Vineri, 17 octombrie (19.00), la Sala Radio, iubitorii muzicii vor avea placerea de a asculta ansamblul sub bagheta dirijorului sau principal, Tiberiu Soare, care deschide astfel cea de-a treia stagiune in ipostaza de dirijor sef al Orchestrelor si Corurilor Radio.
Invitata speciala a serii este carismatica violonista poloneza Patrycja Piekutowska, prima violonista din Polonia care a obtinut distinctia suprema la Cannes Classical Award - 2008, pentru inregistrarea partiturii Capriccio pentru vioara si orchestra, interpretata chiar sub conducerea muzicala a lui Krzysztof Penderecki. Capriccio pentru vioara si orchestra si Ciacconna pentru orchestra de coarde semnate de compozitorul polonez vor face parte din programul serii de la Sala Radio.
Patrycja Piekutowska se bucura de o frumoasa cariera internationala atat in Polonia, cat si in alte 32 de tari in care a concertat pana in prezent, printre care se numara Argentina, Belgia, Canada, China, Danemarca, Franta, Germania, S.U.A etc. A sustinut peste 50 de concerte in America de Sud.
In evenimentul din 17 octombrie publicul va avea ocazia sa asculte si doua dintre celebrele lucrari semnate de Ceaikovski: Uvertura fantezie Romeo si Julieta si Simfonia Manfred. O trasatura comuna leaga cele doua creatii ale compozitorului rus: ambele sunt inspirate de emotionante lucrari ale literaturii universale – tragedia shakespeariana, respectiv poemul romantic semnat de Byron, al carui personaj central - Manfred – se spune ca ar intruchipa drama personala a poetului.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Institutului Polonez Bucuresti si al liniilor aeriene poloneze - LOT.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Succesul afirmarii timpurii a compozitorului polonez KRZYSZTOF PENDERECKI (nascut in 1933) a fost marcat de premiul oferit din partea Uniunii compozitorilor polonezi, incununand primele lui trei lucrari importante: Psalmii lui David, Emanatii si Strofe. Cu Miniaturi pentru vioara si pian, Anaklasis, pentru 42 de instrumente de coarde si grupuri de percutie (1959-60), Penderecki se lanseaza pe plan international, la Donaueschingen, lucrari urmate de Dimensiunile timpului si linistii, Threnos, pentru 52 de instrumente de coarde, Fonogrammi, pentru flaut, Polimorfie, pentru 48 de instrumente de coarde si Fluorescente, pentru orchestra mare.
Contrar criticilor privitoare la concesiile facute pentru a obtine succesul de public, Penderecki a continuat sa exploateze descoperirile lui sonore, evoluand catre neoromantism in Utrenia (sau Misa rusa), Punerea in mormant si invierea, Paradise Lost si opera Masca neagra.
Distins cu premiul “Arthur Honegger” in 1979, Penderecki a fost declarat Doctor honoris causa al universitatilor din Rochester si Bordeaux, devenind rector al scolii superioare de muzica din Cracovia. Printre cele mai cunoscute opere componistice ale sale se numara si Recviemul polonez – creat in contextul luptei pentru libertate conduse de Walessa - si Cele patru porti ale Ierusalimului, manifest antirazboinic dedicat uneia dintre cele mai incendiare zone geo-politice ale lumii.
TIBERIU SOARE, unul dintre cei mai apreciati muzicieni romani ai momentului, isi desfasoara activitatea de dirijor din anul 1999, lucreaza alaturi de orchestrele a numeroase filarmonici si teatre de opera din tara, participa la turnee in Suedia, Israel, China, Germania, Elvetia s.a si este invitat sa dirijeze prestigioase ansambluri din strainatate. Artistul s-a dedicat in special muzicii simfonice, celei de opera si de balet, dar in egala masura s-a implicat si in evenimente inedite bazate pe inovatie, cum ar fi proiectul „Mozart Rocks”, o intalnire intre clasic si contemporan.
Incepand din anul 2012, Tiberiu Soare este dirijor sef al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, inregistrand alaturi de aceste ansambluri numeroase succese atat pe scena Salii Radio, cat si in cadrul evenimentelor in aer liber sau a turneelor internationale. A dirijat concertele Orchestrei Nationale Radio de la Kuala Lumpur (Malaezia) – septembrie 2014, la World Summit on Media for Children, pe cel de la Expozitia Mondiala Shanghai – 2010 si a revenit alaturi de ONR in metropola chineza in mai 2013, obtinand alaturi de ansamblu un frumos succes la Shanghai Spring International Music Festival.
In septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat sa dirijeze primul sau concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alaturi de celebra soprana Angela Gheorghiu. A urmat o serie de aparitii alaturi de Südwestfälischen Philharmonie in sala Filarmonicii din Essen (Germania) si alaturi de Filarmonica "George Enescu" la Muscat, capitala Sultanatului Oman.
Printre recentele sale succese internationale se numara si concertul dirijat in mai 2013, eveniment desfasurat cu participarea Angelei Gheorghiu si a tenorului Teodor Ilincai la Royal Festival Hall din Londra, alaturi de Orchestra Filarmonica Regala (Royal Philharmonic Orchestra). Tiberiu Soare a dirijat in toamna anului 2013 trei concerte in strainatate, alaturi de soprana Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) si Paris (Opera Royal – Palatul Versailles). La finalul lunii iulie 2014, a fost de asemenea aplaudat in Germania, unde a dirijat Hof Symphoniker Orchester intr-o gala de opera al carei principal invitat a fost Angela Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Regensburg (Bavaria, Germania), in cadrul unui festival anual - Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel).
Cu peste 600 de concerte sustinute in Belgia, Austria, Chile, Bolivia, Ecuador, Franta, India, Serbia, Olanda, Brazilia, Spania, Argentina, Canada, Peru, Portugalia, S.U.A si tara sa natala, Polonia, PATRYCJA PIEKUTOWSKA abordeaza cu succes repertoriul muzical universal, promovand totodata si muzica poloneza contemporana.
A sustinut concerte la Carnegie Hall, Lincoln Center din New York, Teatro Colon din Buenos Aires si Centrul National de Arta din Beijing. S-a format la Academia de Muzica Frédéric Chopin din Varsovia, urmand si cursuri de masterat la Conservatorul Regal din Bruxelles, cu Igor Oistrach.
O artista cu un palmares concertistic impresionant, detine totodata si o bogata discografie, sase compact discuri incluzand muzica poloneza contemporana. Trei dintre albumele sale - Lucrari pentru vioara si pian de K. Penderecki, Muzica poloneza a secolului 20, precum si albumul ce include Capriccio pentru vioara si orchestra simfonica de K. Penderecki - au castigat Premiul “Supersonic” al revistei Pizzicato.
De peste 10 ani, Patrycja Piekutowska participa la cele mai importante evenimente artistice dedicate compozitorului Krzysztof Penderecki.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.
. |