Call for Entries: Proiecte culturale pentru oraş pot fi înscrise până pe 21 aprilie în programul de finanţare nerambursabilă „Bucureşti acasă” 2023 | |
(Viață) |
Operatorii culturali din Bucuresti sunt invitati sa depuna, pana pe 21 aprilie 2023, propuneri de proiecte culturale pentru sesiunea din acest an a Programului de finantare nerambursabila, derulat in fiecare an de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti. Editia din 2023 a programului se desfasoara sub tema „Bucuresti acasa” si introduce o sectiune noua, dedicata proiectelor culturale incluzive si sociale. |
Programul de finantare „Bucuresti acasa” 2023 isi propune sa finanteze proiecte ce foreaza dincolo de aparentele unei metropole aglomerate pentru a descoperi felurile diverse in care bucurestenii isi insusesc locul in care traiesc si pentru a imprieteni locuitorii orasului cu laturi nestiute ale Bucurestiului.
Domenii de referinta „Bucuresti acasa”
Programul se adreseaza tuturor domeniilor culturale – artele spectacolului (teatru, dans, muzica), arte vizuale (care includ dar nu se limiteaza la: film, pictura, sculptura, grafica, arte decorative, instalatii, colaj, arta textila, design, proiecte curatoriale, fotografie, street art), educatie culturala si arta comunitara, patrimoniu material si patrimoniu imaterial (interventie culturala urbana, arhitectura), multimedia, arta si tehnologie (Noile media, Arta digitala) si proiecte interdisciplinare si colaborative.
De asemenea, pentru atingerea obiectivelor din acest an, Sesiunea de finantare „Bucuresti acasa” va sustine proiecte culturale incluzive si sociale care pot face parte din orice domeniu de referinta.
Obiective „Bucuresti acasa”
Principalele obiective ale Programului cultural „Bucuresti afectiv” in anul 2022 sunt stimularea participarii/implicarii active a locuitorilor orasului in proiectele artistice (caracter participativ, interactivitate), incurajarea de proiecte care valorifica patrimoniul material / imaterial al orasului sau care creeaza o legatura emotionala cu locuri si spatii din Bucuresti, descentralizarea ofertei culturale si incurajarea unor initiative la nivelul cartierelor sau diferitelor comunitati din Bucuresti, dezvoltarea componentei de educatie culturala pentru copii, dar si pentru adulti, care sa contribuie la cresterea calitatii cererii in domeniul culturii la nivelul Bucurestiului, activarea spatiului public prin forme artistice diverse si cresterea accesibilitatii culturii pentru toate categoriile de public.
Un element de noutate a sesiunii din acest an este introducerea unei sectiuni de proiecte culturale incluzive si sociale dedicate cresterii gradului de constientizare, combatere si prevenire a fenomenelor de bullying, excludere sociala pe criterii etnice sau sexuale, a consumului de droguri si, de asemenea, prin constientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversitatii si a tolerantei si prin integrarea persoanelor cu dizabilitati facand apel la diferite forme de arta.
Solicitanti eligibili
Finantarea nerambursabila va putea fi solicitata de persoane fizice autorizate, asociatii, fundatii, institutii publice care nu sunt subordonate Primariei Capitalei, societati comerciale care deruleaza activitati culturale sau educationale.
Buget
Bugetul disponibil pentru sesiunea de finantare nerambursabila 2023 este de 4.110.000 de lei.
Solicitantii vor putea beneficia de un plafon maxim de finantare de 70.000 de lei pe proiect.
Calendar
Vor fi acordate finantari nerambursabile pentru oferte culturale ce se vor desfasura exclusiv in Bucuresti, in perioada cuprinsa intre data semnarii contractului de finantare si data de 15 noiembrie 2023.
Proiectele pot fi inscrise pana la data de 21 aprilie 2023, ora 17.00, pe platforma electronica dedicata. Pe 10 mai vor fi publicate rezultatele evaluarii eligibilitatii si a conformitatii administrative, iar anuntarea rezultatelor finale este programata pentru data de 7 iulie. Contractele de finantare vor fi incheiate in perioada 17-28 iulie 2023.
Informatii utile
Regulamentul pentru acordarea finantarilor nerambursabile, Ghidul aplicantului si Anexele solicitate sunt disponibile pe site-ul ARCUB, in sectiunea Finantare – Sesiuni de finantare – Bucuresti acasa 2023.
Despre Programul de finantare nerambursabila al ARCUB
Pentru a diversifica oferta culturala a orasului Bucuresti si pentru a maximiza impactul culturii asupra bucurestenilor, Primaria Capitalei si ARCUB au lansat Programul de sustinere financiara a proiectelor culturale, un apel deschis catre artisti si organizatii culturale de a realiza proiecte si actiuni inovative care imbogatesc si diversifica viata culturala a orasului Bucuresti.
Finantarea proiectelor organizatiilor culturale din sectorul cultural din Bucuresti este o parte fundamentala a istoriei ARCUB, institutia fiind infiintata in 1996 pentru a deservi exact acest scop, pe care l-a urmarit, sub diferite forme, de-a lungul intregii sale activitati.
In perioada 2014-2022, ARCUB a sustinut, prin Programul anual de Finantare Nerambursabila pentru Operatorii Culturali, peste 500 de proiecte din toate domeniile culturale – teatru, arte vizuale, dans, muzica si educatie prin cultura, printre care singurul festival rromani din tara, piese de teatru initiate de tineri studenti, proiecte impotriva discriminarii, festivaluri de animatie, improvizatie, de chitara sau muzica veche, rezidentiate pentru artisti emergenti, festival de muzica balcanica sau dedicat culturii armene, evenimente de dans, piese de teatru si festivaluri de lectura pentru copii si, nu in ultimul rand, evenimente dedicate revitalizarii vechilor zone industriale si transformarii acestora in centre de arta si design. Finantarile acordate au fost nerambursabile si s-au acordat anual, in urma unui proces de selectie.
Ne puteti urmari pe paginile de Facebook si Instagram ARCUB.Bucuresti si pe www.arcub.ro.
ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival si dezvolta anual sesiuni de finantare nerambursabila pentru proiectele operatorilor culturali din Bucuresti.
. | |
|
|