Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Regal cameral cu unul dintre cei mai apreciați interpreți chinezi contemporani, violonistul Ziyu He
(Muzică)
Remarcabilul violonist in varsta de 24 de ani, ZIYU HE, unul dintre cei mai tineri solisti, care au cantat vreodata impreuna cu Orchestra Filarmonicii din Viena, revine pentru a doua oara in Romania, la Sibiu. Lui i se alatura WONJI KIM-OZIM, violonista si violista de renume international si profesoara in cadrul Universitatii Mozarteum din Salzburg.
Cei doi muzicieni de origine asiatica, stabiliti la Salzburg, sunt invitatii speciali ai pianistei MONICA FLORESCU si ai violoncelistului MAKCIM FERNANDEZ SAMODAIEV, impreuna cu care vor concerta duminica, pe 17 decembrie, incepand cu ora 17:00, in Sala Oglinzilor a Forumului German din Sibiu. In programul serii sunt incluse lucrari camerale de W. A. Mozart, F. Schubert si R. Schumann. Intrarea la concert este libera.


ZIYU HE, desemnat Tanarul Muzician al Anului in 2014, la Eurovision, laureat al competitiilor internationale „Mozart” si „Yehudi Menuhin”, se va afla pentru a doua oara in Romania, cu prilejul concertului cameral extraordinar de duminica, care incheie sezonul de concerte „FLORESCU-FERNANDEZ & FRIENDS” din acest an.
Un muzician de exceptie, Ziyu He avea doar 18 ani, atunci cand a debutat in postura solistica, la Musikverein, in compania Orchestrei Filarmonicii din Viena, sub bagheta renumitului dirijor Adam Fischer, in 2017. Tanarul violonist este stabilit la Salzburg, unde urmeaza in prezent studii postuniversitare de vioara si viola, in cadrul Universitatii Mozarteum.

Tot din Salzburg, revine pentru a treia oara in Romania, WONJI KIM-OZIM, violonista si violista stralucita, dar si un cadru didactic deosebit de apreciat si de cautat. Inca din anul 2003, preda propria clasa de vioara la Universitatea Mozarteum, iar pana atunci a colaborat, tot in calitate de cadru didactic, cu Hochschule für Musik din Viena, Hochschule für Musik din Berna, Universitatea de Arte din Graz si cu Universitatea Privata „Gustav Mahler”.

Concertul, care va avea loc duminica, de la ora 17:00, in Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu, ii aduce impreuna pe cei patru muzicieni, pentru prima data in aceasta formula camerala, cu ZIYU HE, la vioara, WONJI KIM-OZIM, la viola, MAKCIM FERNANDEZ SAMODAIEV, la violoncel, si cu MONICA FLORESCU la pian.

Programul serii este deschis cu Mozart, primul mare compozitor care a scris muzica pentru aceasta formula camerala, continua cu trio de coarde de Schubert si se incheie cu un alt cvartet cu pian, de aceasta data compus de Robert Schumann.

?    Wolfgang Amadeus Mozart Cvartetul cu pian nr.1 in sol minor K. 478, KV. 478
(I. Allegro, II. Andante, III. Rondo, Allegro moderato)
?    Franz Schubert Trio de coarde in Si bemol major, D 471
?    Robert Schumann Cvartetul cu pian op. 47 in Mi bemol major
(I. Sostenuto assai – Allegro ma non troppo; II. Scherzo: Molto vivace – Trio I – Trio II; III. Andante cantabile; IV. Finale: Vivace)

Ziyu He in concert, sub bagheta dirijorului Christopher Warren - Green

32 de concerte camerale si 15 concerte educative desfasurate in 2023 sub cupola „FLORESCU – FERNANDEZ & FRIENDS”

Concertul cameral extraordinar cu violonistii Ziyu He si Wonji Kim incheie un an plin in evenimente culturale, desfasurate de Asociatia „Florescu-Fernandez & Friends” pe parcursul anului 2023, in Municipiul Sibiu, dar si in diferite localitati din judetele invecinate (Medias, Cisnadie, Biertan, Richis, Alma Vii etc.), din tara (Brasov, Oradea, Cluj-Napoca, Focsani, Timisoara) si inclusiv in strainatate (Norvegia).
Cele 32 de concerte camerale au adus in decurs de un an, la Sibiu, muzicieni de renume international, precum pianistele Anna Kavalerova, Yu-Fen Chang si Yulia Miloslav, violoncelistul Thomas Grossenbacher, violonistii Ziyu He si Wonji Kim, artisti instrumentisti din Norvegia, cum sunt violoncelista Krisztina Tokaji Eikeset, violonistul Sigmund Eikeset si clarinetistul Stig Nordhagen, carora li s-au alaturat violonistul Jeno Koppandi, violistul Sandor Antal, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev si pianista Monica Florescu, intr-un amplu turneu care a cuprins 14 orase din Romania si din Norvegia. De asemenea, stagiunea a beneficiat si de participarea unor ansambluri camerale apreciate din Romania, printre care Orchestra de Camera Ciuc si Bucharest Wind Ensemble, dar si ansambluri nou formate, precum Duotonina.

