Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Meşterul Manole – operă rock în concert – premieră cu casa închisă la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian
(Muzică)
Noul an incepe in forta, la Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian: spectacolul-concert MESTERUL MANOLE. OPERA ROCK va avea premiera cu casa inchisa pe 14 ianuarie, intr-un eveniment de gala ce va marca Ziua Culturii Nationale si o noua reprezentatie a fost deja programata pentru data de 2 februarie.
PREMIERA IN LIVE STREAMING

Odata cu epuizarea rapida a biletelor pentru acest spectacol-legenda ce a starnit imediat un viu interes in randul publicului, managementul Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian a anuntat o initiativa cu care vine cu in intampinarea dorintei spectatorilor care nu pot ajunge in sala de spectacol din bulevardul Octavian Goga numarul 1, dar doresc sa vizioneze aceasta productie: ca premiera MESTERUL MANOLE – OPERA ROCK se va transmite live – in system pay per view – pe platforma Piciordeplay.ro, intr-un demers ce va fi extins si la alte spectacole, in scopul largirii si facilitarii accesului la evenimentele culturale ale institutiei.

Radu Petrovici, manager interimar detaliaza: „am decis sa imbratisam oportunitatile oferite de tehnologia moderna si sa oferim o noua cale de acces, de data aceasta virtuala, catre spectacolele noastre. Vom face primul pas odata cu premiera Mesterul Manole, urmand ca apoi sa integram in acest proiect pilot si alte titluri foarte indragite, din repertoriul teatrului.

Geneza spectacolului MESTERUL MANOLE – OPERA ROCK istorisita de Josef Ioji Kappl

Spectacolul “MESTERUL MANOLE – OPERA ROCK” are in spate o istorie fascinanta, ce  merge inapoi in timp pana in anul 1973 cand formatia Phoenix a dorit sa puna in scena o versiune rock a celebrei balade populare, pe un libret de Victor Carcu si pe muzica semnata de Josef Ioji Kappl, insa demersul le-a fost zadarnicit de cenzura comunista. Asemene comorilor ce isi gasesc drumul spre cel care le merita, libretul lucrarii si-a gasit in mod miraculous cararea catre muzicianul Jozef Iojji Kappl in anul 2008, dupa cum a relatat chiar celebrul violonist pe pagina sa de Facebook: “Intr-o buna zi din vara anului 2008, aparea pe blogul meu de atunci un mesaj care anunta aparitia pe internet a unei brosuri interesante. Sa vezi si sa nu crezi, era libretul Operei Rock „MESTERUL MANOLE“, de Victor Carcu. Bine-nteles ca indata ce citisem acestea, am intrat pe internet si am cumparat ultimele doua exemplare ale brosurii. Dupa ce am intrat in posesia lor, l-am sunat pe Victor Carcu, ca sa-l felicit pentru aparitia brosurii si sa-mi exprim totodata surprinderea, considerand ca libretul ar fi fost pierdut pe vecie, dupa ce fusese neaprobat si respins in anul 1973 de cenzura comunista, atunci cand a fost conceput pentru Formatia Phoenix, care urma sa creeze o Opera Rock pe baza lui.  In aceasta discutie cu Victor Carcu s-a nascut ideea si dorinta, de a-i trezi pe Manole si Miruna (Ana) si pe cei 9 mesteri ai lui, din somnul de peste un sfert de veac de cand fusese creat libretul, legate si de obligatia morala de a duce pan’ la capat ceea ce ne-am propus sa facem atunci, cand nu era posibil! Astfel raman cu speranta de a continua cat mai intens calatoria mea cu “Mesterul” in cat mai multe orase, atat in tara, cat si de ce nu, peste hotare, pentru a putea presara pretutindeni cateva scantei din cultura romanilor!

Despre productia MESTERUL MANOLE – OPERA ROCK

„MESTERUL MANOLE – OPERA ROCK” este o experienta captivanta care aduce in lumina reflectoarelor unul dintre cele mai fascinante mituri ale culturii romanesti. Cu o interpretare moderna si puternica, acest spectacol-concert combina muzica rock vibranta cu povestea tragica a lui Manole, construind un univers emotionant si captivant pentru public. Prin intermediul unei partituri muzicale puternice si a unei distributii talentate, spectacolul isi propune sa treaca dincolo de limitele timpului si sa aduca in prezent povestea universala a unui erou incercat de contradictiile lumii sale. Cu scene dramatice, momente intense si o muzica care imbina elemente contemporane cu influente din folclorul romanesc, "Mesterul Manole - Opera rock" surprinde esenta trairilor umane profunde si a luptei interioare a personajelor. Aceasta productie reprezinta o calatorie emotionala si sonora intr-un univers mitic, in care sacrificiul si pasiunea pentru creatie se intalnesc intr-un tablou fascinant.
Spectacolul-concert „ MESTERUL MANOLE – OPERA ROCK” este destinat nu doar iubitorilor de muzica rock, ci si celor pasionati de mitologie si de povestiri epice. Este o experienta ce transcenda genurile, aducand in prim-plan valori si dileme umane care continua sa fascineze si sa inspire in orice epoca.

Opera reprezinta o lucrare muzicala ampla, pe un libret scris in anii '70 de Victor Carcu. Aceasta lucrare poate fi prezentata atat sub forma operei clasice, cat si sub forma concertanta. Nasterea «Mesterului Manole» a fost la fel de grea ca si realizarea constructiilor acestuia. Greutatea a constat, in primul rand, in gasirea limbajului muzical care sa fie in concordanta cu textul. In momentul in care am gasit acest limbaj, de inspiratie folclorica, bineinteles, am inceput lucrul, care a durat din 2008 pana astazi (2013), cu o intrerupere de doi ani.” – Josef Kappl
 
Compozitie si aranjament muzical: Josef Kappl
Libret: Victor Carcu
Scenografie: Vladimir Turturica
Coregrafie: Relu Dobrin
Asistent regie: Sorina Micsunescu
Concept: Radu Petrovici si Rebecca Diaconu
 
Conducere muzicala: Alexandru Ilie
Bilete pentru reprezentatia programata pe 2 februarie se gasesc pe Tickestore.ro.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate