Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Muzica pentru copii în filmul românesc
(Muzică)
Corul de Copii si Tineret „Symbol – Jean Lupu”, condus de Luminita Gutanu Stoian si Orchestra Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici” din Chisinau vor evolua sub bagheta dirijorului Razvan Apetrei, joi, 4 mai 2023, incepand cu ora 18.00, la Palatul Republicii din Chisinau.
Parte a turneului national intitulat „Muzica pentru copii in filmul romanesc”, concertul va include coloana sonora a filmelor „Veronica” (1972) si „Mama” (1977), orchestrate de Eugen Dan Dragoi si Ioan Dobrinescu, dupa muzica originala creata de Temistocle Popa si Gérard Burgeois.

In calitate de soliste vor evolua Maria Nistor, Iustina Stefanescu si Filoteea Chiriac, membre ale Corului „Symbol – Jean Lupu”.

Conceptul inedit, creat de dirijorul Luminita Gutanu Stoian, isi propune sa aduca in prim plan productia cinematografica romaneasca care a incantat de-a lungul timpului generatii intregi de copii si parinti.

Bilete sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii sau online la https://iticket.md/event/muzica-pentru-copii-in-filmul-romanesc.



Corul de Copii si Tineret „Symbol - Jean Lupu” al Patriarhiei Romane, condus de conf. dr. Luminita Gutanu Stoian, a fost infiintat la data de 18 septembrie 1990 de catre parintele - profesor Jean Lupu, cu binecuvantarea Parintelui Patriarh Teoctist, aducand o nota de unicitate in peisajul muzicii corale romanesti.  Formatia constituie o prezenta neintrerupta in peisajul cultural-artistic romanesc si international.
De la bogata activitate concertistica in tara si in intreaga lume (Grecia, Franta, Belgia, Republica Moldova, Elvetia, Austria, Ungaria, Rusia, Spania, Germania, Norvegia, Lituania, Italia, Bulgaria si Canada), pana la participarile la festivalurile si concursurile internationale de profil incununate cu peste 30 de premii nationale si internationale, Corul „Symbol - Jean Lupu” a confirmat  valoarea si calitatea actului artistic, transformandu-se intr-un veritabil vector de imagine al Romaniei.
Corul Symbol a imprimat in format Kardex, la Radiodifuziunea Romana, 35 de discuri care contin peste 100 de lucrari corale.
Corul Symbol a fost nominalizat de doua ori consecutiv (2001, 2002) la „Premiile Industriei Muzicale Romanesti”, alaturi de mari nume ale muzicii romanesti precum: Ion Voicu, Dan Iordachescu si Corul Madrigal. In anul 2008, Corul Symbol a fost nominalizat la „Premiile Revistei Actualitatea Muzicala” a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Razvan Apetrei este unul dintre cei mai performanti si promitatori dirijori romani din noua generatie, fiind, in acelasi timp, membru fondator al Cameratei Regale si membru fondator, dirijor si director general al Corului Regal, ansambluri de tineret aflate sub Inalt Patronaj Regal si decorate de catre Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Romane. Urmeaza studiile dirijorale la Bucuresti, la clasa maestrului Dumitru Goia, iar din anul 2017 devine doctorand si asistent universitar la Iasi. In anul 2016 fondeaza Opera Clandestina, companie independenta de opera, balet si teatru. Colaboreaza cu institutii muzicale precum Filarmonicile din Brasov, Bacau, Pitesti, Ramnicu Valcea, Chisinau, Opera Comica pentru Copii din Bucuresti s.a. si evolueaza in cadrul editiilor 2019 si 2021 ale Festivalului International George Enescu.

Luminita Gutanu Stoian, nascuta la Chisinau, este doctor in muzica, director - dirijor principal al Corului de Copii si Tineret „Symbol - Jean Lupu” al Patriarhiei Romane, dirijor adjunct al Coralei Patriarhiei Romane „Nicolae Lungu” si dirijor - fondator al grupului coral „Lyris”.
Este autoarea a 4 carti si peste 60 de articole de specialitate si membru in comitete stiintifice si in jurii de specialitate. Activeaza in calitate de cadru didactic universitar la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti, Universitatea „Luceafarul” din Bucuresti si Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau.
A evoluat pe cele mai importante scene de concert din tara si a realizat numeroase turnee, incununate de multiple premii si distinctii in Grecia, Franta, Belgia, Republica Moldova, Macedonia, Irlanda, Elvetia, Austria, Ungaria, Spania, Germania, Suedia, Lituania, Italia, Bulgaria, Canada si Japonia.
A colaborat cu diverse formatii corale de prestigiu precum Corul Teatrului National de Opera si Balet din Chisinau, Corul de Camera „Preludiu” din Bucuresti, Corul Operei Romane de la Iasi, Corul „Sound” din Bucuresti si Corul artistilor lirici din Tokyo, Japonia.
Este detinatoarea Ordinului „Sf. Martir Antim Ivireanul”, inalta distinctie a Patriarhiei Romane, acordata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.
.



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate