Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 - 2020”, la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației | |
(Istorie) |
Muzeul National de Istorie a Romaniei, in parteneriat cu Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane si Primaria Municipiului Sighetu Marmatiei, anunta deschiderea expozitiei itinerante „Jandarmeria Romana 1850 - 2020”, la sediul Muzeului Maramuresan, Sectia Istorie. Vernisajul va avea loc miercuri, 24 ianuarie, la ora 13?00, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Romane. |
La eveniment vor participa reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne, personalitati din viata publica, membri ai comunitatii locale si pasionati de istorie.
Muzeul Maramuresan este a nouasprezecea institutie muzeala din Romania care gazduieste expozitia cu tematica militara. Aceasta a fost organizata mai intai la Muzeul National de Istorie a Romaniei, in 2020, ulterior fiind itinerata la mai multe institutii muzeale din Oradea, Arad, Buzau, Timisoara, Targoviste, Brasov, Resita, Satu Mare, Baia Mare, Calarasi, Slobozia, Deva, Craiova, Constanta si Tulcea. Pana in prezent, aproximativ 40.000 de vizitatori au reusit sa cunoasca istoria Jandarmeriei Romane prin intermediul unei cercetari calitative, echilibrate si obiective, avand posibilitatea sa vada piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria acestei arme.
Expozitia reprezinta rezultatul unei colaborari de succes dintre Muzeul National de Istorie a Romaniei, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, Asociatia RoMilitaria, Muzeul Maramuresan si Inspectoratul de Jandarmi Judetean „Pintea Viteazul” Maramures.
Organizat cu ocazia aniversarii a 170 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Romane, proiectul expozitional isi propune sa aduca in atentia publicului istoria acestei institutii care a indeplinit un rol semnificativ in istoria moderna si contemporana a Romaniei. Intemeiata prin ordin domnesc in data de 3 aprilie 1850 de catre domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Romana si-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al sigurantei cetateanului, al drepturilor si libertatilor sale fundamentale. In cadrul expozitiei vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu si obiecte cu valoare istorica (distinctii, brevete, documente, fotografii si publicatii de specialitate) din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei si al Muzeului Jandarmeriei Romane, alaturi de numeroase replici de uniforme realizate in cadrul proiectului „Neamurile traiesc si devin eterne prin pastrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.
Publicul vizitator va avea ocazia sa vada, in premiera, fotografii din patrimoniul Muzeului Maramuresan, care infatiseaza jandarmi si militari din Trupele de Securitate, realizate in atelierul foto Kabat din Sighetu Marmatiei, intre anii 1920-1950. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia sa vada elemente de echipament folosite in perioada anilor 1970-1990, pastrate in colectiile Inspectoratului de Jandarmi Judetean „Pintea Viteazul” Maramures, precum si distinctii, brevete si insemne militare ale unor ofiteri si subofiteri jandarmi care au participat la misiuni de mentinere a pacii in Kosovo si Afganistan.
Un rol semnificativ la realizarea expozitiei ii revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf in cadrul Complexului National Muzeal ASTRA din Sibiu, specialist in istoria Jandarmeriei Romane si autor al cartii „Jandarmii si militienii de la sate” publicata la editura ASTRA Museum din Sibiu in anul 2014.
Expozitia ,,Jandarmeria Romana 1850-2020” va putea fi vizitata in cadrul sectiei de Istorie a Muzeului Maramuresan, in perioada 24 ianuarie - 18 martie 2024, de luni pana vineri, in intervalul orar 09:00-15:00.
. | |
|
|