2023 cu muzica contemporana

Muzica contemporana a ocupat un rol important prin colaborarea cu compozitori ai zilelor noastre, ale caror lucrari au fost interpretate in premiera absoluta, in cadrul concertelor camerale de la Sibiu si nu numai. Printre acestea se numara „Musica per le feste” si „Die Position der Unklarheit Op.191 Nr.3 - Pozitia Incertitudinii”, doua piese semnate de compozitorul MIHNEA BRUMARIU, sau „Image” Trio pentru clarinet, vioara si violoncel, de STIG NORDHAGEN. Tot in prima auditie, dar pe plan national, a fost interpretat anul acesta Concertul pentru violoncel si orchestra de camera, compus de SHANE WOODBORNE.   

Ultimul concert educativ „Eu sunt sunet” din acest an

Cei mici se vor putea bucura, la finalul acestei saptamani, de ultimul eveniment muzical dedicat lor, dintr-o serie de 15 concerte educative, desfasurate pe parcursul anului 2023. „Eu sunt sunet”, recitalul care ii va aduce in fata „micului public” pe ELENA BORZ (vioara), IOANA SULT (viola) si pe MAKCIM FERNANDEZ SAMODAIEV (violoncel), este programat pentru sambata, 16 decembrie, de la ora 11:00, la American Corner de la Biblioteca Astra Sibiu. Intrarea la concert este libera.

Sala Oglinzilor, un spatiu rafinat, restaurat in note contemporane, a devenit o gazda de referinta pentru concertele de muzica clasica desfasurate in Sibiu

Pianul de concert achizitionat de la cunoscutul atelier german August Förster in anul 2018, scaunele iconice „Louis Ghost”, ce poarta semnatura celebrului arhitect si designer francez Philippe Starck sunt cateva dintre elementele care definesc ambianta plina de eleganta si rafinament a Salii Oglinzilor, un spatiu care si-a construit identitatea si notorietatea in jurul muzicii culte si a artelor spectacolului. Designul acestei sali, situata intr-o cladire istorica din centrul Sibiului, construita in anul 1894, aminteste de atmosfera serilor de bal cu specific vienez.
Actuala Sala a Oglinzilor, aflata in patrimoniul Forumului German Sibiu, a avut ca destinatie gazduirea de evenimente culturale inca de la inaugurarea cladirii, cand a fost utilizata ca sala de dans pentru celebrele baluri ale ofiterilor militari. Spatiul dispunea, la vremea respectiva, de o sala adiacenta pentru biliard, camere pentru jocul de carti, doua biblioteci cu peste 6000 de volume si sali de lectura in care putea fi consultata presa vremii.
Odata cu inaugurarea noului pian de concert August Förster si cu restaurarea in note contemporane de design, Sala Oglinzilor a devenit cunoscuta si ca spatiu de referinta pentru concertele de muzica clasica sustinute de artisti notorii din Romania si din strainatate, la Sibiu.

Concert co-finantat de Forumul German Sibiu

Concertul extraordinar cu invitatii Ziyu He si Wonji Kim face parte din seria de evenimente dedicate muzicii, intitulata „Odae cum harmoniis”, un proiect realizat in parteneriat cu Forumul German Sibiu, cu sprijinul Guvernului Romaniei, prin Departamentul pentru Relatii Interetnice.

Violonistul Ziyu He

Are numai 24 de ani si este deja unul dintre cei mai tineri solisti, care au cantat vreodata impreuna cu Orchestra Filarmonicii din Viena. Avea 18 ani cand si-a facut debutul alaturi de aceasta orchestra de clasa mondiala, sub bagheta dirijorului Adam Fischer, la Musikverein, in 2017.
In anul precedent, tanarul violonist a castigat atat Competitia Internationala „Mozart” din Salzburg, cat si Competitia „Yehudi Menuhin” de la Londra, iar in 2014 a fost desemnat Tanarul Muzician al Anului.
Ziyu He a inceput studiul viorii la varsta de cinci, in China natala, sub indrumarea maestrului Xiangrong Zhang. ?i-a continuat pregatirea muzicala la Universitatea Mozarteum din Salzburg, unde urmeaza in prezent studii postuniversitare la vioara, cu Benjamin Schmid si Paul Roczek, si la viola cu Thomas Riebl.
??iyu He foloseste in concertele sale o vioara realizata de Andrea Guarneri, in anul 1688, si o viola Giuseppe Guadagnini, datata din 1797, doua instrumente pretioase, care i-au fost puse la dispozitie de sponsori privati.

