Lansarea e-book-ului New Stages South East & Artist talk despre dramaturgia contemporană în România la Teatrul Masca | |
(Literatură) |
Teatrul Masca, in parteneriat cu Goethe Institut, va invita la sediul din Bd. Uverturii 14, cu ocazia lansarii e-book-ului NEW STAGES SOUTH EAST, la un Artist talk despre dramaturgia contemporana romaneasca. |
Evenimentul va avea loc joi, pe 8 februarie, de la ora 19.00.
Intrarea este libera. Este necesara rezervarea locului.
Evenimentul de lansare a e-book-ului NEW STAGES SOUTH EAST, continuare a proiectului international al Goethe-Institut, este un prilej de a aduce in discutie, de a dezbate si de a improspata perspectiva asupra dramaturgiei contemporane romanesti. Prin aceasta colaborare, Teatrul Masca isi propune sa devina un mediu vital de interactiune pentru tinerii dramaturgi, contribuind la consolidarea unui dialog artistic si la promovarea noilor voci din industrie.
Atat e-book-ul, cat si acest Artist Talk vin in continuarea demersului de a sustine autori dramatici emergenti si de a incuraja crearea de texte contemporane si locale, pornind de la teme si abordari de actualitate pentru spatiul european de Sud-Est. Intr-o culegere de prezentari ale tinerilor dramaturgi si sinopsisuri ale textelor rezultate in urma participarii in program, aceasta carte electronica urmareste sa suscite interesul regizoarelor, regizorilor, producatorilor si teatrelor de stat sau independente.
NEW STAGES SOUTH EAST (NSSE) este un proiect international multianual al Goethe-Institut, lansat in 2021 cu scopul de a incuraja si sprijini crearea unor texte dramatice contemporane, pe teme actuale si stringente, dar si de a aduce impreuna voci tinere, ancorate la realitatile societatii in care traim, si de a le promova pe scena de teatru din Europa de Sud-Est si Germania. Peste 30 de autori din Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cipru, Croatia, Grecia, Romania si Serbia au avut ocazia de a lucra in cadrul unor workshop-uri cu renumiti dramaturgi si regizori din cele sapte tari participante, precum si din Germania, si de a dezvolta piese de teatru puternice, care oglindesc preocuparile, temerile si relatiile interumane ale lumii contemporane.
Creatiile au fost prezentate sub forma de spectacole-lectura sau performance-uri work in progress in diverse teatre si spatii alternative din cele sapte tari participante. Un juriu international a selectat apoi cele mai remarcabile 11 piese, care au fost integrate in programul Festivalului NEW STAGES SOUTH EAST desfasurat in aprilie 2023 la Teatrul din Oberhausen (Germania), in parteneriat cu Goethe-Institut. In vederea promovarii pe termen lung a tinerilor dramaturgi din Europa de Sud-Est in peisajul teatral german, o parte din aceste texte vor fi puse in scena la teatrele din Oberhausen, Essen si Mannheim in stagiunile 2023/2024 si 2024/2025. Nu in ultimul rand, cateva dintre piese au fost prezentate ca spectacole-lectura in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS) si al Berliner Theatertreffen.
Cu: Catinca Draganescu (din dubla perspectiva – de regizoare si dramaturga consacrata, dar si de curatoare si manager interimar al Teatrului Masca), Elise Wilk (una dintre cele mai traduse si montate dramaturge contemporane din Romania), Theodor-Cristian Popescu (cunoscut regizor si profesor, precum si unul dintre mentorii proiectului New Stages South East), Alexandru Gorghe (dramaturg New Stages South East; textul sau „Cainele mamei mele” a fost prezentat in cadrul proiectului ca spectacol-lectura la Teatrul „Andrei Muresanu” Sfantu Gheorghe, fiind ulterior montat la Bucuresti, la Apollo 111, in cadrul programului Bucharest Indie Network, derulat de Asociatia Teatrelor Independente)
Moderatori: Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut Bucuresti, si Roxana Lapadat (coordonatori ai e-book-ului NEW STAGES SOUTH EAST)
Participarea la eveniment este gratuita, in limita locurilor disponibile. Rezervarea locului se poate face prin:
- email la office@masca.ro;
- direct la casa de bilete a Teatrului Masca.
Rezervarea devine valida dupa primirea unei confirmari.
***
Stagiunea 2023-2024 „Sa vorbim pe bune despre noi” la Teatrul Masca include sase premiere, o microstagiune de spectacole invitate, ateliere de dezvoltare personala prin arta pentru toate categoriile de varsta, o sesiune de dezbateri performative moderate de Alex Tocilescu si un proiect multimedia autoreflexiv.
Teatrul Masca este un punct de reper in lumea culturala a Bucurestiului si a Romaniei, cunoscut pentru abordarea sa neconventionala. Cu o istorie de peste treizeci de ani, Teatrul Masca va continua sa aduca arta teatrala mai aproape de comunitate, intotdeauna in cautare de modalitati de a se reinventa si a crea conexiuni autentice cu publicul sau.
. | |
|
|