Noi direcții ”COOLsound - online, despre scena independentă românească” | |
(Muzică) |
Miercuri, 19 aprilie, ora 12.00, la CREART (Teatrelli) vor fi anuntate noile directii, pentru 2023, ale Proiectului ”COOLsound – online despre scena independenta romaneasca / COOLsound – online about the Romanian independent stage”, proiect de sustinere a tinerilor artisti liber profesionisti. |
Una dintre noile directii de dezvoltare ale COOLsound este promovarea reprezentantilor asa-numitei Generatii Z, viiitori artisti, absolventi ai facultatilor de arte, sau inca masteranzi ori doctoranzi, aflati la inceput de cariera sau care inca isi cauta drumul.
Evenimentul ii va aduce impreuna pe initiatorii proiectului, pe principalii parteneri si pe unii dintre artistii participanti in proiect de-a lungul anilor 2021-2022, printre care actorul Alex Stefanescu, violoncelistul Cornelius Zirbo si dansatorul si coregraful Arcadie Rusu. Vor fi prezenti si alti artisti care vor vorbi despre impactul pandemiei asupra carierei si evolutiei lor, precum si despre repozitionarile personale generate de aceasta criza prelungita.
Proiectul COOLsound - online despre scena independenta romaneasca, realizat de Pro Contemporania cu sprijinul JTI, partener The Culture Club - care promoveaza, incepand din anul 2021, productii artistice online semnate de muzicieni, actori, dansatori sau performeri romani, in cea mai mare parte tineri, aflati in plina activitate - a intrat in al treilea an de sustinere a artistilor liber profesionisti din Romania.
COOLsound isi doreste sa se transforme intr-un instrument de referinta, un dictionar online al scenei independente din Romania. Dupa primii doi ani, platforma prezinta aproape 50 de artisti care, in momentul intrarii in proiect, nu erau angajati ai unei institutii publice de profil din Romania si, inerent, erau puternic afectati de trecerea prin pandemia Covid 19 si de efectele acesteia asupra artelor spectacolului. Acesti creatori au traversat in pandemie situatii limita, deoarece artistii au fost primii scosi din “teren” si au fost reintrodusi ultimii. Perioada anilor 2020-2021, prin definirea activitatilor artistice ca ne-esentiale, a proiectat categoria socio-profesionala a artistului intr-o zona vizibil defavorizata. Activitatile din domeniul artelor spectacolului - inclusiv cele independente - au fost oprite, veniturile artistilor fara contracte de munca pe perioada nedeterminata disparand pur si simplu. Dintre acestia, nu putini sunt artistii care, desi colaborau cu institutii de cultura importante si-au pierdut angajamentele, iar odata cu reluarea activitatii, in vara anului 2021, au reaparut doar intr-o proportie limitata, revenindu-si partial in 2022. Desi statul roman a gasit unele solutii, criza a ramas majora. Aceasta situatie nu i-a impiedicat sa devina premianti ai unor prestigioase concursuri internationale sau sa fie implicati in proiecte culturale de anvergura în tara si în afara granitelor.
COOLsound - online despre scena independenta romaneasca / COOLsound – online about the Romanian independent stage este un proiect bilingv lansat in anul 2021 si continuat in 2022 si 2023 pe www.coolsound.ro, care contine productii reprezentative pentru artistii implicati, filmate profesional si reunite pe canalul youtube procontemporania si platforma www.COOLsound.ro.
Proiectul cuprinde fise bilingve cu continut video, foto si text integral in romana si engleza, avand in centru un moment artistic solo si un interviu - declaratie, prezentari multimedia complexe, veritabile carti de vizita ale artistilor, accesibile prin portalul www.COOLsound.ro.
Filmarile s-au desfasurat in salile CreART, ArCuB, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si la Centrul National de Arta "Tinerimea Romana", productiile fiind semnate de Virgil Oprina – director de imagine / montaj. Spatiul online al platformei a fost creat de Andrei Craciun. La realizarea proiectului a contribuit in calitate de coordonator Oltea Serban-Parau. Consultant artistic al proiectului este Ovidiu Miculescu, iar din partea JTI s-a implicat nemijlocit in finalizarea platformei Gilda Lazar, director Corporate Affairs si Comunicare.
Proiectul este sprijinit de JTI, companie cu traditie în sustinerea artei si culturii.
Producator: Pro Contemporania.
Partener cultural principal: The Culture Club.
Parteneri culturali: Primaria Bucuresti, CreArt, ARCUB, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Centrul National de Arta "Tinerimea Romana".
. | |
|
|