Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Utopie și muzică poezească în a doua zi la Cântarea omeniei
(Muzică)
Luni, 22 ianuarie 2024, ora 19.00, festivalul eclectic CANTAREA OMENIEI va invita la Teatrul Apropo din Bucuresti, pentru o seara gandita sa sature mintea si inima deopotriva.
Astfel, la ora 19:00, in fata publicului vor veni filosoful Paul Gabriel Sandu si Razvan Andrei, poet, pictor, traducator si redactor de carte, pentru a discuta despre rolul si prezenta (sau absenta) gandirii utopice in literatura romana recenta. Invitatii vor pune in discutie rolul utopiei ca forma de protest social, evolutia conceptelor utopice de-a lungul timpului, relatia dintre utopie si identitatea culturala, reprezentarea utopiei in diferite genuri literare si compararea utopiilor romanesti cu cele din literatura internationala. Caci rolul utopiilor nu este doar acela de a oferi oamenilor modalitati de evadare din cotidian sau de a le imbogati imaginatia. Gandirea utopica deschide, mai presus de orice, un spatiu in care oamenii isi pot proiecta idealurile sau pot reflecta critic asupra lumii in care traiesc.

Paul Gabriel Sandu a studiat filosofia la Universitatile Bucuresti, Tübingen si Freiburg. In 2018 si-a obtinut doctoratul in filosofie de la Universitatea Albert-Ludwig din Freiburg. Lucrarea sa, „Koexistenz im Ineinander”, a fost publicata la editura Mohr Siebeck din Germania. A publicat doua volume de poezie: „Fuga din sala oglinzilor” (Brumar, 2016) si „Tungsten” (Tracus Arte, 2023), o carte pentru copii „Libelula de foc”, (Curtea Veche 2020) si a tradus, printre altele, lucrari ale lui Schelling, Heidegger, Habermas, Adorno, Chomsky si Stein in limba romana. Intre 2019 si 2021 a fost cadru didactic asociat SNSPA, iar din 2021 este asistent universitar in cadrul Facultatii de Filosofie a Universitatii Bucuresti.

Razvan Andrei este poet, pictor, traducator si redactor de carte. In prezent este redactor-sef adjunct la Editura Polirom. De-a lungul timpului, a scris pentru Adevarul literar si artistic, Romania literara, Dilema veche, Luceafarul, Idei in dialog, Scena 9 si Poesis international. A citit versuri la Institutul Blecher, Nepotu’ lui Thoreau, Nocturnele de poezie ARCEN, Poezia e la Bistrita, Zona 9, FILIT, Zilele Literaturii Romane la Chisinau si Lit out loud. A publicat “Jazz pentru iguane si alte poeme” (Brumar, 2018; Curtea Veche Publishing, 2019) si „Raport catre Walt Whitman. Poeme LGBT+” (OMG Publishing, 2022 – volum nominalizat la Premiile „Observator cultural” – Poezie si la Premiile PEN Romania).

In a doua parte a serii, de la ora 20:00, publicul se va bucura de un recital extraordinar de muzica poezeasca, sustinut de actorul cantaret Zoltan Butuc. Intitulat „Niste poeti”, recitalul prilejuieste o noua intalnire cu cantecele spuse cu har si poeziile cantate mangaiat la chitara cum numai Zoltan Butuc le stie canta.

M-am nascut in 1969 cand poezia era pretuita. M-am indragostit de ea, de muzica, de interpreti, si-abia apoi am facut teatru. Sunt increzator ca am cu ce opri clipa pentru o farama de tihna. Pentru suflet. Arta spunerii poeziei ma provoaca inca. Acum am ales s-o fac tinand si-o chitara-n maini – spunea, in sinopsisul unui recital, actorul.” Veniti si-l ascultati, e pansament pentru inimi si linistire peste ganduri.

Intrarea este libera. Teatrul APROPO se afla in bd. Dimitrie Pompeiu 8, Bucuresti. CANTAREA OMENIEI este un proiect organizat de Asociatia Culturala Kitarodia, fiind finantat de Ministerul Culturii. Proiectul continua pana in 30 ianuarie cu alte seri de muzica, convorbiri si poezie.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate