Acum niște ani |
21 noiembrie 2024 |
1694 • |
Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778) |
1783 • |
În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald |
1784 • |
Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea |
1877 • |
Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete |
1895 • |
Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927) |
1898 • |
Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967) |
|
|
LA PAS prin Timișoara 2023 sustenabilă: Educație pentru schimbare, ateliere de gătit responsabil, apă pentru toți și Festivalul de Gastronomie Artizanală | | (Viață) | Ateliere gastronomice care trateaza „Gustul ca patrimoniu”, profesori si sute de copii si tineri angrenati in „Educatie pentru schimbare” - activitati pentru promovarea consumului responsabil, reducerea risipei alimentare, hrana sanatoasa si gradinarit urban, Festivalul LA PAS. Festival de gastronomie artizanala, de aceasta data intr-o locatie atipica, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, iesiri cu produse locale in cartierele Timisoarei sau la picnic si arta, o incursiune in Timisoara Verde-Albastra si activism pentru accesul la apa – asa arata, pe scurt, Programul LA PAS 2023. | Programul LA PAS / Slowing Down, initiat si dezvoltat de Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare in contextul Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023, are un calendar bogat in cursul acestui an.
Initiatorii urmarescvalorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea principiilor „bun-curat-etic”, specifice miscarii de Slow Food. „Ne propunem sa dezvoltam competente de consum responsabil in randul tinerilor, instituirea unor practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale si pentru turism, adoptarea de politici publice care sa favorizeze modele de dezvoltare sustenabila si o cultura a sustenabilitatii”, declara Mihaela Vetan, coordonator al Programului LA PAS.
Programul se adreseaza deopotriva copiilor, tinerilor si adultilor, avand o componenta puternica de educare si responsabilizare sociala privind practicile durabile de productie si consum, dar si de incluziune sociala si apreciere a diversitatii.
O componenta importanta a programului este cea educationala – „LA PAS: Educatie pentru schimbare”, prin care estimam ca 650 de elevi si familiile lor sa fie angrenati, pana in luna noiembrie, in activitati privind consumul responsabil, reducerea risipei alimentare, hrana sanatoasa, gradinarit urban si moda sustenabila.
Profesori de la 15 unitati de invatamant din Timisoara, scoli si licee, s-au implicat in program si pregatesc proiecte dedicate pe care le vor implementa impreuna cu copiii si tinerii in urmatoarele luni. Se promoveaza invatarea experientiala – elevii vor gradinari si vor gati in scoala si acasa, cu parintii sau bunicii, vor invata sa manance curat si sanatos, produse locale, sa isi gestioneze cumparaturile, vor face borcane anti-risipa, vor face excursii in afara orasului si vor culege plante medicinale, vor recicla creativ, vor deveni designeri ad-hoc, pentru a revalorifica si refolosi hainele vechi.
Tinerii vor invata cum pot contribui la a face o lume mai buna si ce inseamna de fapt conceptele promovate de CRIES, la Timisoara, inca din 2009, de la infiintare.
Prin atelierele de gatit sub deviza „Gustul ca patrimoniu” continuam sa promovam gastronomia ca parte a patrimoniului nostru imaterial. Va provocam sa va ganditi ce lasam generatiilor viitoare in materie de gastronomie, practici de gatit, ingrediente si obiceiuri de servire a mesei.
Doua ateliere au avut loc deja anul acesta si urmeaza trei noi sesiuni de gatit responsabil, cu produse de sezon si locale, cu grija pentru hrana si resursele de care dispunem, in 29 aprilie, 29 iulie si 16 septembrie 2023, la Reciproc Cafe. Sunt invitati bucatari, bloggeri culinari sau persoane pasionate de gatit si interesate de sustenabilitatea lantului alimentar.
Atelierele sunt deschise publicului larg, pe baza de inscriere.
In data de 18 mai 2023 este programat evenimentul „LA PAS in curte la Electro”, cu implicarea studentilor de la Universitatea Politehnica Timisoara si bineinteles a tuturor doritorilor. Asadar, ne asezam la picnic in curte la Electro, acolo va avea loc un nou atelier de gatit, cu produse curate sau alimente cu termen scurt de valabilitate, vor fi prezentate produse de la mici producatori locali si carti tematice privind alimentatia de calitate.
Vara vine cu o campanie de activism importanta, pe care o pregatim deja, pentru accesul la apa, care va fi lansata in data de 5 iunie. Incurajam cat mai multe locatii din domeniul HoReCa sa ofere clientilor apa din reteaua publica, in mod gratuit.
Promovam apa ca bun comun, si nu ca produs comercial, si vom promova exemplele de bune practici in acest sens. In cadrul campaniei vom produce carafele de apa LA PAS, pe care le vom pune la dispozitia localurilor partenere.
?i toamna se anunta bogata in evenimente si intra in scena artistii. In perioada 15 septembrie-15 octombrie 2023, la Statiunea Tinerilor Naturalisti din Timisoara, este programata expozitia „Symbiosis, Reshaping Reality”. Vor fi realizate diferite lucrari pe tema sustenabilitatii, care vor fi deschise publicului,invitat la picnic si arta, timp de o luna.
O alta componenta a Programului LA PAS este Timisoara Verde-Albastra, proiect care va implica studentii de la Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Timisoara si prin care initiatorii vor sa atraga atentia asupra importantei infrastructurii verzi pentru o crestere sustenabila a zonei metropolitane, cu actiuni concentrate in perioada 30 septembrie - 2 octombrie.
Festivalul LA PAS: Festival de gastronomie artizanala va avea loc in perioada 13-15 octombrie 2023.
Aducem impreuna artizani si consumatori, care apreciaza productia locala, realizata cu preocupare pentru standardele sociale si de mediu, de tip Slow Food, de aceasta data intr-un spatiu neconventional,la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”.
Este cea de-a treia editie a festivalului in format fizic, pentru ca a existat si una hibrid, online, in pandemie, iar principiile LA PAS raman neschimbate: promovam gastronomia artizanala si micii producatori, produsele autohtone de calitate, celebram productia si consumul sustenabil, implicam voluntari si ne asiguram ca toata lumea gusta din bunatati si se simte bine!
Festivalul va cuprinde un targ cu produse artizanale si hand-made, ateliere, degustari, dezbateri, inclusiv un program artistic si alte surprize pe care vi le vom dezvalui pe parcurs.
Intrarea si participarea la toate activitatile si evenimentele din Programul LA PAS sunt gratuite, datorita sustinerii finantatorilor, partenerilor si voluntarilor.
LA PAS / Slowing Down face parte din Programul „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii” si este finantat de Primaria Municipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte.
. | |
|
|
|
|