Fondat in 1961 si organizat de Municipalitatea din Ruse, in fiecare an festivalul transforma orasul de pe malul Dunarii intr-o capitala autentica a muzicii, un punct de intalnire al muzicienilor din Europa si din intreaga lume.
Anul 2023 va fi pentru Violoncellissimo anul celui de-al cincilea turneu national Clasic la puterea a treia, programat in toamna, dar extensiile internationale ale proiectului Violoncellissimo si concertele eveniment au inceput deja. Proiectul „Violoncellissimo”, pe care Marin Cazacu l-a inceput in urma cu 30 de ani alaturi de studentii sai, a pornit din dorinta de a le dezvolta acestora creativitatea colectiva si de a apropia mai mult ascultatorii de muzica, indiferent de gen, de posibilitatile de expresie artistica nebanuite ale violoncelului. Proiectul este intr-o continua evolutie cu actuali si fosti studenti ai maestrului.
Violoncelistul Marin Cazacu, liderul ansamblului, declara in pregatirea primei aparitii la Ruse cu Violoncellissimo, la March Music Days: “Am venit de numeroase ori pe aceasta scena cu Orchestra Romana de Tineret, cu Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei si nu numai. Acum, alaturi de actuali si fosti studenti, minunatii mei colegi mai tineri, suntem nerabdatori sa impartasim prietenilor nostri din Bulgaria un repertoriu surprinzator, plin de energie, umor si muzica buna.”.
foto Virgil Oprina
Violoncellissimo este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale romanesti, format la initiativa violoncelistului Marin Cazacu, cu misiunea de a deschide noi drumuri pentru promovarea muzicii si a tinerelor talente din Romania. Violoncellissimo a sustinut primul turneu national in 2019, iar in anii urmatori si-a continuat povestea prin evenimente similare cu ecouri in toata tara. In ultimii ani, ansamblul a sustinut concerte in cadrul unor importante evenimente culturale din Romania si strainatate: la Marea Sala UNESCO Paris – aniversare 65 ani Romania la UNESCO, octombrie 2021; la Expo 2020 Dubai, decembrie 2021; cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi, la Bruxelles; la Gala Premiilor UNITER, la Washington, Luxemburg, Istanbul, Praga etc.
foto Virgil Oprina
Marin Cazacu este directorul general al Filarmonicii George Enescu, profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, iar in 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, prezent pe scenele portugheze in 2013, la CCB (Lisabona) si Casa da Música (Porto). Maestrul Marin Cazacu a cantat alaturi de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin si altii. De asemenea, a avut multiple aparitii la festivaluri internationale precum cele de la Berlin, Hong- Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio. Este, de asemenea, din 2008 fondatorul Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei, cel mai amplu proiect educational din tara dedicat specializarii muzicienilor de orchestra.
Organizator: Centrul National de Arta „Tinerimea Romana"
Partener: Festivalul International March Music Days de la Ruse
foto Virgil Oprina
www.violoncellissimo.ro
Pentru informatii detaliate legate de activitatea Centrului National de Arta „Tinerimea Romana“ si de Orchestra Romana de Tineret puteti accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/
. |