Violonista si violista Wonji Kim

S-a nascuta in Seoul, Coreea de Sud. A inceput studiul viorii cu Prof. Li-Song. Intre 1989 si 1991 a primit lectii private cu Prof. Max Rostal, dupa care si-a continuat studiile la Conservatorul din Berna, la clasa Prof. Igor Ozim, unde a obtinut diploma de solist cu distinctie in 1994.
In prezent, este cadru didactic al Universitatii Mozarteum din Salzburg, unde preda propria clasa de vioara, incepand cu anul 2003. Pana atunci, a predat la Hochschule für Musik din Viena si Hochschule für Musik din Berna, in calitate de asistent al Prof. Igor Ozim. De asemenea, in portofoliul sau didactic se inscriu si Universitatea de Arte din Graz, cat si Universitatea Privata Gustav Mahler cu care a colaborat in calitate de profesor asociat.
Wonji Kim este laureata a mai multor competitii nationale si este totodata castigatoarea premiului Federatiei Cooperativelor Migros.
A concertat in calitate de solista alaturi de Orchestra Simfonica din Seoul, Orchestra Simfonica din Berna, Orchestra Simfonica a Radioului din Moscova, dirijata de Vladimir Fedosejev, Orchestra de Camera din Zurich, dirijata de Howard Griffiths, Orchestra Nationala de Camera din Ungaria, Academia Germana de Camera Neuss, Filarmonica Slovena.
Ca muzician de camera, Wonji Kim a concertat la festivaluri precum Herbsttöne Salzburg, Mattseer Diabellisommer, Festivalul Ljubljana si Festivalul Thomas Mann din Lituania etc.

Monica Florescu, nascuta in Bucuresti, pianista, are o traiectorie ampla in domeniul interpretarii muzicale, cunoscuta ca pianist concertist, dar si ca muzician de camera, sustinand concerte in toata lumea.
Debuteaza la 8 ani, pe scena Ateneului Roman, ca laureata a concursurilor nationale. Absolventa a doua universitati de muzica (din Bucuresti si din Anvers, Belgia), si-a desfasurat activitatea in decursul anilor in mai multe tari, precum Belgia, Romania si Mexic.
Fondeaza in 2002, alaturi de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, „Spirale Piano Trio”, o formatie de muzica de camera, care desfasoara o intensa activitate pe plan international.
Este laureata a unor competitii internationale printre care Concursul International „Lorry Wallfish” si Premiul „George Enescu” pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de G. Enescu, precum si Premiul „Remember Enescu” in cadrul Concursului „Mihail Jora”. Este finalista a Concursului „Maria Canals 55th International Competition” in Barcelona. Intre anii 2012-2014 este invitata in Mexic, ca membra a juriilor internationale pentru concursuri de pian si muzica de camera. Efectueaza inregistrari pentru Radio Romania (Bucuresti), concerteaza live pentru TVT Tabasco Television Villahermosa (Mexic) si inregistreaza un CD la Aliud Records, Skarster Music Investments Olanda cu grupul „Spirale Piano Trio”.
Din 2015 este membra a Filarmonicii de Stat Sibiu, in calitate de solist instrumentist. Tot in 2015, initiaza, impreuna cu violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, Stagiunea Camerala „Florescu-Fernandez and Friends”, la Sibiu, un proiect de referinta pentru muzica de camera din Romania.

Makcim Fernandez Samodaiev

Violoncelist belgian de origine ruso-cubaneza, Makcim Fernandez Samodaiev este absolvent al Conservatorului Regal din Anvers, Belgia. A concertat in tari precum Belgia, Olanda, Franta, Elvetia, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania, Romania, Cuba, Mexic, China si a sustinut concerte in sali de renume precum BOZAR (Palais des Beaux Arts), Flagey in Bruxelles, De Bijloke in Gent, De Singel in Anvers, Belgia, CNA (Centro Nacional de las Artes) si Palacio de Bellas Artes din Mexic.

In decursul carierei sale a interactionat cu muzicieni precum Tomas Kakuska, Alban Berg Quartet, Alexander Ivashkin, Mijail Kugel, Renaud Capuçon, Mark Drobinsky, Natalia Pavlutskaja, Lluis Claret, Torleiff Teiden, Philippe Herreweghe, Mikhail Bezverkniy si a colaborat cu dirijori recunoscuti cum sunt Ovidiu Balan, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galati, Victor del Torro, Valentin Uryupin, Werner Gabor si Alexandre Myrat.

Intre anii 2015 si 2023 a fost solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu?.
Pe langa activitatea din cadrul filarmonicii, Makcim Fernandez Samodaiev sustine concerte de muzica de camera, in calitate de invitat, dar si de organizator. In 2016, impreuna cu pianista Monica Florescu, a fondat in Sibiu Stagiunea Camerala „Florescu-Fernandez & Friends”, o stagiune care devenit un proiect de referinta pentru muzica de camera din Romania. Din 2017 colaboreaza cu Teatrul de Balet Sibiu unde, impreuna cu coregrafa Aleisha Gardner, a creat spectacole originale de balet contemporan, precum „Peer Gynt” (2017) cu muzica lui Alfred Schnittke, Dmitri Shostakovich, cat si aranjamente si compozitii proprii (2017), iar in 2018, anul centenarului, a creat a doua productie originala intitulata „Fragile”, avand la baza muzica lui George Enescu.

Cuplul de muzicieni Florescu-Fernandez Foto Cristina Bobe



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate