Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Identităţi etnice şi digitale. Filme austriece la Festivalul filmului European 2022
(Cinema)
Festivalul Filmului European revine in fata spectatorilor din salile de cinema dupa doi ani de proiectii exclusiv online. Cea de-a 26-a editie FFE va avea loc la Bucuresti in perioada 5 – 11 mai (Cinema Elvire Popesco si Cinemateca Eforie) si la Timisoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gala, de Ziua Europei.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si al EUNIC Romania, in parteneriat cu ambasadele, centrele si institutele culturale europene active in Romania. In cadrul FFE, Forumul Cultural Austriac prezinta doua productii ce trateaza teme de actualitate stringenta – filmul in premiera pe tara „The Trouble with Being Born” (Problema de a fi viu) al regizoarei Sandra Wollner (07.05.2022, ora 16.00, Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2, Bucuresti), precum si o proiectie speciala a documentarului „The Last Austrians” (Ultimii austrieci) de Lukas Pitscheider (06.05.2022, ora 18.30, Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia 77, Bucuresti).

The Trouble with Being Born - 07.05.2022, ora 16.00, Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2, Bucuresti
Austria/Germania 2020 I Premiera pe tara I 94 Min I subtitrare in limbile romana si engleza
Bilete - https://eventbook.ro/film/bilete-ffe-2022-problema-de-a-fi-viu

Mecanica si obiecte ca substitute pentru sentimente, in societati ai caror membri isi doresc doar stabilitate pentru propriile vieti, fara esecuri sau emotii negative puternice. De la aceasta premisa porneste filmul „The Trouble with Being Born” (Problema de a fi viu) de Sandra Wollner (2020), prezentat in premiera in Romania de Forumul Cultural Austriac, in cadrul programelor sale dedicate umanismului digital.

Elli este un android isi petrece zilele in preajma unui barbat pe care il numeste tata. Impreuna, cei doi navigheaza printre clipele, orele si zilele unei veri ce pare nesfarsita. In timpul zilei, inoata in piscina, iar noaptea el o duce la culcare. Elli imparte cu tatal ei propriile lui amintiri si orice altceva ce el o programeaza sa-si aminteasca. Amintiri care inseamna totul pentru el, dar absolut nimic pentru ea. Intr-o noapte, ea pleaca in padure urmarind o chemare din departare. Povestea unei masini si a fantomelor pe care le purtam, cu totii, in noi insine.

Ma fascineaza ceea ce se ascunde in spatele structurii realitatii (acea structura care este, in esenta, o fictiune umana; o fictiune de care se pare ca avem nevoie pentru a ne trai viata). Creatura din acest film nu are nevoie de o astfel de fictiune. Nu s-a nascut niciodata, nu-si va pune niciodata intrebari despre originile sale sau despre originea lumii si nu are nevoie de niciun sfarsit si de niciun inceput. Iar toate semnele exterioare pe care i le atribuim - sex, varsta, afectiune si identitate - raman arbitrare si trecatoare”, explica regizoarea Sandra Wollner.


The Last Austrians - 06.05.2022, ora 18.30, Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia 77, Bucuresti
Austria/Ucraina 2020 I 85 Min I subtitrare in limbile romana si engleza
Bilete - https://eventbook.ro/film/bilete-ffe-2022-ultimii-austrieci

Pe langa selectia de filme europene de fictiune, directorul artistic al celei de-a 26-a editii a Festivalului Filmului European, criticul de film Catalin Olaru, propune si o sectiune speciala dedicata filmelor ucrainene sau despre Ucraina contemporana.

Identitati sub semnul intrebarii si comunitati care se destrama – documentarul „The Last Austrians” (Ultimii austrieci) de Lukas Pitscheider (2020) prezinta situatia descendentilor etnicilor austrieci ramasi in regiunea Transcarpatia din Ucraina, dupa destramarea monarhiei austro-ungare, dar si chestiunea integrarii minoritatilor in Europa. Aceasta proiectie speciala este oferita de Forumul Cultural Austriac cu sprijinul Alpin Film Festival de la Brasov.

Königsfeld este un sat locuit de austrieci situat in mijlocul Carpatilor ucraineni. Asezarea este inconjurata de o padure deasa care se intinde cat vezi cu ochii. Camioanele incarcate cu busteni se intrec pe drumul plin de hartoape din apropiere. Lemnul este materialul dominant din sat, arhitectura caselor din Königsfeld amintind de Austria alpina. Majoritatea celor in varsta privesc prezentul cu o oarecare nostalgie.

In secolul al 18-lea, stramosii locuitorilor austrieci au fost mutati de monarhia habsburgica de atunci din vestul in estul imperiului. Astazi, comunitatea vorbitoare de limba germana mai numara doar cateva zeci de membri. In anii 1990, majoritatea populatiei germanofone a emigrat in occident, iar casele lor au fost preluate in mare parte de locuitori din satele invecinate. „A emigra sau a ramane?” este si astazi cea mai importanta intrebare din zona. In timp ce migratia pare a fi singura cale de supravietuire pentru unii membri ai comunitatii, altii isi pun toate sperantele in revitalizarea zonei gratie turismului. Vietile si deciziile a patru protagonisti precum si cadrul mai larg, al familiilor acestora, au fost urmarite de echipa filmului, pe o perioada de trei ani”, precizeaza regizorul Lukas Pitscheider.



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate