Liviu Prunaru (vioară) și Sophia Reuter (violă): doi invitați extraordinari pe scena Sălii Radio | |
(Muzică) |
De ziua indragostitilor, ORCHESTRA DE CAMERA RADIO propune un eveniment deosebit indragostitilor de muzica! O seara cu totul speciala se va derula la Sala Radio miercuri, 14 februarie 2024 (19.00), in prezenta a doi invitati care si-au construit o carte de vizita internationala extraordinara. |
Vor urca pe scena Salii Radio violonistul LIVIU PRUNARU, concertmaestru al uneia dintre cele mai bine cotate orchestre simfonice din lume – Royal Concertgebouw Amsterdam – si SOPHIA REUTER (la viola), care s-a format sub indrumarea celebrului violonist Yehudi Menuhin si care este membra a cunoscutei orchestre Staatskapelle Berlin.
Liviu Prunaru se bucura de dreptul de folosinta asupra viorii de patrimoniu universal Stradivarius „Pachoud” din 1694 si se va afla alaturi de Orchestra de Camera Radio in dubla ipostaza: de solist si dirijor. Programul serii va cuprinde lucrari semnate de MOZART – Simfonia concertanta in mi bemol major pentru vioara, viola si orchestra, CEAIKOVSKI – Souvenir de Florence si Suita pentru vioara, viola si orchestra, creatie a compozitorului suedez KURT ATTERBERG.
Liviu Prunaru foto Constantin Barbu
Violonistul LIVIU PRUNARU a obtinut recunoasterea internationala la cele mai prestigioase concursuri internationale de vioara din lume. A fost premiat, in 1997, cu medalia de aur la Concursul International de vioara Dong-A din Coreea, medaliat cu argint al Concursului international de vioara Indianapolis - SUA (1998), medalie de argint la Concursul Regina Elisabeta de la Bruxelles (1993), medaliat cu aur la Rodolfo Lipizer International Violin Competition din Italia si medaliat cu aur la Concursul International de vioara R. Molinari din Elvetia, printre multe altele.
?i-a facut debutul la New York cu Juilliard Symphony la Lincoln Center, dupa ce a obtinut marele premiu la Juilliard Mendelssohn Competition. De asemenea, in 1999, a castigat marele premiu la E. Nakamichi Wieniawski Violin Concerto Competition, ceea ce a dus la spectacole cu Aspen Young Artists Orchestra.
Liviu Prunaru a fost apreciat ca solist alaturi de ansambluri precum Concertgebouw Amsterdam, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Nationala a Belgiei, Westdeutsche Sinfonia, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Camera din Indianapolis, Orchestra Simfonica din Mississippi s.a.
Nascut la Craiova, Liviu Prunaru a inceput studiul viorii la varsta de 6 ani. Apoi, in 1990, a fost invitat de marele violonistul Alberto Lysy sa studieze cu acesta la renumita Academie Menuhin din Gstaad, Elvetia. ?i-a finalizat studiile cu Dorothy DeLay in New York, unde a participat activ si la cursuri de maiestrie cu Itzhak Perlman.
In septembrie 2006, dupa 14 ani de activitate didactica la Academia Menuhin, Liviu Prunaru a devenit concertmaestru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, care a primit, in 2008, pentru prima data, titlul de cea mai buna orchestra din lume.
In octombrie 2010, un alt moment important din cariera sa l-a reprezentat acceptarea pozitiei de director muzical al Academiei Internationale de Muzica Menuhin din Elvetia, constinuand astfel traditia maestrilor sai, Yehudi Menuhin si Alberto Lysy.
Pe langa activitatea didactica si cea de concertmaestru, Liviu Prunaru are o activitate solistica foarte activa in Asia, America si Europa, sustine numeroase recitaluri si inregistreaza aproape in fiecare an. In Romania, participa la turneul extraordinar „Duelul viorilor” (Stradivari VS Guarneri), alaturi de violinistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail.
Sophia Reuter
SOPHIA REUTER s-a nascut la Dresda si provine dintr-o familie de muzicieni foarte cunoscuta. A primit primele lectii de vioara la varsta de 5 ani, de la profesorul Klaus Hertel, de la Hochschule für Musik „Felix Mendelssohn-Bartholdy” din Leipzig si a continuat apoi studiile cu profesorul Peter Tietze, la Berlin. Sophia Reuter si-a finalizat studiile de vioara cu profesorul Alfred Lipka la Hochschule für Musik „Hanns Eisler” din Berlin.
In 1989, legendarul violonist Yehudi Menuhin a invitat-o la Academia Internationala de Muzica Menuhin (IMMA) din Elvetia, unde a studiat vioara cu domnia sa si cu Alberto Lysy si viola cu Johannes Eskaer. Ulterior, Sophia Reuter a predat ca lector la IMMA din Gstaad si a inregistrat mai multe CD-uri ca solista alaturi de Yehudi Menuhin.
Din 2006 pana in 2013 a fost angajata ca prim-violista (sef partida viola) in cadrul Orchestrei Filarmonicii din Duisburg (Deutsche Oper am Rhein). De asemenea, a cantat in mod regulat ca invitata, cu orchestre precum cea de la Gran Teatre del Liceu (Barcelona), Gewandhaus Orchestra Leipzig, precum si cu alte orchestre simfonice importante din Germania. Este, in prezent, membra a sectiei de viola a orchestrei Staatskapelle Berlin (din anul 2018).
Este interesata in special de muzica de camera, de la repertoriul baroc pana la cel contemporan. A construit o frumoasa colaborare cu ansamblul Tharice Virtuosi (Elvetia), format din fosti elevi ai lui Yehudi Menuhin si Alberto Lysy, si cu Linden Strings Berlin, ce reuneste muzicieni ai sectiei de coarde din Staatskapelle Berlin.
Sophia Reuter canta pe o viola fabricata de Wilhelm Brückner (Erfurt, Germania, 1976).
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio, si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.
Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete. Biletele sunt disponibile si in sistem online - pe entertix.ro si myticket.ro - si in librariile Carturesti.
. | |
|
|