Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Requiemul IN MEMORIAM în primă audiţie la Timişoara, pe 16 decembrie
(Muzică)
Cu ocazia prezentarii in prima auditie la Timisoara a Requiemului IN MEMORIAM - dedicat victimelor comunismului, a avut loc pe 13 decembrie 2023 o intalnire de lucru a membrilor organizatiei teritoriale Timisoara a UCMR, coordonata de compozitorul Gabriel Almasi, cu presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, compozitorul Dan Dediu. S-au discutat teme diverse, precum proiectele derulate sau in curs de derulare, situatia creatiei muzicale romanesti in actualitate, evidentiindu-se totodata viziunile pentru viitor si proiectele individuale ale membrilor.
Initiativa dirijorului Gabriel Bebeselea si a Filarmonicii Banatul din Timisoara de a comanda un requiem colectiv pentru comemorarea victimelor comunismului unor creatori din sapte tari foste comuniste (Polonia, Cehia, Slovacia, Germania de Est, Ungaria, Bulgaria si Romania) a fost intampinata cu multa receptivitate de compozitorii solicitati. Repartizarea succesiunii partilor Recviemului a fost conceputa de dirijorul Gabriel Bebeselea in ordinea cronologica a inceputului revoltelor / revolutiilor, debutand cu Polonia si terminand cu Romania: Zygmunt Krauze (Polonia) – Introitus, Martin Smolka (Cehia) – Sequentia, Iris Szeghy (Slovacia) – Offertorio, Sven Helbig (Germania de Est) – Sanctus, László Tihanyi (Ungaria) – Agnus Dei
Dobrinka Tabakova (Bulgaria) – Communio, Dan Dediu (Romania) – Responsorium.

Iata ce a declarat dirijorul Gabriel Bebeselea la Radio Romania Muzical despre originea acestei idei: „Lucrarea intitulata Recviem IN MEMORIAM a pornit de la doua recviemuri-etalon, nu intamplator programate la Filarmonica Banatul in ultimele doua stagiuni: Recviemul lui Giuseppe Verdi si Recviemul de razboi al lui Benjamin Britten. Ideea ca mai multi compozitori sa-si uneasca eforturile creatoare pentru a compune un Recviem ii apartine lui Giuseppe Verdi, care dorea ca la prima comemorare a decesului lui Gioachino Rossini sa i se cante aceasta Misa liturgica (Messa per Rossini) la Bazilica San Petronio din Bologna. Pentru aceasta, a luat legatura cu cei mai importanti 12 compozitori italieni care au trimis rapid editorului Giulio Ricordi partiturile lor. Dirijorul Angelo Mariani, cu toate ca acceptase initial sa dirijeze acest eveniment, decide sa boicoteze proiectul colectiv initiat de Verdi pentru a organiza la randu-i un alt concert in memoria lui Rossini, chiar in orasul lui natal, la Pesaro. Apoi, impresarul Teatrului Comunal din Bologna, care trebuia sa puna la dispozitie interpretii, tergiverseaza si amana, astfel incat proiectul moare si partitura se pierde in negura vremurilor. De la celalalt model, Recviemul de razboi de Benjamin Britten, a fost preluata o alta idee: compozitorul ceruse aprobare pentru ca pe langa textul latin, sa utilizeze si poezii in limba engleza ale lui Wilfred Owen, ucis in Primul Razboi Mondial. Cei sapte compozitori au fost rugati sa includa, pe langa textul latin, un text pe care-l considera relevant in limba lor nationala. Astfel, acest recviem va fi in opt limbi, un adevarat exemplu de unitate prin diversitate.

Pe 16 decembrie La Timisoara, dirijorul Gabriel Bebeselea va dirija in prima auditie Requiemul IN MEMORIAM, in compania solistilor Luiza Fatyol (soprana), Martiniana Antonie (mezzosoprana), Marius Budoiu (tenor) si Adrian Sampetrean (bas) si a Corului (dirijor Iosif Todea) si Orchestrei Filarmonicii „Banatul”.

Manifestarea va fi prefatata de Laboratorul de idei si sunete IN MEMORIAM, sustinut de Emil Hurezeanu - publicist, scriitor, diplomat, fost director adjunct si director al Radio Europa Libera, si Neculai Constantin Munteanu - publicist, jurnalist, fost senior editor al emisiunii "Actualitatea romaneasca" la Radio Europa Libera.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate