8 martie - concert de Ziua Femeii la Sala Radio: dirijoarea Jessica Cottis și pianista Adela Liculescu | |
(Muzică) |
De Ziua Internationala a Femeii - vineri, 8 martie 2024 (de la 19.00) - Orchestra Nationala Radio va propune la Sala Radio un eveniment dedicat prezentei feminine in muzica. |
Vor urca pe scena bucuresteana doua invitate speciale cu o carte de vizita extraordinara - dirijoarea Jessica Cottis si pianista Adela Liculescu – si, in plus, programul serii se va deschide cu o creatie semnata de o compozitoare: Diana Rotaru - „Corale si cutii muzicale”. Veti mai asculta in programul serii de la Sala Radio Mozart - Concertul nr. 23 pentru pian si orchestra si Richard Strauss - suita din opera „Cavalerul rozelor”.
Unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, Jessica Cottis este dirijor-sef si director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra (Australia) si colaboreaza constant cu orchestre de top ale lumii, precum London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Sydney Symphony, Los Angeles Philharmonic s.a.
Absolventa a Universitatii de Muzica si Artele Spectacolului din Viena, pianista Adela Liculescu are un palmares impresionant de premii. Cel mai recent este premiul al II-lea la Concursul International G. Enescu (Bucuresti – 2021). In 2018 a castigat premiul I la Prix du Piano - Berna (Elvetia), in 2017 a fost distinsa cu premiul I si premiul publicului la cele doua mari Concursuri Internationale Brahms din Europa – la Pörtschach (Austria) si Detmold (Germania).
La finalul concertului, spectatorii se vor putea reintalni cu solista serii in foaierul central al Salii Radio, in cadrul unei sesiuni de autografe acordate de Adela Liculescu pe albumul „Mostenitorii Romaniei Muzicale”, aparut la Editura Casa Radio in colectia Radio Romania Muzical.
Alaturi de interpretari apartinand pianistilor Florian Mitrea si Axia Marinescu, compact-discul cuprinde inregistrari selectate din recitalul sustinut de Adela Liculescu pe 17 octombrie 2018 (la Sala Radio): Sonata K 141 in re minor de Domenico Scarlatti, monumentala Sonata in si minor de Liszt, Pavana din Suita nr. 2 op. 10 de Enescu si o mica piesa prezentata ca bis si compusa chiar de Adela Liculescu – Arlecchino.
Jessica Cottis foto Gerard Collett
JESSICA COTTIS este unul dintre cei mai solicitati dirijori ai momentului, lucrand in mod regulat cu orchestre de top, precum London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Danish Radio Symphony Orchestra, Prague Radio Symphony Orchestra, Singapore Symphony, Sydney Symphony, Los Angeles Philharmonic, Houston Symphony, l'Orchestre Philharmonique de Monte Carlo etc. De asemenea, revine pe scene unde a fost deja aplaudata, ca Royal Opera House - Covent Garden sau la prestigiosul festival BBC Proms. Repertoriul dirijoarei este muzica secolelor XIX-XXI.
Jessica Cottis a crescut la ferma familiei sale din sud-estul Australiei si este interesata in special de relatia dintre muzica, natura si stiinta. Lucreaza pe scara larga ca promotoare a muzicii clasice. A sustinut cursuri de maiestrie pentru Royal Philharmonic Society si Royal Academy of Music si a condus cursuri pentru femeile dirijor, pentru Royal Opera House. Este o colaboratoare frecventa a posturilor de radio si televiziune BBC, comentand o gama larga de subiecte legate de arta, de la opera la arhitectura, sinestezie, mediu si acustica.
Jessica Cottis si-a inceput cariera muzicala ca organista, pianista si trompetista. Distinsa cu mentiunea „first class honours" (la Universitatea Nationala Australiana), si-a continuat studiile la Paris, cu organista franceza Marie-Claire Alain. Dupa ce o accidentare la incheietura mainii i-a intrerupt cariera de interpret, ea a inceput studiile de dirijat orchestra la Royal Academy of Music din Londra, studiind cu Sir Colin Davis si Colin Metters. A devenit apoi dirijor asistent pentru BBC Scottish Symphony Orchestra si Sydney Symphony Orchestra, unde a lucrat indeaproape cu mentorii Sir Donald Runnicles, Charles Dutoit si Vladimir Ashkenazy.
Adela Liculescu foto Nancy Horowitz
Pianista ADELA LICULESCU, stabilita la Viena, este unul dintre cei mai activi muzicieni ai generatiei sale. Adela a inceput sa studieze pianul la varsta de patru ani. S-a perfectionat in interpretare pianistica si muzica de camera la Universitatea de Muzica si Artele Spectacolului din Viena si a urmat, de asemenea, cursuri de compozitie, teorie muzicala si dirijat in cadrul aceleiasi institutii. In prezent, ea urmeaza un doctorat la Universitatea de Muzica si Arta Interpretativa din Graz, unde studiaza conceptul de virtuozitate in muzica lui Franz Liszt.
A sustinut recitaluri si concerte la Berlin (Berliner Philharmonie), München (Philharmonie Gasteig), Sankt Petersburg (Filarmonica), Viena (Musikverein, Konzerthaus), Londra (Saint Martin-in-the-Fields), Bucuresti (Ateneul Roman, Sala Radio, Muzeul National George Enescu, Palatul Prezidential) si in multe alte sali de concert din Europa, Asia si America.
Printre orchestrele cu care a colaborat se numara Orchestra Filarmonicii de Camera din Sankt Petersburg, Orchestra de Camera din Viena, Dogma Chamber Orchestra Deutschland, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Alma Mahler Philharmonie Wien etc.
Adela este foarte atrasa de muzica de camera. Este pianista in cvintetul de piane Philharmonic Five, alaturi de membri ai Filarmonicii din Viena. Cu acest ansamblu, a cantat in deschiderea Festivalului Salzburg (2021) si sustine o serie de concerte la Konzerthaus Viena.
In 2020 a primit Premiul Beethoven, acordat de Radio Romania Cultural. In 2016 a fost distinsa cu Premiul „Studentul roman la categoria arta”, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Adela a fost bursiera a Academiei de Muzica din Liechtenstein, a Fundatiei Thyll-Dürr din Elvetia, a Fundatiei Tokyo si a Societatii Beethoven din Viena. Adela Liculescu este „Artist Oficial” al celebrului producator austriac de piane Bösendorfer.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor doua posturi de radio, si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.
Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.orchestreradio.ro - sectiunea Bilete. Biletele sunt disponibile si in sistem online - pe entertix.ro si myticket.ro - si in librariile Carturesti.
Albumul „Mostenitorii Romaniei Muzicale” este disponibil, la pret de producator, la libraria Editurii Casa Radio din str. Temisana nr. 31 sau prin comanda online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achizitionat de la partenerii de distributie.
. | |
|
|