Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Itinerariu muzical la Sala Radio: de la ritmurile hispanice din Simfonia spaniolă, la sonoritățile orientale din Șeherazada
(Muzică)
In pragul verii si al mult asteptatei vacante, ORCHESTRA NATIONALA RADIO va propune o calatorie muzicala inedita, de la ritmurile hispanice din Simfonia spaniola de LALO, la sonoritatea orientala, exotica, din Suita simfonica Seherazada de RIMSKI-KORSAKOV, o seara in care imaginatia publicului de la Sala Radio va zbura dinspre Peninsula Iberica spre celebrele povesti din „O mie si una de nopti”. Dirijorul concertului soseste si el la Sala Radio din indepartatul Liban.
Vineri, 5 mai 2023 (19.00), concertul se va derula sub bagheta lui LUBNAN BAALBAKI, care si-a urmat o parte dintre studiile muzicale in Romania si care are o inedita poveste de viata construita intre Liban si tara noastra.

Pe scena Salii Radio il veti aplauda, in ipostaza solistica, si pe violonistul GABRIEL CROITORU, care va interpreta Simfonia spaniola in re minor pentru vioara si orchestra, creata in 1974 de compozitorul francez Édouard Lalo, pentru celebrul violonist al timpului Pablo Sarasate. Premiera lucrarii a avut loc la Paris, un an mai tarziu, intr-o perioada cand influenta hispanica in muzica era mult apreciata si aflata la mare moda: Carmen de Bizet urma sa aiba premiera doar o luna mai tarziu.

In partea a doua a serii, Suita simfonica Seherazada va fi interpretata cu participarea lui ADRIAN FLORESCU (solo vioara).

Lubnan Baalbaki

Din 2012 LUBNAN BAALBAKI este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban. A infiintat prima Orchestra de Tineret a Libanului si alaturi de ambele ansambluri sustine concerte in Liban si nu numai.
Dirijor, compozitor, violonist si un remarcabil interpret al lautei, Lubnan Baalbaki (n.1981) a fost inconjurat din copilarie de un anturaj artistic, prin familia sa alcatuita din pictori, muzicieni, actori s.a. A descoperit tainele muzicii studiind vioara la Conservatorul din Liban.
A ales apoi Romania ca destinatie pentru a-si urma visul de a deveni dirijor, urmand cursurile Academiei de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Formarea sa artistica a continuat cu studii de masterat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si un al doilea masterat la Viena, urmate de un doctorat la Bucuresti, sub coordonarea compozitorului Dan Dediu.
Experienta sa artistica insumeaza colaborari cu Qatar Philharmonic Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, Opera Romana Timisoara si orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Craiova, Bacau, Arad si Ploiesti.

Gabriel Croitoru - foto Constantin Barbu

Violonistul GABRIEL CROITORU se bucura de peste o mie de aparitii scenice. A evoluat ca solist in compania unor orchestre importante din intreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera „Regina Sofia”, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon s.a. A fost aplaudat in recitaluri in: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A.
Incepand din 2011, a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura, sub titlul „Duelul viorilor” (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si „Vioara lui George Enescu la sate” (alaturi de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alaturi de violonistul Liviu Prunaru si de pianistul Horia Mihail intr-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestari organizate de Institutul Cultural Roman din Londra.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical - si LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete.
Biletele sunt disponibile si in sistem online pe entertix.ro, myticket.ro si in librariile Carturesti. Biletele si abonamentele achizitionate pana la data de 1 mai 2023 prin iabilet.ro raman valabile.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate