exclusiv sub forma unei aplicatii pe telefon. |
Joi, 10 februarie, de la ora 19.30, in transmisie live pe paginile de Facebook Carturesti, Teatrelli, Goethe-Institut Bucuresti si Radio Romania Cultural, jurnalistul si omul de cultura Matei Martin, realizatorul emisiunii Timpul prezent la Radio Romania Cultural ii are ca invitati speciali pe unul dintre membrii celebrului colectiv german care a revolutionat teatrul la nivel mondial, Rimini Protokoll, alaturi de Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut Bucuresti, compozitorul si performerul Vlaicu Golcea, coordonatorul artistic al versiunii THE WALKS in limba romana, actritele Alina Rotaru si Carmen Ghiurco (doua dintre vocile versiunii in limba romana), Roxana Lapadat, director artistic Teatrelli (co-producatorul THE WALKS in Romania) si Oana Cristea Grigorescu, critic de teatru si specialist in teatru radiofonic.
Cum a fost conceput un spectacol de teatru gandit exclusiv ca aplicatie pentru Smartphone?
Care este rolul tehnologiei si cum ne poate ajuta sa regandim si sa traim experienta culturala?
Cum percepe creierul si sufletul spectatorului un performance teatral pe mobil? Dar al creatorului?
Cat este vorba despre tehnologie si cat despre arta? Ce anume face ca aceasta aplicatie sa devina un spectacol de teatru?
Ce descoperim despre noi odata cu experienta acestui tip de teatru?
Sunt doar cateva dintre intrebarile la care dezbaterea isi propune sa raspunda.
„Aceasta co-productie internationala in premiera invita publicul sa patrunda intr-un univers teatral conceput tocmai pentru a fi experimentat in spatiul urban, avand nevoie doar de un telefon mobil, o pereche de casti si de propria imaginatie. Biletul de teatru devine cod de acces, iar experienta din scaunul de plus poate fi acum si una interactiva, la indemana oricand printr-un singur click. Cu totii suntem in cautare de noi mijloace de exprimare, de tipuri noi de experiente culturale, adaptate vremurilor pe care le traim si fenomenelor artistice care se produc la nivel international pe scena artelor spectacolului. In contextul actual, cred ca este extrem de importanta integrarea in peisajul cultural local a unei noi dialectici, precum cea propusa de colectivul german Rimini Protokoll, pe langa valoarea artistica a proiectului. In acest sens cred ca un spectacol-experiment precum THE WALKS devine extrem de relevant atat pentru creatorii din zona artelor performative din Romania, cat si pentru public.” – explica Roxana Lapadat, director artistic Teatrelli.
„Publicul se va putea bucura acum de experienta THE WALKS si in cadrul cunoscutului Buletin de Carturesti, care are ca scop intregirea experientelor culturale din librarie prin colaborari cu partenerii sai. Pandemia a afectat grav sectorul cultural independent si a redus semnificativ numarul de evenimente culturale din oras. De aceea, genul de initiativa cum este cea de la Teatrelli, care cauta sa aduca consumatorilor de cultura forme noi de expresie artistica folosind tehnologie, este cu atat mai salutara. ?i ne bucuram sa sprijinim si sa facem cunoscut acest proiect si pentru publicul din Romania. ” – a declarat Ana Niculescu, manager comunicare Carturesti.
Spectacolul-experiment THE WALKS este conceput de celebrul si multi-premiatul colectiv german Rimini Protokoll care a revolutionat teatrul la nivel mondial. A fost lansat si la Bucuresti, fiind co-produs de creart/Teatrelli, in parteneriat cu Goethe-Institut Bucuresti, alaturi de alte mari orase precum Milano, Berlin sau Cleveland, dar poate fi experimentat din orice colt al lumii.
Este structurat sub forma unei colectii de 10 scurte spectacole audio concepute pentru locuri specifice din oras, cu trimiteri simbol, astfel incat poti redescoperi vecinatatile si locurile familiare din cu totul alte perspective decat cele cu care esti obisnuit.
THE WALKS intelege mersul pe jos ca pe un scenariu teatral: in fiecare oras, vocile, sunetele si muzica transforma, pas cu pas, locuri familiare in decoruri si diferite peisaje in scene de teatru. Titlul fiecarei plimbari indica locul sau modul in care se va desfasura: „In sensul giratoriu"; „In fata teatrului”; „La locul de joaca”; „In supermarket”.
Cum functioneaza
Pentru a avea acces la versiunea in limba romana a aplicatiei poate fi achizitionat de pe platforma Eventbook.ro un cod de activare la pretul de 21.9 lei, valabil pentru toate cele 10 plimbari. Aplicatia „The Walks” este disponibila atat pentru IOS, cat si pentru Android: https://thewalks.page.link/ios / https://thewalks.page.link/android.
The Walks
Text, regie: Helgard Haug, Stefan Kaegi, Daniel Wetzel
Idee, dramaturgie: Cornelius Puschke
Univers sonor: Frank Böhle, Rimini Protokoll
Versiunea in limba romana
Coordonare artistica si editare audio: Vlaicu Golcea
Voci: Catalina Balalau, Vlad Birzanu, Coca Bloos, Nicholas Catianis, Paul Dunca/Paula Dunker, Carmen Ghiurco, Nicoleta Lefter, Georgia Maciuceanu, Conrad Mericoffer, Mela Mihai, Gabriela Pirliteanu, Alina Rotaru & fetita Maria Barbulescu
Regie tehnica si inregistrare voci: Alexandru Andrei
Asistent coordonare artistica: Carmen Ghiurco
Traduceri: Ondine Cristina Dascalita si Adina Olaru
Grafica: Mihai Pacurar
Trailer: Bogdan Botofei si Alina Calota
Teatrelli este un proiect creart, un spatiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care ofera publicului productii proprii de teatru si dans, precum si performance-uri work in progress (montarile recente punand accentul pe zona de experiment, inovatie, laborator de cercetare artistica), serii de dialoguri culturale si artist-talk-uri etc.
. | |
|
|