Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Muzica în lumea lui Dalí: concert și tur expozițional la ARCUB – Hanul Gabroveni
(Muzică)
In contextul celei mai ample expozitii din Capitala, „Universul lui Salvador Dalí”, desfasurata pana pe 12 mai 2024, la ARCUB. Hanul Gabroveni, trei dintre artistii Operei Nationale Bucuresti, Mihaela Maria Ispan (mezzosoprana), Mladen Spasinovici (violoncel) si Ethan Schmeisser (pian si directie muzicala), transforma plimbarea vizitatorilor aflati in spatiile expozitionale intr-o calatorie muzicala inedita prezentata pe scena Salii Mari.
Concertul, intitulat „Muzica in lumea lui Dalí”, organizat de Hadran Events in parteneriat cu Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, va avea loc vineri, 15 martie, de la ora 20:00, iar biletele pot fi achizitionate, la pretul de 130 de lei, de pe entertix.ro si de la casa de bilete ARCUB (Str. Gabroveni nr. 50-53). Pretul biletului include vizitarea expozitiei (in intervalul 20.00-21.00) si participarea la concert (21.00-21.45).

Ghidat de muzica clasica in fiecare incapere a Hanului Gabroveni, publicul este insotit de sunetele evocatoare care completeaza experienta senzoriala veritabila oferita de unicitatea operelor prin exploatarea acusticii deosebite a spatiilor expozitionale si prin sinestezia culorilor si a sunetelor. Circuitul muzical desfasurat pe traseul expozitiei se inchide cu cea de-a doua parte a concertului, desfasurat in Sala Mare, unde vizitatorii devin spectatorii unui concert autentic. Cu un repertoriu atent selectat, protagonistii concertului vor interpreta piese menite sa evidentieze diverse aspecte ale vietii si carierei artistului Salvador Dalí.

Pe langa piese memorabile interpretate de artisti de notorietate ai Operei Nationale Bucuresti, care vor da viata melodiilor precum „Song of the Birds” si „A Ballad for a Madman”, concertul aduce in prim-plan si compozitii evocatoare, inclusiv aventura suprarealista redata in „Nous avons fait la Nuit” de Poulenc si atmosfera visului unic creat de Dalí in „Spellbound”, regia Alfred Hitchcock. De asemenea, piese precum „Song of the Black Swan” si „Dream a Dream with Me” completeaza o selectie muzicala ce surprinde esenta complexa a lui Dalí - un amalgam captivant de nebunie, inventivitate si pasiune.

Peste 35.000 de iubitori de arta au vizitat expozitia in primele trei luni de la deschiderea acesteia. Ca urmare a interesului accentuat manifestat de public, in ziua de 15 martie vizitatorii vor putea admira cele 170 de lucrari autentice Salvador Dalí in contextul unui concert-eveniment care va imersa publicul nu numai in arta acestuia, ci si in viata lui, unde muzica traditionala este pusa in legatura cu cercetarea poetica a lui Federico García Lorca si Manuel de Falla (prieteni apropiati ai lui Dalí), dar si cu simtul umorului lui Rossini in Canzonetta spaniola, toate in stransa legatura cu Catalonia, tara sa natala, si cultura spaniola in sine.

Mihaela Maria Ispan – mezzosoprana

Mezzosoprana Mihaela Maria Ispan, solista a Operei Nationale Bucuresti, reprezinta un exemplu remarcabil de artist liric, evidentiind calitati esentiale precum vocea frumoasa, inteligenta muzicala, talentul actoricesc si pasiunea pentru arta. Absolventa a Academiei de Muzica „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, cu o licenta si masterat in canto, sub indrumarea profesorilor Alexandru Farcas si Ramona Eremia, Mihaela Ispan si-a perfectionat tehnicile vocale si stilistica interpretarii la nivel international. Cu o experienta scenica vasta, a concertat in numeroase orase din Romania si din strainatate, consolidandu-si mestesugul vocal. Repertoriul sau variat cuprinde atat opere celebre, cat si lucrari vocal-simfonice remarcabile din perioadele baroc, clasic si modern.

Mladen Spasinovici – violoncel    

Mladen Spasinovici, absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, Facultatea de Interpretare Muzicala, sectia violoncel, a avut numeroase aparitii in recitaluri atat in tara, cat si in strainatate. A urmat cursuri de specializare si a acumulat experienta in institutii muzicale prestigioase, precum Eurochestries-Franta, Orchestra Nationala a Radiodifuziunii Romane si Opera Nationala din Bucuresti. Laureat in multiple concursuri importante, Mladen Spasinovici este si compozitor, aranjor si orchestrator, colaborand cu artisti renumiti. In prezent, este sef al partidei de violoncel in Orchestra Operei Nationale Bucuresti.

Ethan Schmeisser – pian si directie muzicala

Ethan Schmeisser, dirijor si pianist nascut in Israel dintr-o familie originara din Romania, a absolvit programul de dirijor al Academiei de Muzica din Tel Aviv sub indrumarea lui Mendi Rodan, obtinand bursele AICF. Pana in 2020 a activat ca dirijor, maestru de cor si sef de muzica la Opera Israeliana, conducand peste 20 de productii in teatrul de opera si participand la Festivalul Akko. In perioada 2021-2023 a fost director artistic al Operei Nationale din Bucuresti. A avut conducerea unor importante orchestre israeliene si a dirijat in Italia, China si Ucraina, lucrand si cu Filarmonica della Calabria si orchestre din Odesa, Lucca, Shanghai si Fuzhou. A colaborat si cu orchestre locale, precum Filarmonica din Israel, si a fondat ansambluri precum Bononcini si un ansamblu de voce feminina la Venetia.

Accesul in spatiul expozitional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53.
Eveniment organizat de HADRAN Events in parteneriat cu Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti.


ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz in aer liber din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate