Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Reading for Odesa
(Literatură)
Data de 24 februarie 2024 marcheaza trecerea a doi ani de la debutul invaziei rusesti in Ucraina. In semn de solidaritate, Reteaua UNESCO de Orase Creative (din care Iasi face parte ca Oras al Literaturii) coorganizeaza o manifestare globala solidara simultana, in colaborare cu Muzeul Literaturii din Odesa, Ucraina.
Iasi se alatura proiectului Reading for Odesa, initiativa propusa de Fundatia „Arnoldo si Alberto Mondadori” si Milano, Oras al Literaturii. Evenimente similare vor avea loc simultan si in urmatoarele orase ale Retelei UNESCO de Orase Creative: Edinburgh, Exeter, Cracovia, Kuhmo, Lillehammer, Ljubljana, Manchester, Melbourne, Nottingham, Quebec, Reykjavik, Tukums si Wroclaw.

Orasul nostru, prin Muzeul National al Literaturi Romane Iasi, participa cu o lectura publica ce va avea loc sambata, 24 februarie 2024, incepand cu ora 12:00, la Muzeul „Vasile Pogor”, urmand principiul conform caruia literatura uneste oamenii, Reteaua UNESCO de Orase ale Literaturii reprezentand un simbol al conexiunii, cooperarii culturale si totodata al sprijinului, mai ales pe timp de razboi.

Evenimentul va debuta cu spectacolul de dans contemporan „Medom”, pregatit si coordonat de coregrafa Andrada Costin: „Medom este prescurtarea de la un desert traditional ucrainean si ilustreaza amintirea copilariei din Ucraina. Coregrafia spectacolului arata situatia dificila prin care trec cetatenii de origine ucraineana din cauza razboiului si felul in care aceste circumstante ii obliga sa-si paraseasca tara”. Din distributie fac parte dansatorii Ilya Peshin si Ariana Alergus, originari din Ucraina, studenti la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” Iasi.

Dupa scurtul moment coregrafic, Georgiana Condurache si Bianca Ciubotariu, actrite si studente la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” Iasi, vor citi din operele unor cunoscuti scriitori ucraineni tradusi in limba romana: Iuri Andruhovici, Oksana Zabusko, Ilya Kaminsky, Serhii Jadan. Lectura publica se va incheia cu ultimul poem al lui Maxim Krivtov, poetul care a fost ucis pe front la inceputul lunii ianuarie a anului 2024.

Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile. Pentru a putea facilita accesul celor care nu pot ajunge la eveniment, acesta va putea fi urmarit si live, pe canalul de YouTube si pe pagina de Facebook ale Muzeului National al Literaturii Romane Iasi.

Organizatori: Muzeul National al Literaturi Romane Iasi, Consiliul Judetean Iasi, Primaria Municipiului Iasi.
Parteneri: Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” Iasi, Asociatia „Patrimoniu pentru comunitate” Iasi.
Coordonator proiect: Iulian Pruteanu-Isacescu.

*


? Iuri Andruhovici (n. 13 martie 1960): poet, prozator, eseist, traducator – lectura publica din „Moscoviada”, Editura Allfa, Bucuresti, 2009. Traducere si note de Dragos Dinulescu;

? Oksana Zabusko (n. 19 septembrie 1960): prozatoare, poeta si eseista – lectura publica din „Studii in teren despre sexul ucrainean”, Editura Art, Bucuresti, 2008. Traducere si note de Ovidiu Hanceriuc;

? Ilya Kaminsky (n. 18 aprilie 1977): poet, critic si traducator – lectura publica din „Republica surda”, Casa de Editura „Max Blecher”, Bucuresti, 2021. Traducere de Gabriel Dalis;

? Serhii Jadan (n. 23 august 1974): poet, romancier, eseist si traducator – lectura publica din „Internat”, Editura Cartier, Chisinau, 2021. Traducere si note de Maria Hosciuc;

? Maxim Krivtov (n. 22 ianuarie 1990 – d. 7 ianuarie 2024): poet, fotograf, soldat – lectura a ultimului poem publicat pe o retea de socializare, in traducerea lui Alexandru Vakulovski, scriitor si jurnalist din Republica Moldova.

Detalii: www.muzeulliteraturiiiasi.ro


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate