Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 ianuarie 2023
1756 • Se naste Wolfgang Amadeus Mozart
1785 • Este fondata Universitatea din Georgia
1813 • Jane Austen publica "Mândrie si prejudecata"
1865 • S-a infiintat Societatea culturala "Ateneul Român"
1888 • La Washington este fondata "National Geographic Society"
1936 • Se naste Florin Piersic
Recomandări
Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor. Un proiect de antropologie vizuală.
(Arte vizuale)
Consulatul General al Romaniei din Torino si IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, in colaborare cu Accademia di Romania si cu Institutul Cultural Roman, organizeaza in perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expozitia de fotografie „Orase in rezumat. Piete din Europa si istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuala”.

La vernisajul expozitiei, ce va avea loc in data de 29 aprilie, orele 17.00 in Sala Lauree Rossa, Campus Luigi Einaudi, Universitatea din Torino, Lungo Dora Siena n. 100, Torino, vor interveni: Prof. Piercarlo Rossi (IUSE), Ioana Gheorghias (Consulatul General al Romaniei din Torino), Valentina Parasecolo (Parlamentul european – Milano), prof. Catalin D. Constantin, prof. Marinella Belluati, prof. Francesco Chiodelli, prof. Cristina Rusiecki, prof. Maria Pia Genesin, prof. Dario Elia Tosi.
Seminarul de prezentare va putea fi urmarit in streaming pe platforma Universitatii https://unito.webex.com/meet/eventi.bobbio

Expozitia propune o schimbare a perspectivei asupra pietelor din orasele Europei. In metropole sau in burguri, piata este spatiul cel mai important. Acolo duc arterele principale, acolo se afla cele mai semnificative cladiri si statui. O piata de oras european e un rezumat istoric, arhitectonic, cultural, social si tocmai de aceea, un spatiu privilegiat. Fotografiile din expozitie, realizate cu o drona profesionista, redau o perspectiva aeriana asupra pietelor din cateva orase istorice europene. Piete celebre din capitale cunoscute sunt puse alaturi de piete anonime, dar nu mai putin interesante. Spatiul geografic al pietei e firul rosu al acestei expozitii. Punctul de pornire il reprezinta o constatare cat se poate de evidenta, dar ale carei consecinte sunt importante nu doar asupra vizualului, ci si asupra intelegerii pietei ca fenomen istoric si cultural: nu poti sa vezi in intregime o piata, din piata. Exceptie fac, desigur, acele orase istorice unde un turn de catedrala te lasa sa ai o imagine de ansamblu a spatiului, de la o inaltime totusi nu foarte mare.
Fotografia din drona e una dintre foarte putinele situatii in care limbajul tehnic si cel plastic se suprapun atat de reusit. Privirea de sus este, aproape fara exceptie, spectaculoasa. Perspectiva aeriana are insa si avantajul ca te face sa intelegi ceea ce, la pas prin piata, poti doar intui: o structura de profunzime. Si, de aici, incercarea expozitiei de a schimba, la figurat de data aceasta, perspectiva asupra pietelor. Desi exista numeroase studii, filme documentare, expozitii referitoare la destinul unor piete individuale, o perspectiva de ansamblu, la nivel de continent, a fost de foarte putine ori incercata. Din acest punct de vedere, expozitia reprezinta o premiera.

Vor fi expuse la Campus Luigi Einaudi din Torino circa 60 de fotografii. Selectia porneste de la un numar de 100 de piete, din peste 20 de tari europene. Expozitia include o importanta componenta video, in acord cu tendintele contemporane in domeniu: un film cu o durata de aproximativ 30 de minute care ruleaza in bucla in expozitie si imagini in miscare realizate in diverse piete din Europa, de tipul time lapse.


Catalin D. Constantin este editor de carte si antropolog. Preda cursuri la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Teza de doctorat, sustinuta la Facultatea de Litere si publicata in 2013, a avut ca tema viata cotidiana in orasele romanesti la inceputul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epoca. Imbinand pasiunea pentru fotografie cu placerea de a scrie si de a calatori, Catalin
D. Constantin a sustinut, in 2014, un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu“.
A coordonat mai multe colectii de beletristica si a editat numeroase volume de fotografie dedicate patrimoniului cultural romanesc. Cea mai recenta carte pe care a scris-o, „Orase in rezumat. Piete din Europa si istoriile lor”, reprezinta o lectura culturala si antropologica. Volumul „Ferestre din Bucuresti si povestile lor”, aparut in 2015 sub coordonarea sa, reeditat in 2019, a urcat in cateva saptamani de la aparitie pe locul 1 in topul vanzarilor de carte din Romania. Realizeaza cercetari antropologice de teren in asezarile aromane din Muntii Pindului. De asemenea, coordoneaza de 5 ani seria saptamanala „Conferintele de joi”, de la Palatul Sutu, Muzeul Bucurestiului.

A avut expozitii de autor in peste 20 de orase din Romania, Spania, Turcia, Bulgaria, Azerbaidjan, Georgia, Polonia, Grecia, Portugalia.

Catalogul in italiana este publicat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National. Link proiect www.pietedineuropa.eu
Fotografii realizate cu drona de Catalin D. Constantin

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate