Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 aprilie 2024
Recomandări
Festivalul de Muzică Veche Bucureşti la a IX-a ediţie: Muzicianul Regelui Soare – sărbătorit la Bucureşti
(Muzică)
Asociatia Antiqua si Medieval Praxis organizeaza in perioada 30 octombrie - 21 noiembrie, cea de-a IX-a editie a Festivalului de Muzica Veche Bucuresti. 
Considerat drept cel mai important eveniment de muzica veche din Sud-Estul-Europei, Festivalul ofera anul acesta un regal dedicat muzicii vechi.
 
Muzicieni si dansatori din Romania si artisti invitati din Franta si Spania, specializati in tehnica interpretativa a muzicii vechi vor reinvia pe scena perioada Renasterii si a Barocului muzical. 

Muzicianul palatelor regale ale Frantei”, Jean-Philippe Rameau va fi prezent in cadrul a doua proiecte inedite. Primul dintre ele, concertul-spectacol de exceptie „Rameau – Le Musicien du Roi” cu care debuteaza festivalul pe 30 octombrie, reuneste intr-un concept original muzica lui Rameau si coregrafiile de epoca ale lui Louis Guillaume Pécour si Raoul Auger Feuillet. Ansamblul de muzica veche Gli Studiosi di Sebastiano (Bucuresti) si doi dansatori din Ansamblul de dans medieval si baroc Passegio (Cluj) vor evolua in acest spectacol gazduit, de la ora 19, la Sala Unirii a Palatului Cotroceni. 

Al doilea concert, „Rameau – 250”, va fi sustinut pe 13 noiembrie de clavecinista Raluca Enea la Biserica Anglicana, ora 19:00. Repertoriul spectacolului cuprinde, in principal, selectiuni din colectia „Pièces de Clavecin en Concerts” (1741) si din opera sa „„Les Indes Galantes”. 

Evenimentul va fi urmat de „Par mes Chants”, un recital solo Marco Horvat, Franta, voce, teorba si chitara baroca, la Salonul Cerchez al Muzeului Cotroceni, pe 19 noiembrie, ora 19:00. 

Concertul de inchidere a Festivalului are in program „Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla”, sustinut de Ansamblul de muzica veche Cinco Siglos si soprana Delia Agúndez Spania, pe 21 noiembrie, ora 19:00, la Palatul Bragadiru. 

Printre artistii participanti la Festival, s-au aflat nume importante ale muzicii vechi europene, precum Hopkinson Smith (lauta, teorba, SUA/Elvetia), Marcel Ponseele (oboi baroc, Belgia), Jan de Winne (flauto traverso, Belgia), Hervé Douchy (violoncel baroc, Belgia), , Ketil Hausand (clavecin, Norvegia), alaturi de artisti romani specializati in muzica veche Raluca Enea (clavecin), Dorel Iuga (flauto traverso), Melinda Béres (vioara baroca), Soma Salat-Zakarias (viola da gamba), Csilla Juhazs, Tamas Tóth (dans baroc), Harry Tavitian (jazz) etc. 

*Biletele la concertele Festivalului de Muzica Veche Bucuresti 2014 pot fi procurate prin reteaua Eventim.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Administratiei Prezidentiale, ICR, Ministerul Culturii, ARCUB si Primaria Bucurestiului prin Programul „Bucuresti 555”, Muzeul National Cotroceni, Palatul Bragadiru, Biserica Anglicana, Institutul Cervantes, Institutul Ballasi, Accion Cultural Espagnol, Muzeul taranului Roman.
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Brancoveanu, Cramele Rotenberg, Marshal Hotel, Elmiplant, DACIA.

RAMEAU – LE MUSICIEN DU ROI 
Ansamblul de muzica veche Gli Studiosi di Sebastiano (Bucuresti), Ansamblul de dans medieval si baroc Passeggio (Cluj) 
Bucuresti, 30 Octombrie 2014 – ora 19:00, Palatul Cotroceni 

Dansuri de la Curtea Frantei din vremea “Regelui Soare”. O lume a portretelor care dincolo de stari si sentimente este o lume a personajelor reale bazata pe certitudini si contraste. Un spectacol de muzica si dans baroc prezentat de Gli Sudiosi di Sebastiano in colaborare cu Ansamblul de dans Passeggio in care protagonistul este Jean Philippe Rameau – sarbatoritul muzicii vechi in 2014. 
In program lucrari de: Jean-Philippe Rameau din opera “Indiile Galante” si colectia “Pieces de Clavecin en Concerts”. 

JEAN PHILIPPE RAMEAU – 250 
Raluca Enea (clavecin solo) 
Bucuresti, 13 Noiembrie 2014 – ora 19:00, Biserica Anglicana. 

Clavecinul – “instrumentul nobililor” – va fi prezent din nou in ipostaza solistica pe scena Festivalului de Muzica Veche Bucuresti. Protagonisti vor fi Jean – Philippe Rameau si clavecinista Raluca Enea, intr-un program inedit ales din creatia de clavecin a compozitorului. 
In program lucrari de Jean – Philippe Rameau, din colectiile: “Pièces de Clavecin – Edition intégrale – Les Indes Galantes – Balet, reduit a quatre grands concerts (1735/36” „Pièces de clavessin avec une methode pour la mechanique des doigts” (1724), “Nouvelles Suites de Pièces de clavecin avec des remarques sur les différents genres de musique” (1728) 

“PAR MES CHANTS” 
Marco Horvat (Franta)
Bucuresti, 19 Noiembrie 2014, ora 19:00, Muzeul National Cotroceni. 

”A canta cum iti doresti, fara a fi constrans de acomodarea cu ceilalti muzicieni” asa cum scria Giulio Caccini, este un domeniu atat vast de cunoastere dar oferit atat de rar muzicienilor si publicului. Fascinat de libertatea unui asemenea demers, Marco Horvat ne prezinta artistul complex, intr-o comunicare perfecta intre postura de solist si cea de acompaniator. 
In program lucrari de: Honoré d’Ambruys, Joseph Chabanceau de la Barre, Gabriel Bataille, Giulio Caccini, Bellerofonte Castaldi, Girolamo Frescobaldi, Charles Hurel, Girolamo Kapsberger. 

MÚSICAS PARA LA CÁMARA DE ISABEL DE CASTILLA 
Ansamblul de muzica veche Cinco Siglos (Spania)
Bucuresti, 21 noiembrie 2014, ora 19:00 Palatul Bragadiru.

Renasterea muzicala spaniola: un peisaj contrastant cu menestreli galagiosi si personaje austere oficiind serviciile liturgice ale Capelei Regale. In salonul sau insa, Regina Isabel da frau liber imaginatiei muzicienilor Curtii ce ii desfata auzul in momentele nostalgice de reflectie, cu harpe, laute, fluiere si fidel. Cancionero de Palacio este tot ce a ramas scris din acele vremuri si inspirati de acest volum, Cincos Siglos recreaza in concert atmosfera intima a muzicii de camera din timpul regilor catolici ai Spaniei 
In program lucrari de: Juan del Encina, Francisco De la Torre, Diego Ortiz. 

Vizual Festival de Muzica Veche 2014


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate