Accesul se va face incepand cu ora 16?45, pe baza de invitatie, locurile fiind limitate. Tot cu aceasta ocazie va fi lansata si cartea autobiografica „Corina Chiriac. Minuni traite”.
Expozitia pune in valoare donatia facuta Muzeului National de Istorie a Romaniei, in septembrie 2021, de marea artista Corina Chiriac. Vor fi expuse documente de familie, fotografii, obiecte pastrate timp de generatii, incepand cu cele ale strabunicilor artistei, Ioana si Nichita Nestorescu, negustor din Buzau, ajuns presedinte al Corporatiei Meseriasilor-Comisiunea Arbitrilor din Buzau, in anul 1911, apoi ale fiicei lor Lucretia Nestorescu, absolventa de pension, casatorita cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor si tipograf, cu firma la Bucuresti, parintii lui Mircea Chiriac, tatal Corinei Chiriac. De asemenea, vor fi prezentate in premiera Stema Romaniei Intregite si alte desene ale lui Gheorghe Chiriac.
Pe simeze se vor regasi si documente ale bunicilor materni, pasaportul lui Hovelia Calaigian datat 1916 si diploma de liceu a sotiei acestuia Paris, nascuta Madirghian, refugiati armeni in Romania, tablouri de familie din orasul natal Adabazar (acum Adapazari, Turcia), fotografii de epoca reprezentand-o pe Hasmig Calaigian, matusa artistei, casatorita cu Mampre Biberian, in anul 1926.
O serie de portrete de familie completeaza expozitia, alaturi de portretele de atelier si rochiile purtate de-a lungul unei cariere de peste cinci decenii: de la rochia interbelica modificata de Corina Chiriac si purtata la festivalurile de la Dresda, R.D.G., 1975 si „Bratislavska Lyra”, 1976 si in turneele din R.D.G., Polonia si Cehoslovacia, la rochia cu paiete argintii sau rochia „cu harpa” realizata pentru emisiunea „Eu sunt Corina”, regizata de Tudor Vornicu in 1979, emisiune premiata la Festivalul International al filmelor de televiziune de la Montreux, Elvetia, 1979, pana la rochiile purtate in America in perioada 1988-1994 si cea purtata in 2019, la recitatul sustinut la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brasov.
Expozitia „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste” va fi deschisa in perioada 8 martie – 7 mai 2023, la Sala Unirii din Alba Iulia, iar accesul va fi liber. Aceasta a fost deschisa initial la Muzeul National de Istorie a Romaniei (februarie-aprilie 2022), apoi itinerata la Muzeul de Arta Piatra-Neamt (mai-iulie 2022), la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui (august – septembrie 2022) si la Muzeul de Istorie din Targoviste (noiembrie 2022 – ianuarie 2023).
Curatorii expozitiei sunt: Cristina Paiusan-Nuica, Cornel-Constantin Ilie si Alexandru Badescu (Muzeul National de Istorie a Romaniei), Liviu Zgarciu si Alexandru Stirban (Muzeul National al Unirii Alba Iulia).
Evenimentul este organizat cu sprijinul Elit S.R.L.
. |